Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İttifak hesapları karıştırdı

Yazının Giriş Tarihi: 14.12.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.12.2018 00:02

Ana muhalefet CHP ile İYİ Parti arasında yapılan ittifak görüşmeleri, Bursa yerel siyasetindeki hesapları karıştırdı. Deyim yerinde ise darmadağın etti. Bu ittifakta, Büyükşehir Belediye Başkanlığı adayının CHP’ye bırakılması, İYİ Parti kulislerinde sıkıntı yarattı.

Mahalli seçimlerle ilgili aday belirleme ve adayların projelerini açıklama ile ilgili çalışmaları devam ediyor. Önceki akşam, İYİ Parti lideri Meral Akşenir ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bir araya geldiler. Birkaç aydır, alt komisyon diyebileceğimiz parti yönetimleri arasında yapılan ittifak görüşmeleri ve şartlarıyla ilgili anlaşmaya vardılar. Anlaşma çerçevesinde Bursa sıkıntılı günlere yelken açtı gibi gözüküyor.

Nedeni, İYİ Parti Bursa’nın ittifak görüşmelerinde anlaşma dışında tutulması için mücadele veriyordu. Çünkü Bursa’nın yakından tanıdığı, sevip saydığı ve akademik bir geçmişe sahip, sivil toplum örgütlerinde uzun süre yöneticilik yapmış, göçmenler ve kent halkı tarafından çok sevilen Prof. Dr. Emin Balkan’a memurluktan istifa ettirilip Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı teklifi yapılması idi.

Emin Balkan ve çalışma arkadaşları da istifa ettiği ilk günden itibaren hemen çalışmaya başladı. Bursa genelinde, ilçelerde ve merkez ilçelerdeki teşkilatlarla bir araya gelinip, teşkilatların istek ve izlenecek olan politikalarla ilgili bilgi alış verişinde bulunuldu.

İttifakta anlaşma sağlandığının açıklanmasıyla beraber, Bursa Büyükşehir Başkan adaylığı için CHP adayının destekleneceğine iki lider arasında karar verilmesiyle, Bursa İYİ Parti cephesinde bir hüzün çöktü. Partililer, “biz bu seçimlerde kendi gücümüzle mücadele etmeliydik. Kendi siyasi ekibimizle yarışıp, halkın bizlere olan desteklerini artırıp, yerel yönetimlerde söz sahibi olma adına adımlar atmalıydık” diye görüş beyanında bulunuyorlar.

Ben, konuyu dün Emin Hoca ile görüştüm.

İttifak konusundaki anlaşmadan memnun olduklarını söyledi. Hatta Türkiye’nin geleceği için ülkemizdeki iki önemli siyasi partinin bir araya gelerek böylesine bir anlaşma yapabilmesi bile siyasi nezaket ve ülkeye olan sevgi bağları açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Emin Hoca, ittifak görüşmelerinin olumlu sonuçlanacağının beklendiğine dikkat çekerken, “genel başkanımız sayın Meral Akşener beni aradı. Konuyla ilgili bilgi verdi. Ben de kendisine hayırlı olsun. Bizler, üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmeye hazırız dedim. Sonra, ittifak görüşmeleri sırasında karşılıklı olarak anlaşmalar yapılırken Osmangazi Belediye Başkan adaylığı konusunda İYİ Parti adayın desteklenmesi gündeme gelmiş. Bana, Osmangazi’yi düşünüp düşünmediğim soruldu. Bende, partim bana hangi görevi layık görüyorsa, o göreve hazırım dedim. Öyle sanıyorum ki, bugün yarın konu netleşir. İYİ Parti olarak bizler Büyükşehir’de CHP’li adayı desteklediğimiz zaman, CHP’nin de Osmangazi ilçesinde İYİ Parti adayını desteklemesine yönelik bir görüşme yapılması muhtemeldir” şeklinde konuştu.

Anlaşılan o ki, İYİ Parti ile CHP arasındaki ittifakta Bursa iki bölgeye ayrılmış. Bu nedenle de Büyükşehir CHP’ye destek verilecekse, en büyük ilçe olan Osmangazi’nin de İYİ Partiye bırakılması gündeme gelmiş. Çünkü ittifakın bir diğer özelliği var, CHP’li belediyelerin olduğu seçim bölgelerinde İYİ Parti aday çıkarmayacak. Şartsız ve koşulsuz olarak CHP adayları desteklenecek. Bursa’nın da Nilüfer ve Mudanya CHP’li belediye.

Hatta kulağımıza gelen bazı söylemlere göre, CHP’nin önde gelenleri Emin Balkan’la görüşüp İYİ Parti yerine CHP’den Nilüfer adayı olmasını teklif etmişler. Emin Hoca, bu konuda kendisiyle herhangi bir görüşme yapılmadığını, kendisinin de zaten böyle bir teklife pek sıcak bakmadığını ifade etti. İYİ Parti adayı Emin Hoca, kendi ifadesine göre Osmangazi adaylığına razı oldu.

Şimdi, Bursa siyaseti için asıl önemli konu şu; İYİ Parti CHP ittifakında, diğer ilçe belediyesi seçimleri için neler yapılacak?

İYİ Parti bu ilçelerde aday çıkaracak mı?

Ya da ortak adaylı Büyükşehir Belediye Meclisinin nasıl şekillendirilmesi gerekiyor?

Bir başka konu ise, Nilüfer’de ve Mudanya’da Belediye başkan adayı çıkarmayacak olan İYİ Parti’nin belediye meclis üyesi seçimlerine katılıp katılmayacağı?

Bütün bu sorulara bugünden cevap verebilmek pek mümkün değil. Nedeni, ittifakla ilgili ilçelerle ilgili bir gelişme konusu görüşülüp karara bağlanmış değil. CHP kanadından edindiğim bilgilere göre ise, ittifakla ilgili olarak İYİ Parti’nin aday çıkarmayacağı bölgelerde İYİ Parti’ye başvuru yapan belediye meclis üyesi aday adaylarının dosyaları belki de CHP’li adaylarla birleştirilip, ortak liste halinde şekillendirilmesine özen gösterilecek.

Tabi, bu durumda her iki partinin de tabanında sıkıntılı anlar yaşanıyor. Bu sıkıntılar, ittifak şartları ve pazarlıkları ortaya çıkıp, netleştikten sonra sanırım çözümlenecek. Sözün özü, bu ittifaktan Bursa siyaseti açısından baktığımızda CHP’ye Büyükşehir, İYİ Partiye de Osmangazi düşmüş yorumları yapılıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.