Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İYİ’ lerde koltuk savaşı

Yazının Giriş Tarihi: 24.02.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.02.2020 00:00

Ülkemizdeki siyasi partilerde başlayan kongreler, partilerdeki yönetimler için yaşanılan pek çok olayları da gün yüzüne çıkarmaya başladı. Siyasi hayatı yeni başlayan İYİ Parti’de ise delege seçimleri dahil eski MHP’liler ile Anavatan ve DYP kökenliler arasında kıyasıya bir mücadele dikkat çekiyor.

Türk siyasi hayatının parlamento içindeki en yeni partisi olan İYİ Parti’de birlik ve beraberlik görüntüsünden söz edilmesine rağmen, başlayan kongreler şimdiden iki milletvekilinin istifa etmesiyle sonuçlandı.

İlk önce partinin genel başkan yardımcılığı koltuğunda oturan Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, ilçe kongreleri ve kongre öncesinde parti yönetimlerinin görevlerinden uzaklaştırılmasına gerekçe gösterip istifa kararını açıkladı.

Sonra Balıkesir Milletvekili İsmail Ok’tan istifa açıklaması geldi.

Bu durumu Bursa teşkilatları ile yaptığı toplantılarda değerlendiren genel başkan Meral Akşener, “istifa tek taraflı irade beyanı olup, saygı duyulması gereken bir uygulamadır” dedi. Akşener böyle konuştu ama siyasi gözlemciler ve yorumcular, konuya başka açılardan bakıp değişik söylemlerle İyi Parti içindeki yönetim huzursuzluğu ve teşkilat arasındaki koltuk savaşına dikkat çektiler.

Görüldüğü kadarıyla bu iş o kadar kolay olmadı. Çünkü, bir partinin genel başkan yardımcısının istifa etmesi kolay kolay görülmüş vaka değildir. Bu görevlerde bulunanların sabırlı olması, insanları telkin etmesi, sakinleştirmesi ve “bekleyin, sıra bizi de gelir” gibisinden sözlerle ve beklentilerle hareket etmesi istenir. Siyasette böyle bir beklenti vardır.

Temayüller bunu gerektirirken, Tuba Vural Çokal’ın ani istifası teşkilatlarda tabi ki moral bozukluğu yarattı. Bunu Balıkesir vekili İsmail Ok’un takip etmesi dikkat çekti. Ki, İsmail Ok, Balıkesir’de MHP’ye mahalli seçimlerde Belediye Başkanlığını kaybettiren isim olarak konuşuluyor. Halkın kendisine olan sevgi ve saygısını sandıklarda İYİ Parti’ye oy transferi olarak getiren bir vekilin, istifası sanırım sadece teşkilatlarla ilgili değil, partinin hem yerel de hem de genel merkez düzeyindeki koltuk savaşlarıyla ilgili olması büyük önem arz ediyor.

Peki, İyi Parti de görüntü nasıl?

Bursa’ya bakalım.

Teşkilatlar arasında sıkı bir işbirliği varmış gibi gözüküyor. Milletvekilleri ile parti yönetimleri arasında dostluk ve siyasi ilişkiler gayet normal gibi gözüküyor. Fakat, iş teşkilat ve delege seçimlerine geldiğinde sıkıntılar yaşanmaya başlanmış.

Çünkü, İyi Parti Bursa teşkilatlarının oluşumunda eski MHP’lilerin yanı sıra eski Doğruyolcular ve eski Anavatan’lı siyasetçiler ön planda gözüküyor.Yani, uzun süredir siyaset sahnesinden uzak kalan ANAP ve DYP’ liler, İYİ Parti zemininde kendilerine siyasi hareket edecek alt yapı hazırlıyorlar. Hal ve durum böyle olunca da ister istemez parti teşkilatlarında sen-ben kavgaları yaşanıyor. Şimdilik bu olaylar içten içe yaşanıyor gibi gözükse de teşkilatlar arasındaki ve partili üyeler arasındaki bu en koltuk kapma yarışı belki yakın gelecekte koltuk savaşlarının yaşanmasına yol açabilir.

İyi Partili tabanda daha çok eski ülkücüler ve MHP’lilerin oluşturdukları tabanda CHP ittifakı ve CHP’nin HDP ile gizli ittifakına yönelik sıkıntılar ve tepkiler de var.

Bugünlerde CHP genel merkez yöneticilerinin HDP genel merkez yöneticileriyle sıkı fıkı olup, siyasi gelecekle ilgili olarak hesap kitap yapmaları da milliyetçi çizgideki İYİ Partilileri rahatsız ediyor. Çünkü, senelerce teröre karşı mücadele veren, şehit cenazelerinde ve düzenlenen terör mitinglerinde ön safları tutarak halkın tepkisine tercüman olan İyi Partililer, bugün yaşanılan siyasi gelişmeleri takip etmekte ve anlamakta güçlük çekiyorlar.

Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partisi ile bazıları flört etmeye başlamışlar. Bazıları ise liberal görüntüsü nedeniyle Ali Babacan’ın partisini kurmasını ve açıklamasını bekliyorlar. Her ne olursa olsun, mevcut anketler ve halkın beklentilerine göre, yeni kurulan partilere vatandaşlarımız beklenilen ilgi ve alakayı şimdilik göstermedi.

Peki, İyi Parti’nin durumu ve siyasi akıbeti ne olabilir? Sorusuna da cevap aranıyor. Ankara kulislerinde konuşulanlara göre, İyi Parti, her ne kadar CHP ile kol kola yürümekte ve onun siyasi söylemlerine tercümanlık etmeye devam etse de, mevcut siyasi yapıyı eleştirse de var olma nedeni mevcut siyasi yapının uyguladığı ittifak uygulaması. Yani, İyi Parti, kendi başına ittifak olmadan seçime girmiş olsa idi bugün milletvekili sayısı sıfır olacaktı. Yani, mecliste böyle bir parti olmayacaktı. Anketlere göre de geleceği yine ittifaklara bağlı.

İttifak içinde olduğunu söyleyen, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere mahalli seçimlerde CHP’ye destek verdiklerini açıklayan HDP’liler de İYİ Parti ile CHP arasındaki ittifaktan rahatsız. Yine resmi ortak durumundaki İYİ Parti, HDP’den rahatsız.

Bakalım, durum ve vaziyet nereye kadar gidecek?.....

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.