Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İş dünyasının Bakanlardan istedikleri…

Yazının Giriş Tarihi: 30.11.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.11.2020 00:01

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yönetimi ve TOBB’un 60 Sektör Meclisi Başkanı 6 Bakan ve Merkez Bankası Başkanı ile toplantı yaptı. Toplantıda iş dünyasının talepleri Bakanlara iletildi.

Bu taleplere biraz sonra değineceğiz, ama önce Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın esnafa yönelik destek paketine bakalım…

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, salgın nedeniyle zor günler yaşayan esnafa destek olmak amacıyla yeni müjdeler hazırladıklarını açıkladı. Pekcan, yeni destek paketinde, kantinlerden kira alınmaması, tüm esnafı kapsayacak şekilde pandemi süresince nakdi destek verilmesi gibi konular üzerinde bir çalışma yaptıklarını belirtti.

Bakan Pekcan, “Bir fon oluşturulup kapalı kalan esnafa destek verilmesi planlanıyor. İkincisi Milli Eğitime bağlı okullardaki kantinler de kapalı, en azından devletin okullarında kira alınmaması, çalışanların sigortasının devam etmesi düşünülüyor. Üçüncüsü tüm esnafı kapsayacak şekilde pandemi süresince nakdi destek verilmesi üzerinde duruluyor. Herhalde bu bütçeden olacak. Kira, elektrik, su, doğal gaz ödemelerine hibe. İşletmenin hacmine, işçi sayısına, tam kapalı, yarı kapalı durumuna göre destek miktarının belirlenmesi düşünülüyor. Sektörel ayrım yapılmak suretiyle elektrik, su, vergi, sigorta borçlarına destek olunacak. İstihdam durumuna göre destek miktarı artacak. Tamamen, bütçe ve mevzuat çerçevesine uymak zorundayız ama bizim de Bakanlık olarak bu yönde çalışmalarımız var ve gene aynı doğrultuda kira, elektrik, su, doğal gaz ödemeleri karşısında belirlenecek miktarda hibe ödeme yardımında bulunulması için Hazine ve Maliye Bakanlığına taleplerimiz bulunuyor, görüşmeler de bu doğrultuda sürüyor” demiş.

Düşünülenler bunlar…

Şimdi gelelim tekrar TOBB’un Bakanlarla toplantısına;

TOBB yönetimi ile 60 Sektör Meclisi başkanının toplantısına Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile TCMB Başkanı Naci Ağbal katılmış.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu toplantıda sonra yapılan açıklamasında, “İş ve yatırım ortamında yaşanan sıkıntıların ve bunlara yönelik çözüm önerilerimizin yapıcı bir diyalog ortamında ele alınmasından büyük memnuniyet duyduk” demiş.

Bu resmi açıklama elbette.

Bir de toplantıdan sızan ve tabii ki teyide muhtaç bilgiler olarak ifade edebileceğim taleplerde bulunulmuş ve ulaşabildiğim maddeler şöyle sıralanıyor;

1- KDV oranları düşürülmeli,

2- %10 kira stopajı ve işyerlerinin aktifinde kayıtlı olması nedeniyle uygulanan %8 KDV uygulaması uzatılmalı ya da stopaj alınmamalı, KDV sıfır olmalı,

3- Şirket genel kurulların 2019-2020 yılı olarak tek seferde yapılmalı,

4- Bilanço affı, stok affı, ortaklar cari hesap affı, demirbaş affı yapılmalı,

5- 2020 yılı için özel bir Kasa affı ve matrah artırımı uygulaması yapılmalı,

6- Matrah artırımı için müracaat edip ödeyemeyenlere ödemesi için 3 ay daha ek süre verilmeli

7- SGK teşvik ve destekleri tek kalem olmalı,

8- Mücbir sebep uygulaması SGK için de uygulanmalı.

9- BAĞKUR borcu olanlar emekli olabilmek için ihtiyacı olan günler kadar borçlanabilmeli,

10- Beş yıl ve öncesi vergi borçlarının tahsili için ayrıca düzenleme yapılmalı,

11- İdari para ve usulsüzlük cezalarının tamamı silinmeli,

12- 2020-2021 yılı için ilan ve reklam vergisi alınmamalı,

İş dünyası gerçekten sıkıştı ve çıkış yolu aranıyor.

Öte yandan çalışanlar ise asgari ücret başta olmak üzere 2021 yılı zammını bekliyor.

Bu konular aralık ayından itibaren gündemin üst sıralarında olacak gibi gözüküyor. Bakanlar önce TÜSİAD ile görüşmüşlerdi, bu toplantıdan sonra da MÜSİAD ile görüşecekler. Sonra kararların açıklanması bekleniyor.

Tabii ki gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğiz…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.