Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnşaat sektöründe yavaşlama işareti mi?

Yazının Giriş Tarihi: 29.05.2017 01:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.05.2017 01:28

İnşaat ve gayrimenkul sektörü her ne kadar kapasite yaratıp ihracat potansiyeli getiremiyor olsa da, istihdam başta olmak üzere GSMH ve muhtelif sektörlerden aldığı girdiler açısından ekonomiye avantajlar sağladığı bir gerçek.

TÜİK yılın ilk dört aylık konut satışlarını açıkladı. Geride kalan 4 ayda ülke genelinde 440 bin 226 adet, Bursa’da ise 18 bin 171 adet konut satılmış durumda.

Konut satışlarını geçen senenin ilk dört ayı ile kıyasladığımızda ülke genelinde yüzde 7.4, Bursa’da ise 7.9 oranında artış olduğunu görüyoruz.

Demek ki konut satışları iyi gidiyor. Peki, inşaat sektöründe üretim nasıl acaba? Oraya da bakmak gerekir…

Aynı zamanda öncü gösterge durumunda olan ve belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının son durumu yine TÜİK tarafından açıklandı.

2017’nin ilk üç ayında ülke genelinde yeni inşaat ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 15, yüzölçümü yüzde 17.2, değeri yüzde 3.6, daire sayısı yüzde 11.6 oranında azaldı.

Bir başka ifadeyle, yeni bina yapma girişimi azalıyor diye biliriz.

Hâlbuki geçen senenin aynı döneminde bir öndeki yılın ilk çeyreğine oranla yapı ruhsatı başvurularında yüzde 40’ın üzerinde artış vardı. Onun için ister istemez inşaat sektöründe yavaşlama işareti mi sorusu akla geliyor.

Düşüş oranı daha az olmakla birlikte durum Bursa’da da aynı.

Bursa’da bu yılın ilk çeyreğinde belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarındaki bina sayısının yüzde 6, yeni inşaat yüzölçümümün de yüzde 8 oranında azaldığını görüyoruz.

Bursa bu azalmaya rağmen yeni yapı ruhsatlarının illere göre sıralamasında üçüncü durumda.

2017’nin ilk çeyreğinde Bursa’da 2 milyon 189 bin metrekarelik alanda inşa edilecek 1553 yeni bina için yapı ruhsatı verilmiş durumda. Bursa’da 2016’nın ilk çeyreğinde 2 milyon 379 bin metrekarelik alanda inşa edilmek üzere 1653 yeni bina için yapı ruhsatı verilmişti.

Öncü gösterge niteliğindeki bu bilgilerden sonra, yeni bina yapımı azalacağı için fiyatların daha da artacağını söylemek sanırım yanlış olmaz. Ayrıca yeni inşaat için alınan ruhsat sayısı azaldığı için inşaat malzemeleri satışlarında da belli oranda düşüş söz konusu olabilir diyebiliriz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.