Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşler kesat, ÖTV indirimi şart

Yazının Giriş Tarihi: 26.06.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.06.2019 00:00

Türk otomotiv sektörünün üretim merkezi Bursa ve bu alanda binlerce işçi çalışıyor… Oyak-Renault, TOFAŞ ve Karsan, ana üretim tesisleri olarak dikkat çekerken, yan sanayide de oldukça iyi durumda olduğumuzu yakından biliyorum…

Türkiye ortalama olarak her 7 yılda bir krize giriyor. Para azalıyor, döviz pahalı hale geliyor, ihracata yönelenler ayakta kalırken, küçükler eriyip yok oluyor… Tam da bu sırada iktidarda bulunanlar hem içeriye hem de dışarıya taviz vermeye başlıyor. Sıcak para girişi için adeta seferberlik başlıyor.

Otomotiv sektöründe son yıllarda en çok konuşulan konu Özel Tüketim Vergisi… Yani ÖTV… Daha önce de yazdım ama tekrar hatırlatmakta fayda var.

Ekonomi yönetimi, geçtiğimiz 2018 yılında, motorlu taşıtlardan 17 milyar 328 milyon Lira ÖTV tahsilatı yaptı. 2019 yılı bütçesinde ise motorlu taşıtlar üzerinden alınması hedeflenen ÖTV ise 500 bin adetlik satış düşünülerek 24 milyar Lira olarak hesaplandı.

Ancak 2018 yılında satışların yüzde 35 düşmesinin ardından 2019 yılının ilk 5 ayında devam eden ÖTV ve KDV indirimlerine rağmen toplam satışlar geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 kayıpla, 152 bin adede kadar geriledi.

Anlayacağınız; “Evdeki hesap çarşıya uymadı…”

ÖTV TAHSİLATI DÜŞTÜ

Satışlardaki bu büyük düşüş otomotiv sektörünü zorlamaya başladı… ÖTV tahsilatı da bekleneni veremedi. 2018 yılında pazarın henüz daralmaya başlamadığı Ocak-Mayıs aralığında devlet motorlu taşıtlardan 8 milyar 712 milyon Lira ÖTV tahsilatı yaparken, 2019 Ocak-Mayıs dönemine geldiğimizde bu tutar yüzde 58 oranında düşerek 3 milyar 648 milyon 655 TL’ye kadar geriledi. Herkesi bir telaş aldı…

Sektörün duayenleri, mevcut teşviklerin tüm yıl boyunca devam etmesi halinde bile yılsonunda toplam satışların 350 bin adet kadar olacağını deklare ettiler… Eğer ÖTV ve KDV indirimleri haziran sonunda biterse (5 gün kaldı…) ve yılın geri kalan dönemi için ek başka tedbirler devreye girmez ve kredi faizlerinde bir düşüş olmaz ise o zaman pazarın 300 bin adet kadar olacağı aşikar… Herkes kara kara düşünüyor.

BÜTÇE HEDEFLERİ TUTMAZ

Yani bütçede yer alan 24 milyar Liralık gelire ulaşmak 2019’da tamamen mucizelere kalmış durumda. Bırakın hedeflere ulaşmayı devletin motorlu taşıtlardan alacağı ÖTV gelirinin bütçede yaratacağı açık bile 10 milyar TL’yi aşacak gibi duruyor.

ACİL ÖNLEMLER GEREK

Yaklaşık 4 milyon insanın geçimini sağladığı, 70 farklı sektöre doğrudan ya da dolaylı olarak etki eden, 32 milyar doları bulan ihracatı ile en önemli dış satım kalemi olan otomotiv sektörü için ÖTV teşviki devam etmeli…

Otomotiv sektörünün; elektrikli ve otonom araçlar için Ar-Ge yaptığını, robot kullanımının yaygınlaşması için yazılıma ağırlık verildiğini, kentlerin yeni araçlara uygun hale getirilmesi aşamasında belediyelerle geniş katılımlı toplantılar yapıldığını, daha temiz ve yaşanabilir bir dünya için çevre yatırımlarına giriştiklerini, geleceğin çalışanlarına verilen eğitimlerde aktif görev aldıklarını ve İnoksan İcra Kurulu Başkanı Vehbi Varlık’ın da dediği gibi “Bursa’nın geleceğinde otomotiv hep olacağı için” bu alana özel önem verilmesi gerektiğini aklımızdan çıkarmayalım…

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Uludağ İhracatçı Birlikleri’ne bağlı Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği ve sektör bileşenleri, ÖTV konusunda Ankara’yı uyarmalı…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.