Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İsmail Tatlıoğlu, Hikmet Şahin ve Yakup Aktaş vizyonları

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2019 00:02

2009 Yılı yani 10 yıl önce Bursa büyükşehir belediye başkanı Hikmet Şahin 29 mart 2009 da yapılacak olan yerel seçimlerde mevcut partisinden aday gösterilmemişti, çekişmeli bir sürecin ardından Ak parti tercihini dönemin Osmangazi belediye başkanı Recep Altepe den yana kullanmıştı. Demokrat parti genel başkan yardımcısı Harun Akın ve DP Bursa il başkanı Füsun Erdoğan (Yaşar) ın yoğun çalışmaları sonucunda Hikmet Şahin Demokrat parti Bursa büyük şehir belediye başkan adayı yapılmıştı. Yine dönemin Anavatan partisi Bursa il başkanı Ahmet Kömbe ise Hikmet Şahin'in adaylığına itiraz etmiş ve Bursa sürecinde Hikmet Şahin'in Demokrat parti adaylığı engellenmişti. Tabi Ahmet Kömbe başka bir partiden aday olan kişi bir başka partiden aday olamaz ısrarı ile bu süreci başlatmıştı. DP Bursa il başkanı Avukat Füsun Erdoğan ise süreci Ankara boyutuna taşıyarak yaklaşık bir hafta hukuk mücadelesi verip tüm engelleri aşmış ve Hikmet Şahin'in adaylık yolunu aşmıştı. İşte bu Demokrasi engelini aşılması için mücadele eden Harun Akın ve Füsun Erdoğan'ı partililer kalabalık bir konvoyla Ankara dönüşü Kestel civarında karşılamıştı.

Seçim sürecinde bende Osmangazi belediye meclis üyesi adayıydım, Hikmet Şahin ve Yakup Aktaş ile yoğun mesai harcıyorduk her iki adayımız da vizyon sahibiydi ve birlikte çalışmaktan keyif alıyorduk. Projelerini seçim beyannameleri yazılı broşürlerde anlatsalar da ekranlarda ifade etseler de bir kısmı aramızda sohbetlerde de anlatılıyordu. Seçimi kazanamadık lakin her iki adayında projeleri yaklaşık on yıl sonra uygulanmaya konuluyordu, işte bahsettiğimiz vizyon buydu. İlerisini veya duvarın arkasını görebilmek buydu. Her iki adayında projelerinden birer örnek vermek istiyorum.

Yakup Aktaş iki dönem Emek belediye başkanlığı yaptı. Kavgaların bitmediği ve farklı kültürlerin iç içe girdiği huzur olmayan bir beldeydi Emek bölgesi. Yakup Aktaş belediye başkanlığı döneminde bölgesinde yaşayan sakinlere öncelikle insan sevgisini aşıladı, ardından ortak kültürde nasıl buluşulacağını gösterdi ve her kesimden insanı, insan yerine koyarak şehir bilinci aşıladı, adeta varoşluktan kişileri çıkararak toplum bireyi bilincini aşıladı. Demokrat parti Osmangazi belediye başkan adayı olduğu süreçte, ben de meclis üyesi adayı olarak her çalışmasında yanındaydım. Beni yanından ayırmak istemezdi, her özel sohbetinde bana iltifatlar yağdırırdı. Ben de kendisinden çok şey öğrendiğimi ifade edebilirim.

Yakup Aktaş özel sohbetlerimiz de bir projesini bize şöyle anlatmıştı. '' sevgili arkadaşlar Osmangazi belediyesinin devasa borçları var nereyse iflas etmiş durumda. Şayet biz belediye seçimini kazanırsak, daha önce Emek te yaptığım gibi Osmangazi de ruhsatı olmayan kaçak yapıları duruma göre resmileştireceğiz. Binalara kat mülkiyeti getireceğiz, örneğin bir Baba nın dört katlı evi var diğer katlarda çocukları oturuyor ve katları onlara veremiyor, biz bu kat mülkiyetini uygun fiatlarla çıkarıp, hem çocukları ev sahibi yapacağız, hem babayı yükten kurtaracağız, babanın vefatı sonrasında miras kavgalarını önlemiş olup belediyeye gelir sağlamış olacağız.'' Bizlerinde desteklemiş olduğu bu proje ne yazık ki dinleyenlerin ''çok güzel'' demesine rağmen her kesime ulaştıramamıştık. Yakup Aktaş'ın bu projesi on yıl sonra İmar Barışı adında Türkiye de uygulamaya konuldu. Beklendiği gibi olmasa da, bu proje 2009 seçimlerinde merhum Yakup Aktaş'a aittir.

Hikmet Şahin ile yaptığımız çalışmalarda ve özel sohbetlerde ise Ulucami ve etrafında ki tarihi hanlar bölgesi önemli bir yer teşkil ediyordu. Bu bölgeye sonradan yapılan yapıların yıkılarak gerçek Osmanlı tarihini her yerden görülebilecek şekliyle ortaya çıkaracaktı. Bu projeyi bir an hayal etmeniz bile sizi mutlu edebilir. Benzeri proje 1999 yılı DYP Bursa BŞB adayı Prof- Dr İsmail Tatlıoğlu ve DYP Osmangazi belediye başkan adayı İdris Sevinç tarafından da gündeme getirilmişti. Aradan geçen bunca yıla rağmen geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik bakanlığınca gündeme getirildi. Bursa da yaşayan bir insan olarak üzülüyorsunuz haliyle. Vizyonlu belediye başkanlarının gündeme getirip seçilemediği, ve seçilenin de yapmadığı bu proje Bakanlık tarafından gündeme getiriliyor. Bu proje Bursa da yaşayanlara ait olmalı ve seçilenler tarafından yapılmalıydı. Merhum başkanlarımız Hikmet Şahin ve Yakup Aktaş'ı rahmet ve saygı ile anıyorum. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.