Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İstanbul-MKP karşılaştırılması

Yazının Giriş Tarihi: 14.05.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.05.2019 00:00

Bursa’nın şirin ilçelerinden Mustafakemalpaşa, mahalli seçimler sonrasında ülkemizde en çok konuşulan ilçelerden bir tanesi oldu. Nedeni, muhalefetin, seçimler sonrasındaki itirazları ve İstanbul ile Mustafakemalpaşa ilçesi seçimlerinin karşılaştırılması.

Bu konuyla ilgili olarak ilk açıklamayı, CHP yaptı. Sonrasında ise ilçede Millet İttifakı adına eski bakanlardan Şükrü Erdem ile giren İYİ Parti genel başkanı Meral Akşener tartışmaları devam ettirdi.

Olayın özeti böyle;

Mustafakemalpaşa seçimlerine sandık kurullarına yapılan itiraz ve bunun YSK tarafından 2 Mart öncesi adres gösterilerek reddedilmesi İstanbul kararı sonrası yeniden tartışılmaya başlandı.Konuyu hem CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener gündeme getirdiler ve MKP örneğinden yola çıkıp, İstanbul kararını eleştirdiler.  Kamuoyunun dikkatini çekmek içinde soru sordular;

“Aynı gerekçelerle Mustafakemalpaşa başvurusu reddedilirken, İstanbul'da neden iptal kararı verildi?”

Sonrasında, so6syal medya ile yazılı ve görsel medya kanalları da bu soruyu gündemde tutup, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesi üzerinden İstanbul seçimlerine örnekleme yapmaya gayret ettiler. Hala da ediyorlar.

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, muhalefet liderlerinin gündeme getirdiği ve meydanında altın bulmuş harami gibi atlayıp, sürekli “acaba burada da yanlış işler mi yapıldı?” sorusunu gündeme getirdiği iddialarla ilgili iddialara cevap verdi.

Vekil Keskin, öncelikli MKP seçim sonuçlarıyla ilgili bazı bilgileri paylaştı;

“Mustafakemalpaşa seçimleri sonrasında, İlçe ve İl seçim kurullarına İYİ Parti tarafından yapılan her itirazda AK Parti'nin oyları arttı. İYİ Parti’nin ise azaldı. İstanbul'da itirazlar sonucundaki sayımlarda fark önce açıklanan 29 bin oydan, yapılan sayımlar sonrasında 13 bine düştü. Yani, 16 bin oy AK Parti hanesine yazıldı. Bu durum, sandık kurullarındaki oy gaspının ispatıdır. Milli iradenin tecelli etmesine vurulan gemdir. İstanbul’daki itirazlar ile MKP için yapılan itirazlar arasındaki Kanun maddeleri çok farklıdır. Bu seçimlerin birbirlerine benzetilmek istenmesi, muhalefetin İstanbul’da yaptıkları oy çalmaya kılıf aramaktan başka bir konu değildir. Her iki seçime yapılan itirazlar arasında bir benzerlik bulunmamaktadır.”

Bu açıklamadan anladığımız kadarıyla, MKP seçimleri için yapılan itirazlarla ilgili bir genel ispat ve belgelendirme eksikliği var. İkincisi ise Kanunlara aykırı bir itiraz söz konusu olmuş.

Milletvekili Mustafa Esgin verdiği bu bilgilere birde, oy sonuçlarıyla ilgili rakamları da açıklayarak devam etti. Öncelikte seçim sonuçlarıyla ilgili rakamların çok iyi incelenmesi gerektiğine işaret eden Esgin, 'En önemlisi Mustafakemalpaşa'yı İstanbul ölçeğine taşıdığınız zaman fark 13 bin değil, 593 dür. 70 bin seçmenin oy kullandığı seçimlerde dolayısıyla; itirazların seçim sonucunu değiştirme olasılığı yoktur. Velhasıl, YSK Mustafakemalpaşa'da doğru kararı vermiştir'

Mustafa Esgin’in Mustafekamalpaşa ile İstanbul seçimleriyle ilgili yaptığı karşılaşma özetle şöyle;

“Şimdilerde hem Kılıçdaroğlu, hem Akşener, hem de Meclis'teki CHP'liler İstanbul seçimlerinin iptalini Mustafakemalpaşa üzerinden polemik konusu yapıyorlar. Mustafakemalpaşa'nın önemini biliyoruz ama polemiğe nazire olmasını da anlamak mümkün değil.

Çünkü;

1)Mustafakemalpaşa'da seçimi açık ve net olarak AK Parti kazanmıştır.

2) İlçe ve İl seçim kurullarına İyi Parti tarafından yapılan her itirazda AK Parti'nin oyları artmıştır. İstanbul'da itirazlar sonucu yapılan sayımlarda fark önemli ölçüde azalırken, Mustafakemalpaşa'da AK Parti lehine artmıştır.

3)Mustafakemalpaşa seçimlerinde oy pusulalarında herhangi bir hile söz konusu değildir.Her sandıkta görev yapan en az bir kamu görevlisi vardır. Her iki seçime yapılan itirazlar arasında bir benzerlik bulunmamaktadır. Tek benzerlik; adında “itiraz” olmasıdır.

4) En önemlisi de; Mustafakemalpaşa'yı İstanbul ölçeğine taşıdığınız zaman fark 13 bin değil,90 bindir. Dolayısıyla; 70 bin seçmenin oy kullandığı bir seçimde, itirazların seçim sonucunu değiştirme olasılığı yoktur. Velhasıl, YSK Mustafakemalpaşa'da "doğru KARAR"ı vermiştir.”

Siyasetin 31 Mart tarihinden bu yana gündemi İstanbul seçimleri ve sonuçları. Yüksek Seçim Kurulu kararları. Bursa açısından bakıldığında ise MKP örneğinin İstanbul için sunulması, ortaya konulması ve muhalefetin “MKP’de ret ettiniz, İstanbul’da neden kabul ettiniz?” sorusuna verilen cevaplar böyle.

Milletvekili Mustafa Esgin, Bursa’da Devlet-Millet Elele projesi kapsamında protokolü imzalanan önemli bir eğitim ve kültür projesine dikkat çekti.

“Mübarek Ramazan ayında geleceğimiz çocuklarımızın daha güzel imkânlarda eğitim almaları için hayırlı bir işin temelini attık.

Bursa Valimiz Sayın Yakup Canbolat ve İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Sebahattin Dülger ile birlikte hayırsever işadamı Sayın Mümin Canbaz'ın Demirtaş Mahallemize kazandırmayı arzu ettiği, içinde geniş bir spor tesisinin de yer alacağı ilkokul ve ortaokulu projesini yerinde inceledik.

Bu güzel ve anlamlı eğitim yatırımının Demirtaş Mahallemize ve çocuklarımıza şimdiden hayırlı olmasını diler, hayırsever işadamımız Mümin Canbaz'a şahsım ve Milletimiz adına teşekkür ederim.”

Bursa’ya ve ülkemiz eğitimine hayırlı olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.