Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İncirlik Üssü ve Demirel

Yazının Giriş Tarihi: 09.01.2017 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.01.2017 00:04

Yıllardır gündemden düşmeyen bir İncirlik hava üssümüz var. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık bu konuda yaptığı açıklama ile ABD'ye bir nevi tepki koydu, olması gerekende budur. “NATO Üssü değil: Bu, bugünden yarına İncirlik kapatılacak.” anlamına gelmiyor. İncirlik Üssü bir NATO üssü değildir. Bunun herkes tarafından bilinmesi lazım. Türkiye'nin izni ile orada bulunuyorlar. Türkiye bu noktada ABD ile de diğer koalisyon ülkeleriyle de görüşmelerini sürdürüyor. Bu görüşmeler eğer Türkiye'nin çıkarlarını tehdit eder bir noktada cereyan eder ve bir sonuç alınamazsa o zaman Türkiye her türlü ihtimali değerlendirir. İncirlik'teki koalisyon güçlerinin varlığı DEAŞ'la mücadele dışında başka bir amaca yönelik bulunduruluyor kanaati oluşursa elbette gereği yapılır. Bu konuda son karar Türkiye'nindir.”

İncirlik Hava Üssü'nün kurulması kararı Aralık 1943 İkinci Kahire Konferansı sırasında alınsa da inşaatı İkinci Dünya Savaşının sona ermesiyle başladı. Amerikan Ordusu Mühendisler Kolordusu 1951 baharında İncirlik Hava Üssü inşaatına başladı. ABD Hava Kuvvetleri, başlangıçta orta ve ağır bombardıman uçakları için acil evreleme ve kurtarma yeri olarak kullanmayı planladı. Türk Genelkurmay ve ABD Hava Kuvvetleri Aralık 1954 yılında yeni Hava Üssü için ortak kullanım anlaşmasını imzaladı. 21 Şubat 1955 tarihinde, Hava Üssü'nün resmi adı olarak Adana Hava Üssü seçildi. Hava Üssü'nün konuk birimi olarak 7216. Hava Üssü filosuydu. Bu Hava Üssü 28 Şubat 1958 tarihinde "İncirlik Hava Üssü" adını almıştır. 15 Eylül 1997'de Kuzey Irak'a düzenlenen Operasyon Kuzey İzleme'de 39. Hava Kanat Komutanlığındaki mülkleri desteklemek ve komuta etmek için kullanılır hale getirildi.

İncirlik üssünün kapatılması sık sık gündeme gelir oysa kapatılmayı geçmişte yaşayan İncirlik üssünün hikayesini aktaralım.

1975 yılında Süleyman Demirel Başbakan olduğunda kucağında bulduğu “silah ambargosu” nedeniyle hem üzgün, hem öfkeliydi.

Ankara’ya gelen dönemin Dışişleri Bakanı Kissinger ve daha sonra Brüksel’de konuştuğu ABD Başkanı’nı Ford’a “ambargonun ABD ile Türkiye arasındaki ilişkileri germesinin yanı sıra TSK’nın savaş gücünü zayıflattığını, bunun dolaylı olarak NATO gücünü de zaafa uğrattığını” anlatmıştı. “Bizi istemediğimiz sert tedbirler almaya zorlamayın” diye uyarmıştı. Fakat... Sonuç alınamamıştı.

Bunun üzerine Türkiye, 25 Temmuz 1975 tarihli Bakanlar Kurulu kararnamesiyle “Türkiye’deki sayıları 21’i bulan bütün ABD üs ve tesislerini” kapattı. İncirlik’i ise sadece NATO kullanabilecekti. Bu “sert ve kararlı” tavır ABD’yi epey sarsmıştır.

Ambargo 1978’de ABD kongresi kararıyla kaldırıldı. (Başbakan Bülent Ecevit’ti)

Türkiye’deki kapatılmış üs ve tesislerin İncirlik dahil yeniden Amerikalılar tarafından kullanıma açılması ise 12 Eylül generaller yönetimi tarafından alınan kararla mümkün olmuştur. (18 Kasım 1980)

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra “siyasi partiler kapatılmış, liderleri ve önde gelen siyasetçileri” Hamzakoy’a gönderilmişti.

Bir süre sonra bir kez daha Süleyman Demirel zorunlu ikamet kararıyla Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Zincirbozan’daki bir askeri tesise gönderildi.

Bu tesisin eski bir Amerikan “radar üssü” olduğu söyleniyordu. Bu ikinci “zorunlu ikamet” Süleyman Demirel için garip bir kader cilvesiydi.

Çünkü...“Zincirbozan” 5 yıl önce Başbakan olarak Demirel’in kapattığı 21 Amerikan üs ve tesisinden biriydi.

Zincirbozan’da da ABD bayrağı indirilmiş, Türk bayrağı çekilerek TSK tarafından devralınmıştı ve Amerikalılar kendilerine göre Demirel'den rövanşı almışlardı Demirel düşmanlarına duyurulur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.