Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘İşten çıkarma yasağı’ uzatılacak mı?

Yazının Giriş Tarihi: 08.06.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.06.2020 00:00

İş dünyası son birkaç gündür işten çıkartma yasağının uzayıp uzamayacağını konuşuyor…

Koronavirüsün ilk görüldüğü günlerde istihdamın korunmasına yönelik kısa çalışma ödeneği, ücretli ve ücretsiz izin gibi uygulamalar kapsamında alınan kararlardan iş dünyasının büyük bir bölümü faydalandı. Aynı dönemde halen yürürlükte olan işten çıkarma yasağı 17 Nisan 2020’de çıkarılan geçici yasa maddesiyle uygulamaya geçti.

Düzenlemeyle, 3 ay süreyle işten çıkarma yasaklandı.

Yasak, 17 Temmuz’da sona ermiş olacak. Ancak yasada yer alan bir diğer maddeye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işten çıkarma yasağını 3 ay uzatma yetkisi bulunuyor.

Görüştüğümüz yetkililer, yasağın uzatılmasının söz konusu olabileceğini belirtirken, bu durumda ücretsiz izin ve izin sürecinde kullandırılan bin 170 TL desteğin de uzatılacağını vurguluyor.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un da geçtiğimiz hafta görüştüğü sosyal taraflara işten çıkarılması yasağının devam ettirilmesine nasıl baktıklarını sorduğu gelen bilgiler arasında.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz, insan kaynakları yönetimi konusunda pek çok şehirdeki kurumsal firmalara hizmet veren ve kendi alanında Bursa’nın öncü kuruluşu olan Faveo Danışmanlık’ın Genel Müdürü aynı zamanda PERYÖN Güney Marmara Şubesi Başkanlığını yapan Barış Gül, “İşten çıkarma yasağı 3 ay uzayabilir. Ama yılsonuna kadar devam etmez. Çünkü son çeyrek bütün tarafların ifade ettiği üzere hareketli geçecek gibi gözüküyor. Ancak işten çıkartma yasağının devamı ücretsiz izin anlamına gelir ve ücretsiz izin ödenmesine devam edilecektir. Burada örneğin kıdem tazminatında durumun ne olacağına ilişkin netleşmesi gereken hususlar da bulunuyor. Tabi en önemli konu iş barışının bozulmamasıdır. Çünkü işten çıkartılanlar arttıkça moral bozukluğu, aile içi psikoloji bozukluğu, geçim derdi gibi farklı konular gündeme gelecektir. Ülkemizin menfaati gereği işten çıkarma yasağı en ay 3 ay daha uzatılmalı” dedi.

Konuyla ilgili bir açıklamada da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan geldi…

Türkiye'nin koronavirüs salgınından daha az etkilenen ülkelerden biri olması için çalıştıklarını belirten Bakan Albayrak, bu olağanüstü dönemde önceliklerinin bütçe dengesi değil, istihdam ve etkilenen sektörleri kalkan içine almak olduğunu ve geniş kapsamlı istihdam paketi hazırlandığını söyledi.

Evet, görünen o ki istihdamın devamı her açıdan önemli ve bu konuda hem işverenin hem de işgörenin fedakarlık yapması gerekiyor...

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.