Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşlenmiş besinler ve sağlığımız

Yazının Giriş Tarihi: 15.07.2019 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.07.2019 00:06

Yepyeni bir çalışmadan haberdar etmek istiyorum siz değerli okurlarımı. 29 Mayıs 2019'da BMJ isimli tıp dergisinde yayınlanan çalışma '' aşırı derecede işlem görmüş '' olarak tanımlanan besin maddelerinin tüketimiyle kalp damar hastalıklarının ve erken ölüm riskinin belirgin şekilde arttığını bir kez daha göz önüne sermekte.

         Nedenleri tam olarak anlaşılmış olmasa da aşırı dercede işlem görmüş besinlerle ortaya çıkan bu riskten kurtulmanın en emin yolu işlenmiş besinlerden olabildiğince kaçınmak, taze ve işlenmmemiş besinlere ya da en az işlem görmüş besinlere yönelmektir.

         Ne yazık ki batı tarzı yaşam biçiminin dayatmasıyla hem ülkemizde hem de tüm dünyada işlem görmüş besinler büyük rağbet görmekte. Paketlenmiş unlu mamuller ve atıştırmalıklar, gazlı içecekler, şekerli tahıllar, gıda katkı maddeleri içeren hazır yemekler, kurutulmuş sebze çorbaları, işlem görmüş et ve balık ürünleri akla gelen ilk örneklerdir. Genellikle yüksek düzeyde ilave şeker, yağ ve tuz içeren ama lif oranı çok düşük, doğal antioksidanlardan ve vitaminlerden yoksun olan bu besinler birçok ülkede günlük enerji alımının yaklaşık % 25-60'ını oluşturmakta.

         Yaş ortalaması 43 olan 105,159 Fransız yetişkinin (% 21 erkek;% 79 kadın) 10 yıl süreyle takibine dayanan NutriNet-Santé  isimli ilk çalışmada, aşırı işlenmiş gıdalar ile kardiyovasküler ve serebrovasküler hastalık riski (kalbe ve beyine kan tedarikini etkileyen koşullar) arasındaki bağlantılar incelenmiş. Sonuçlar, diyetteki aşırı işlenmiş gıdaların oranındaki her % 10'luk artışın, genel olarak tüm kalp damar hastalıkları, koroner kalp hastalığı ve serebrovasküler hastalık oranlarında sırasıyla % 12, % 13 ve % 11 oranında artışa neden olduğunu göstermiş.

         Buna karşılık, işlenmemiş veya az işlenmiş yiyecekleri tüketenlerde bahsi geçen hastalık risklerinin önemli oranlarda düşük olduğu da anlaşılmış.

         SUN ( Seguimiento Universidad de Navarra ) isimli ikinci çalışmada aşırı işlenmiş besinlerle tüm nedenlerden ölüm riski arasındaki bağlantı araştırılmış. Bu çalışmada yaş ortalaması 38 olan 19 899 İspanyol (7.786 erkek; 12.133 kadın), tükettikleri besinlerin işlenmişlik dereceleri ve tüketim oranları ile ölüm riski arasındaki bağlantı bakımından 10 yıl boyunca izlenmiş.

         Aşırı derecede işlenmiş besinleri en çok tüketen grupta en az tüketen grupla kıyaslandığında ölüm riskinin % 62 daha yüksek olduğu ortaya çıkmış.

         Özet olarak belirtmek isterim ki, şimdilik kesin nedenleri bilinmiyor olsa da, aşırı işlenmiş besinlerin sağlığımız için zararları apaçık ortadadır.

         Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

          

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.