Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşler seçim sonrasına

Yazının Giriş Tarihi: 29.03.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.03.2019 00:01

Mahalli seçimlerle ilgili geri sayım devam ederken ekonomi ve yatırım piyasasında da işler seçim sonrasına ertelenmeye başladı. Şimdi, 31 Mart akşamında çıkacak sonuçlara göre ekonomide yeniden bir hikaye yazılması bekleniyor.

Öncelikle dikkat etmemiz gereken döviz fiyatlarında son günlerde yeniden bir dalgalanma başladı. Yurt dışı piyasalardaki TL cinsinden kaynakların borsaya ve bankalardaki döviz alımlarına yöneltilmesi nedeniyle gecelik faizler yükseldi. Döviz fiyatlarında anlık değişimleri izliyoruz. Seçimler öncesinde bu tür spekülasyonların yaşanması, insanların “acaba ne olacak? Ne oluyor?” türden sorularla kafalarının karışmasına yol açabiliyor.

İnsanların rahat olması içinde hükümet ve Merkez Bankası, gerekli önlemlerin alındığını ifade ediyor. Fakat seçim öncesinde son mesai günü olan bugün yaşanılacak olan olayların, Pazar günkü seçim sandıklarına etki edip etmeyeceği konusunda, ekonomistler arasında farklı iki görüş ve değerlendirmeler var.

İlk değerlendirmelere göre, piyasalardaki bu geçici dalgalanma, seçimlere etki etmez.

İkinci değerlendirmelere göre ise ülkemizdeki bir takım kişilerin, mahalli seçimleri fırsat bilip, hükümeti güçsüzmüş gibi gösterme adına böylesine spekülasyonlara devam ediyor. Özellikle, paradan para kazanma türünden borsa ve döviz piyasasında etkili olan bazı sermaye gurupları da fırsatları kendi lehine çevirme adına, olmadık işlemlerle, beklenmedik etki edip, döviz fiyatlarındaki yükselmelere imza atıyorlar.

Peki, bu işler nasıl yapılıyor?

Mesela, yurt dışı yatırımcısı TL olarak tahsil ettiği alacağını, dövize yatırıyor. Diyelim ki 100 Dolar aldı. Bugün 100 dolar 5 lira 35 kuruş. Yarın ise 5 lira 45 kuruş olabiliyor. Hem fiyat farkından hem de dövize bankaların verdiği faizden çifte kazançlı çıkıyor. Bu talep arttığı için de döviz fiyatları yükseliyor. Bankalar Birliği’nin açıklamasına göre de sorun bu şekilde yatırım ve paralarını değerlendirmek isteyen spekülasyonculardan kaynaklanıyor.

Piyasa analizlere göre de Türk yatırımcılar ve sermaye gurupları, mahalli seçimleri bazen genel seçimlerle karıştırıp, yatırım planlama ve yeni iş kurma projelerini seçim sonrasına erteliyorlar. Aslında, sıkıntı da burada yatıyor. Özel sektör yatırımcılarından bazıları, mahalli seçimlerdeki sonuçlara göre gardını alıp, gelecek planlaması yapıyor. Bu durumda, iç piyasa ve ekonomide kilitlenmelere kadar uzayabiliyor. Çünkü bu düşüncede olan yatırımcıların sayıları bir değil, iki değil, binlerle ifade ediliyor.

Gelelim, seçimlerle ilgili değerlendirmelere.

Ekonomi ve döviz piyasasıyla ilgili gelişmeler, seçimlere iki gün kala seçmen üzerinde nasıl etki edebilir? Soru bu.  

Bulunan cevap ise seçmen kararını verdi. Sandık başına kararını bırakan seçmenlerin oranı yüzde bir gibi. Yüzde bir rakamı küçümsenecek bir oran değil. Birkaç oy farkla, mesela geçen dönem Yalova’da iki oy farkla Belediye Başkanlığının el değiştirdiğine dikkat edersek yüzde bir oranın sonuçlara nasıl etki edebileceğine varın sizler karar verin.

Bursa’da ise artık saflar belli olmaya başladı. Bir takım medya rüzgarlarına rağmen ben genelde bir değişim beklemiyorum. Halkın arasında, esnafın arasında, iş adamlarının arasında bulunduğu sıralardaki duyduklarıma ve izlenimlerime göre AK Parti Bursa’da gücünü koruyor. Seçimlerinde favorisi AK Parti. AK Parti teşkilatları ise Bursa’da büyük bir sürprize hazır olduklarını ifade ediyorlar. Bu sürpriz ise 17 ilçe belediye başkanlığı ile Büyükşehir dahil 18 başkanlık seçimlerinin Cumhur İttifakı olarak kazanılması.

Yani, AK Parti’nin beklentisine göre Bursa’da sonuç 18-0 Cumhur İttifakının lehine olacak.

Millet İttifakı kanadında ise dün Bursa Gökdere Meydanında miting yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener mitingde arka arkaya konuşma yaparak, hükümeti eleştirdiler.

Mitinge katılım, CHP’nin eski mitingleriyle karşılaştırıldığında iyi deniliyor. Fakat mitingde İYİ Parti ve HDP’nin de meydanda bulunması eleştirisi konusu. Hadi diyelim, İYİ Parti Millet İttifakının taraftarı. Peki, HDP’nin miting meydanında bulunmasının izahı ne?

Şimdi son viraja girildi. Adaylar için iki gün sonrası milat olacak. Kazananlar sevinecek, kaybedenler üzülecek. Taraftarlar arasındaki inatlaşma, iddialaşma gibi olaylar sonrasında, özellikle kaybeden taraflarında girdikleri iddiaları unutup, üzerine bir bardak soğuk su içmelerine alıştık.

Sözün özü, ülkemizdeki son üç aydır devam eden seçim tartışmaları çok kısa sürede, 48 saat sonra bitecek. Kim kazanırsa kazansın, Bursa’ya hizmet edecek insanların, ülkemize hizmet edecek insanların kazanması dileğimiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.