Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İş kazalarına karşı Sigorta Zorunluluğu

Yazının Giriş Tarihi: 03.12.2017 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.12.2017 00:02

‘’ TSB Başkanı’ndan iş kazalarına karşı sigorta önerisi ‘’

Bu sigortanın  yapılması ile iş kazalarının azalacağı ve olumlu sonuçlar getireceğini ve mağdur olan işçiler ve geride kalan yakınları yapılacak olan sigorta ile yüksek tazminat alma hakkına kavuşacaklarını belirtti.

Benim şahsi fikrim yalnızca kişilere yapılan Ferdi kaza sigortası yeterli olmayacağı ve bunun yanında üretim yapılan işyerlerine yönelik ’’ İşyeri sigortaları ve Sorumluluk sigortaları ‘’zorunluluğu getirilmesi gerekmektedir.

TSB Başkanı Can Akın Çağlar, iş kazalarını önlemeye yönelik sigortacılıkla ilgili olarak "İşverenler karşılaşacakları riskleri doğru anlatmalı, bunları finansmanlarında yük oluşturmaması için sigortacılara doğru anlatsın. Sigortacılar da sektöre yardımcı olmak için risk analizine azami önem versin" dedi.

Türkiye’de iş kazaları hem insani hem maddi açıdan can yakmaya devam ediyor. Sigorta sektörü bu durumun Batı’da olduğu gibi sigorta yoluyla sektörlerin terbiye edilmesiyle düzeltilebileceğini savunuyor. Sigorta tazminatlarına yüksek bedeller konulması sigortacıların denetimini artırıp kazaları bitirebilir.

Habertürk gazetesinden Rahim Ak’ın haberine göre, Türkiye’de iş kazaları her gün gazetelerin üçüncü sayfalarına sıkışsa da hâlâ can yakmaya devam ediyor.

Tüm kamuoyu gibi hepimiz de biliyoruz ki iş kazalarının ana nedeni özellikle şirketler tarafından alınmayan önlemler veya önlem alınmış gibi yapılması. Buna yakın zamanda yaşadığımız ve kitlesel ölümlere neden olup Türkiye’nin önemli travmalarından biri olan Soma gibi maden kazaları da dahil. O günden sonra Bakanlar Kurulu maden çalışanlarına zorunlu ferdi kaza sigortası yaptırma zorunluluğu getirdi.

Peki getirilen bu önlem, ana amacı madenlerde ölümleri durdurmak olan hedefe doğru bir çözüm sundu mu? Bu sigorta ile hem sigortacıya hem sigorta yaptıran işverene fazla yük getirilmiyor. Bu durum hem sigorta şirketinin hem de şirketin ferdi kaza sigortası için de gerekli şartların sağlanıp sağlanmadığı denetiminin göz ardı edilmesini sağlıyor. Yani belki kaza olduğunda hayatını kaybedenlerin yakınlarına bir miktar ödeme yapılması sağlanıyor ancak amaca çok da hizmet ettiği söylenemez.

ALMANYA’DA 40 YILDIR MADEN KAZASI YOK

Hem madenlerde hem diğer işyerlerinde kazalara karşı sigortacıların önerisi ferdi kaza gibi göz ardı edilebilir sigorta ödeme yükümlülüğü getiren sigortalar değil Batı’da olduğu gibi yüksek sigorta tazminatı ile önlem alınması. Amerika’yı bir kez daha keşfetmeye gerek yok. Türkiye Sigorta Birliği’ne yeni başkan seçilen ve hem sigortacılar hem de sigortalılar için yenilikçi fikirleri ile dikkatleri çeken Can Akın Çağlar, bu konuda Almanya’da maden işletmelerini örnek gösteriyor. Bu ülkede 40 yılda neredeyse hiç maden kazası olmadı. Çağlar, dünyanın önemli madenlerine sahip olan Almanya’da kaza olmamasında sigorta denetiminin önemine dikkat çekiyor. Bu ülkede diğer Batı ülkelerinde olduğu gibi yüksek oranda sigorta tazminatları var. Örneğin sigorta şirketi bir madeni sigortaladığında kişi başına 1 milyon Euro tazminat yükü ile karşı karşıya oluyor. Bu tazminat yükü de sigorta yaparken şirketin yeterli önlemleri alıp almadığını harfiyen kontrol edecek. Eksikler peyse düzeltecek ve kazaya sebep olabilecek koşulları ortadan kaldıracak.

Sadece sigorta şirketleri değil, dünyada çeşitli alanlarda onlarca kez yapılan sigortaları da sigorta yapan reasürans şirketlerinin teknik uzmanlığı da bu konuda bir artı yazabilir. Çünkü sigorta şirketleri çoğunluğu yeniden sigorta yapılan (reasürans) bu tip sigortaları yaparken reasürans şirketlerine başvuruyor. Bu şirketler daha önce onlarca, yüzlerce kez yaptığı bu özel sigortaların yapılmasından önce hangi önlemlerin alınması gerektiğini çok iyi biliyor. İşte bu uzmanlıktan da yararlanılması gerekiyor. Çağlar, özellikle maden kazalarına karşı tek önlemin bu tür yüksek tazminatlı sigorta ile olacağını söylüyor. Sigorta tazminatlarına yüksek bedeller konulmasının sektörleri disipline etmekte kullanılacak bir enstrüman olduğunu söyleyen Çağlar’ın uyarıları ise şunlar: “İşverenler karşılaşacakları riskleri doğru anlatmalı, bunları finansmanlarında yük oluşturmaması için sigortacılara doğru anlatsın. Sigortacılar da sektöre yardımcı olmak için risk analizine azami önem versin. Sigorta şirketlerinin firmaları uyarmaları ve sektörlerin disipline edilmesine yardımcı olması gerekiyor.” SİGORTA STANDART OLUŞTURDU

Sadece maden değil tekstilden kimyevi maddelere kadar birçok alanda sigorta şirketleri aldırdığı önlemler ile iş güvenliğini sağlayan standartlar da oluşturuyor.

Can Akın Çağlar, MC Donald’s’tan aldığı kahvenin dizine dökülmesi sonrası dizi yanan bir kadına ödenen tazminat sonrası bu işletmede kahve sıcaklığının insanlara zarar vermeyecek derecede satılması kararını örnek gösteriyor.

Tüm okurlarımıza Hayırlı pazarlar dilerim…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.