Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kaçış rampası

Yazının Giriş Tarihi: 15.11.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.11.2019 00:03

Zaman zaman bir es verip,ülkenin gündeminin dahası gündemlerinin dışına çıkmak,biraz olsun başka alemlerde dolanıp nefes almak isterim.

Bu günde o günlerden biri.

Zamlardan, cinayetlerden,şiddetten,intiharlardan,politikacıların havanda su dövmelerinden,iç karartıcı daha bir çok haberden yorulduğum günlerden biri yani.

Hayır bir şey değil, böyle giderse zaten kaydı kayacak ruh halim iyice sırra kadem basacak, bir de ruhsuz kalacağım.

O yüzden sözcüklerde sörfe bir günlük ara verip internette sörf yapayım dedim.

Zaten bu sörfü yapmasam 10 Kasım’da ki sportif Rektörü yazacaktım, iyice asabım bozulacaktı.(Ama bugün değilse bile yarın yazacağım.Çünkü sayesinde makam mevki sahibi oldukları kurumların kendilerine sağladığı olanaklara tırmanıp tırmanıp  giderek trajikomikleşen Atatürk düşmanlıklarından gına artık)

Neyse;

İnternette dolanırken bakın neler buldum.

Başlık;  ‘’Adının Kaynağının Bir İnsan Olduğuna İnanamayacağınız 16 Kavram’’

Başlığın altına şu cümleyi yazmışlar;

‘’Bazı sözcükler vardır ki isimlerinin aslında bir insandan geldiğini bilmeyiz. Mesela aklınıza hiç boykot kelimesinin bir insanın soyadı olabileceği gelmiş miydi? Geldiyse ne mutlu size, lafımız gelmeyenlere.’’

1. Boykot ; Boykot sözcüğü kiracılarının, kiraları düşürme talebini reddedince çevresi tarafından dışlanan İngiliz emlakçı Charles Boycott'tan geliyormuş.

2. Desibel; Desibel sözcüğünün  isim babası telefonun mucidi Alexander Graham Bell'miş.

3. Şovenizm; Düşmanlık ve kışkırtıcılık ile harmanlanmış aşırı ulusçuluk anlamına gelen şovenizm sözcüğü koyu bir vatansever olan Napolyon'un ordusunda askerlik yapmış Nicolas Chauvin'den gelirmiş.

4. Kazanova; Çok çapkın, kadın düşkünü kimseler için kullanılan bu sözcüğün  kökeni ünlü İtalyan maceracı Giacomo Casanova imiş.

5. Saksafon; Bir müzik enstrümanı olan saksofonun isim babası, mucidi olan Belçikalı müzik aletleri tasarımcısı Adolphe Sax mış.

6. Fuşya; Fransız botanikçi Charles Plumier, yeni bir tür çiçek bulduğunda ona o zamana kadar gelmiş geçmiş en kapsamlı botanik kitabını yazmış olan Alman fizikçi, botanik bilimcisi ve yazar olan Leonhard Fuchs'un ismini vermeyi uygun bulmuş.

7. Sadizm;Bu nasıl bir insan adı olur demeyin. Acıdan cinsel zevk alma anlamındaki bu kelime Fransız aristokrat, politikacı, filozof ve yazar olan Marquis de Sade'dan gelmekteymiş ve kendisinin akıllara zarar cinsel düşkünlükleri varmış.

8. Nikotin; Nikotinin isim babası Tütünü ve tohumlarını 1560 yılında ilk defa Fransa'ya yollayan Fransa'nın Portekiz büyükelçisi Jean Nicot de Villemain miş.

9. Şarapnel; Bu sözcüğün kökeni birçok anti personel silahın mucidi İngiliz tümgeneral Henry Shrapnel miş.

10. Linç; Sözcük olarak ilk olarak Amerikan Devrimi sırasında Virginia'da linç gerçekleştiren Charles Lynch ve William Lynch biraderler tarafından kullanılmış ve literatüre girmiş.

11. Mazoşizm; Yirmi kişiye oku şunu deseniz on beşi yanlış okur ama,tıpkı sadizmde olduğu gibi bu sözcükte de bir kişinin adından türemiş. Romantik yazıları ve cinsel sapkınlıklarıyla meşhur Avusturyalı gazeteci ve yazar Leopold Ritter von Sacher-Masoch bu Mazoşizmin isim babasıymış. Sözcüğü literatüre sokan ise Avusturyalı psikiyatr von Krafft-Ebing miş.

12. Silüet; Biraz tuhaf olsa da  bu sözcüğünde  kökeni de bir insan. Fransız ekonomist Étienne de Silhouette. İzlediği sinsi, gizli kapaklı ekonomik yollar nedeniyle silüet kelimesinin isim babası olmuş.

13. Galvanizm; İtalyan doktor, fizikçi ve filozof Luigi Galvani'den gelen bir sözcükmüş. Ölü kurbağalar üzerinde yaptığı biyoelektrik deneylerinden dolayı galvanizm kelimesine isim babası olmuş..

14. Begonya; Yine Fransız botanikçi Charles Plumier, tıpkı fuşyada olduğu gibi, hayranlığını konuşturmuş ve bulduğu yeni bir çiçeğe Fransa'nın Haiti valisi Michel Bégon'un adını vermiş.

15. Mozole; Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia tarafından Halikarnassos'da (Bodrum)yaptırılmış, Dünyanın yedi harikasından biri sayılan oldukça büyük boyutlardaki mezarmış. Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole denmiş ve kral Mausolos'tan gelirmiş.

16. Sandviç; Bu sözcüğün kökeni de kendisini bulan İngiliz devlet adamı 4. Earl Sandwich, John Montagu'dan gelmekteymiş.

Eee şimdilik bu kadar ansiklopedik bilgi yeter.

Daha da var ama,onları da artık ruh haletimden sıyrılmak istediğim başka bir gün yazarım.

Şimdi,

Bu nasıl köşe yazısı,nasıl makale hatta ne alaka diyenler çıkabilir;

Bir kere bu köşe yazısı değil,hele makale hiç değil.

Sürücüler iyi bilirler;

Bu sadece bir kaçış rampası o kadar.

Frenler aniden boşalınca,başka araçlara zarar verilmesin diye dik yokuşların sonuna yapılan o tali yokuşlar var ya;işte ondan.

Alakaya gelince;o biraz var.

Hani şimdi hepimiz kazandıklarımızla,ürettiklerimizle açlık sınırını zorluyoruz ya,

Dolayısı ile de ek gelirler bulabilmek için çoluk çombolak yırtınıyoruz ya,

Hah işte o ek geliri elde edebilmenin bir yolu da,tv lerde yayınlanan para ödüllü bilgi yarışmaları.

Dedim ki belki okuyanlar arasında da böylesi yarışmalara katılmak isteyenler vardır.

Olur da yukarıda ki sözcüklerin kökeni sorulursa şıppadanak bilsinler.

Ama şu Atatürk düşmanlığının mantıklı bir sebebini hala bulamadım.

Oradan sorarlarsa bana güvenmeyin…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.