Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşçi önderi Metin Burak

Yazının Giriş Tarihi: 31.08.2015 00:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.08.2015 00:23


 

 

15 yıldır sağlam bir dostluğumuz bulunan Metin Burak... Topraktan kendiliğinden çıkmış bir filiz gibi giderek büyüyerek inandığı davayı inatla,inançla ve ısrarla sürdürüp hayatını işçi ve işçi haklarına adamış gerçek bir değer... Kendisine sunulan günü kurtarma ve dünyalık imkanlarını sert bir dille daima geri çevirip haklının yanında olabilmiş mutlak bir değer...

1976’da Orhaneli Akalan Köyünden Bursa’ya göç eden Metin Burak bir havlu fabrikasında çalışırken, DİSK’e bağlı Deri İşçileri Sendikası genel başkanı Kenan Budak ile tanışır ve işçilerin çalışma şartlarının zorluğuna karşı çözümün sınıf mücadelesinde olduğuna inanarak, mücadelede yerini alır. Uzun süre sınıf mücadelesi içinde kendini geliştiren Burak, 1983 yılında çalıştığı Havlu Fabrikasında kurduğu örgütlenme komitesiyle işçileri örgütleyerek, 12 Eylül 1980 darbesi sonrası Türk-İş’e bağlı sendikaların dışındaki sendikalar kapatılması nedeniyle, Türk-İş’e bağlı Teksif sendikasına üyelik başlatır. Uzun süre yapılan mücadelenin sonucunda Teksif Sendikasında çoğunluk sağlanır ve 1984 yılında iş yerinde toplu iş sözleşmesi imzalanır. Havlu Fabrikasında bir taraftan dokuma operatörü olarak çalışan Metin Burak diğer taraftan, işçiler tarafından seçilen iş yeri baş temsilcilik görevini yürütür. 1986 yılında özel sektör iş yerlerini örgütleyerek, Teksif Sendikasının Bursa Şubesi Yönetim Kuruluna arkadaşlarıyla birlikte aday olur, yapılan seçimde değişik iş yerlerinden 4 arkadaşıyla birlikte yönetim kuruluna seçilir. 1989 yılında Teksif Sendikası Bursa şubesinin seçimlerinde, tüm engelleri aşarak özel sektördeki işçi arkadaşlarıyla merinosta çalışan işçileri bütünleştirerek katıldığı seçimlerde tekrar 4 arkadaşıyla birlikte yönetim kuruluna seçilir.

Havlu Fabrikasında uzun süre yapılan eylemler ve müzakere sonucu 2 Şubat 1991 tarihinde, tarihe geçecek bir toplu iş sözleşmesinin imzalanması sonucu, fabrikadan 364 işçiyle birlikte 5 Şubat 1991 günü iş akdi fesih edilir. İşe iade davası açar ve davayı kazanır. İşe alınmasa da görevini dışarıdan yürütür.

İşsiz Metin Burak özel sektördeki dava arkadaşlarıyla birlikte, uzun süre yaptıkları çalışma sonucunda, 8 Mart 1992 yılında Merinos fabrikasında gerçekleştirilen Teksif Bursa şubesi seçimlerinde Şube Başkanlığına aday gösterilir. Teksif ve Türk-İş genel yönetimi tarafından Metin Burak ve arkadaşlarının seçilmemesi için yapılan tüm engeller, Merinostan genel merkez tarafından aday gösterilen kişinin seçilmesini sağlamıştır.       

Metin Burak için yeni bir süreç başlar. Sınıf mücadelesini 12 Eylül 1980 darbesiyle kapatılan DİSK’e bağlı sendikalar açılan dava sonucu 1990 sonrası serbest kalmasıyla birlikte, 1992 yılı içinde DİSK’e bağlı Tekstil işçileri sendikasında özel sektördeki dava arkadaşlarıyla birlikte gerçekleştirmek istedikleri sendikal mücadele, DİSK’teki yeni sendikal anlayışa takılarak engellenir. DİSK Tekstilde mücadele etmesi engellenen Metin Burak ve özel sektördeki dava arkadaşları, Teksif sendikası tarafından 1993 yılında açılan Bursa Demirtaş Şubesinde görev alır. 1993 Eylül ayında Demirtaş Sanayi Bölgesinde ve İnegöl Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren iki ayrı havlu fabrikasını örgütler. Sendika üyesi oldukları için fabrikadan yüzlerce işçi çıkartılır. Diğer fabrika kapanır. Fabrikanın önünde Askerle çatışarak ve 2 kez jandarma karakolu ile savcılığa çıkartılarak, diğer fabrikanın önünde polisle itişip kakışarak 21 gün direniş yapıldıktan sonra, işten çıkarıldıkları için direniş yapan işçilerle ilgilenmeyen Teksif Sendikası Bursa şubesini Metin Burak işçi arkadaşlarıyla birlikte 27 gün işgal eder. Teksif Sendikasında işçiler için mücadele edilemeyeceğine karar vererek, özel sektördeki dava arkadaşlarıyla birlikte Teksif sayfasını bu iki fabrikadaki direnişleriyle kapatırlar.

