Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşçi ve İşverenden Asgari Ücret Açıklaması…

Yazının Giriş Tarihi: 28.12.2015 01:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.12.2015 01:47

 

Asgari ücretin 1.300 TL’ye yükseltilmesi konusu gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) birkaç gün önce ortak açıklama yaptı. Son olarak TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu iş dünyasının görüşlerini aktardı.

Çalışanlar haklı olarak ücret artışı beklerken, işveren kesimi asgari ücret artışıyla birlikte çalışanlar arasındaki ücret dengelemesi başka olmak üzere kıdem tazminatı meselesine kadar konuyu çok taraflı olarak ele alıyorlar.

Önce TİSK ve TÜRK-İŞ’in ortak açıklamasına bakalım…

Açıklamada, “İşçi kesimi temsilcileri, Hükümet Programı’nda yer alan söz konusu tutarı görüşmelerde başlangıç olması bakımından olumlu karşılamıştır. İşveren kesimi temsilcileri ise söz konusu artışın işverene getireceği ilave maliyetin yaratacağı etkiler konusundaki endişelerini dile getirerek, işçiye ödenecek net tutarın değil, işveren üzerine gelecek ilave maliyet yükünün azaltılmasını talep etmiştir” deniyor.

“Brüt asgari ücretin işçiye ödenecek net tutarında yılın ilerleyen aylarında gelir vergisi kesintisi nedeniyle azalma olmaması sağlanmalıdır. Asgari geçim indiriminin asgari ücret seviyesine getirilmesi ve vergi oranları ile gelir vergisi tarifesinde ücretli çalışanlar için iyileştirmeler yapılması olumlu olacaktır. Bu düzenlemeler asgari ücret artışının ücret kademelerini daraltması nedeniyle işyerlerinde ortaya çıkabilecek huzursuzluğu ve verim düşüklüğünü de önleyecektir” şeklinde devam ediyor TİSK ile TÜRK-İŞ’in ortak açıklaması. Asgari ücret artışıyla birlikte, işçi ve işverenin devlete yapacağı vergi ve prim ödemelerinde ortaya çıkacak ilave artışların çalışma hayatına ve ekonomiye olumsuz yansımasının önüne geçilmesi gerektiği görüşüne yer veriliyor.

Açıklama, “TİSK ve TÜRK-İŞ olarak, sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyümenin sağlanması ortak amacımızdır. Ülkemizdeki istihdamın artırılması ve sosyal politikalarla desteklenmesi, çalışma barışının sürdürülmesi için asgari ücret artışından kaynaklanacak vergi ve prim yükü artışlarının önemli ölçüde azaltılmasını Devletimizden bekliyoruz” şeklinde son buluyor.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun değerlendirmesi ise “Asgari ücretteki yükün tamamını taşıyacak gücümüz yok. Asgari ücret artışındaki yük paylaşılmazsa yatırım yapacak adam bulamayız” şeklinde.

Kayseri, Trabzon ve Gaziantep’teki oda ve borsaların ödül törenlerine katılan ve OECD verilerine göre istihdam üzerindeki vergi yüklerinde yüzde 74'le dünya birincisi olduğumuzu ifade eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, asgari ücretin net 1.300 TL olması durumunda brüt olarak hesaplandığında tüm şirketlere maliyetinin 26 milyar liraya ulaşacağına işaret ederek, bu yükün tamamı işverene yüklenirse, rekabet güçlerini kaybedeceklerini söyledi.​ Hisarcıklıoğlu, “İstihdam üzerindeki vergi yükleri dünyada hangi ülkelerle rekabet ediyorsak onlarınki kadar olsun. Biz işçimize para vermekle gurur duyuyoruz. Verdiğimiz vergiyle değil yanımızda çalıştırdığımız insanla övünürüz. Keşke daha fazla verebilsek ve bizden çıkan 1.500 TL olduğu gibi işçi kardeşlerimizin cebine girse” diye konuştu.

Tarafların görüşleri böyle. İşçi çıkartma ve çalışan sayısını azaltma düşüncesi patronların kendi aralarında konuşulmaya başlandığı biliniyor, işin bir de kıdem tazminatı yönü var ki o konu daha dillendirilmiyor…

Yeni yılla birlikte çalışma hayatındaki gelişmeleri birlikte göreceğiz.

Bu vesile ile tüm okurlarımızın yeni yılını şimdiden kutlar, 2016’nın huzur içinde geçen, sağlıklı ve mutlu bir yıl olmasını dileriz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.