Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İstihdamda Neler Bekleniyor?

Yazının Giriş Tarihi: 07.09.2020 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.09.2020 00:03

İstihdama Genel Bakış konulu bir araştırmanın sonuçlarını iletmek istiyorum bugün…

Araştırma sonuçları şöyle;

İşverenler 2020'nin üçüncü çeyreğine yönelik olarak ihtiyatlı işe alım beklentilerine sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Covid-19 salgınının şartları altında 697 işverenin görüşlerine dayanan verilere göre, işverenlerin yüzde 15'i 2020'nin üçüncü çeyreğinde istihdam artışı beklerken, yüzde 13'ü azalma öngörüyor ve yüzde 67'si de değişiklik olmayacağını tahmin ediyor.

Üçüncü çeyreğe yönelik net istihdam görünümü ise yüzde 2'yi gösteriyor. Mevsimsel verilerden arındırılmış görünüm ise yüzde 2 olarak ölçülüyor ve bu oran araştırmanın başladığı dokuz yıl öncesinden bu yana en temkinli görünüm olarak değerlendiriliyor.

Bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 12 puan düşüş gösteren işe alım planları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10 puan daha düşük olarak ölçülmüş durumda.

Küresel işgücü çözümlerinde uzman olan kurum tarafından yapılan araştırma göre, Covid-19 işverenlerin yüzde 68'ini etkilemiş durumda. İşverenlerin yüzde 68'i Covid-19 salgınının işlerini etkilediğini belirtirken, yalnızca yüzde 8'lik bir kısmı işletmelerinin tamamen kapandığını ifade ediyor. İşverenlerin yüzde 26'sı ise kurumsal faaliyetlerinde herhangi bir değişimin yaşanmadığını söylüyor.

İşverenlerin yaklaşık yarısı işe alım planlarının bir yıl içerisinde Covid-19 öncesi seviyelere gelmesini bekliyor. İşverenler her ne kadar 10 yıla yakın bir süre için en temkinli istihdam görünümünü ortaya koyduysalar da Covid-19 öncesi işe alım seviyelerine dönüş beklentilerinde göreceli bir iyimserlik göze çarpıyor. İşverenlerin yaklaşık yarısı işe alım seviyelerinin 12 aylık bir süre içerisinde Covid-19 öncesi seviyelere dönebileceğini ifade ediyor. Covid-19 öncesi istihdam seviyelerine dönüş konusunda en olumlu beklentiler finans, sigorta, gayrimenkul ve kurumsal hizmetler sektöründe bildiriliyor. Bu sektörde işverenlerin yüzde 61'i Covid-19 öncesi işe alım seviyelerine 12 ay içerisinde dönebileceklerini ifade ediyor.

Araştırmada bölgelere göre de durum belirlenmeye çalışılmış ve Marmara Bölgesi’ndeki işverenler mevsimsel verilerden arındırılmış istihdam görünümü bildirdiği 2020’nin üçüncü çeyreği için durgun bir istihdam piyasası bekliyor. Görünüm, önceki çeyrekle karşılaştırıldığında yüzde 16 puan ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 puan zayıflıyor.

TOBB’un Forum Dergisi’nde de yer alan araştırmanın sonuçları arasında yer alan bir başka çarpıcı veriye göre, her 100 işverenden 51’i yetenekli iş gücü bulamıyor. Bir başka ifadeyle işverenlerin yüzde 54'ü, yetenek açığıyla karşı karşıya olduklarını ve doğru becerilere sahip personel bulmakta zorluk yaşadıklarını belirtiyorlar. Türkiye'de 2019 için doldurulması en zor pozisyonlar nitelikli işçi, İşçi, mühendis ve teknisyen olarak belirtiliyor.

Özetle durum böyle ve işgücü piyasası giderek sıkışıyor…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.