Kısa bir süre boşta kalan Metin Burak dava arkadaşlarıyla birlikte 1994 yılı ortalarında Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş sendikası Bursa şubesinde görev alması için Öz İplik-İş tarafından yapılan şube başkanlığı teklifini boşta kalmaktansa, işçilerin sorunlarına çözüm üretmek için görevi kabul etmesi üzerine, İnegöl Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir fabrikadaki tekstil işçileri ile Gürsu Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir fabrikadaki tekstil işçilerini örgütlenme komiteleri öncülüğünde, her 2 fabrikanın örgütlenmesini sağladıktan sonra işyeri kapanır. Diğer tekstil firması ise sendikalı olduklarını öğrendiği işçileri işten çıkarması üzerine, iş yerinin önünde gece gündüz 4 gün direniş gerçekleştirilir. Direniş sürecinde işveren tarafında kiralanan ülkücülerle yaralanmaya varan çatışmalar gerçekleşir. Sendika genel yönetimi siyasi olarak işverenle aynı düşünmesi nedeniyle, Metin Burak ve dava arkadaşlarıyla ters düşer. Sendika yönetimiyle ters düşen Metin Burak ve arkadaşları, Öz İplik-İş sendikasındaki görevinden ayrılır.

1984-1994 yıllarında sınıf mücadelesinde “Türk-İş, Disk, Hak-İş konfederasyonlarına bağlı Tekstil iş kollarında faaliyet yürüten sendikalarda” sınıf sendikacılığı çizgisinde sendikal mücadelenin yerini bulamayan Metin Burak ve dava arkadaşları, işçi sınıfının içinde bağımsız sınıf sendikacılığı ilkeleri doğrultusunda mücadele hattı yaratmak için, 22 Aralık 1995 tarihinde Bağımsız Tekstil İşçileri Dayanışma Derneğini kurdular. Dernekte işçilerin sorunlarını çözmeye çalışırken, diğer taraftan bağımsız sendika kurmak için çalışmalar yürütürler. Deneğin genel kurulunu yapmayarak, sendika kurmak için derneği kapatırlar.

Metin Burak ve dava arkadaşları işçi sınıfı içinde bağımsız bir mücadele hattı yaratmak için, 26 Mart 1997 tarihinde Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS)’i kurarak, o günden bugüne sınıf mücadelesi vermeye devam ediyor.  

Metin Burak ve dava arkadaşlarının gerçekleştirdikleri en önemli mücadelelerden birisi, sendikal mücadelenin sadece toplu iş sözleşmesiyle sınırlı olmadığını, öncelikli olarak işçilere ve anlamak istemeyen işbirlikçi sendikalara anlattığını emekten yana herkes bilir. Metin Burak ve dava arkadaşları işçi sınıfı içinde bağımsız sendikal mücadeleyi, Türkiye’de sendikal örgütlenmenin dibe vurduğu süreçte başlaması, işçiler için çok önemli bir süreçtir. Bunun için Metin Burak ve dava arkadaşlarının başlattığı bu mücadele çok önemli bir sınıf mücadelesidir.

Metin Burak ve dava arkadaşları Tekstil iş kolunda gerçekleştirdikleri sınıf mücadelesini, metal iş kolunda da gerçekleştirmek uzun süre yaptıkları analiz sonrası, Metal iş kolunda çalışan işçi önderleriyle 26 Ekim 2008 tarihinde Bağımsız Metal İşçileri Sendikasını (BAMİS)’si kurarak Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS)’in sınıf sendikacılığı çizgisinden mücadele etmektedir...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.