Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İmralı'nın mazotu

Yazının Giriş Tarihi: 04.08.2017 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.08.2017 00:01

Türkiye'nin cari açığının en büyük nedeni enerji ithalatımız. Yıllık yaklaşık 40 milyar dolarlık enerji maliyetimiz var. Bu kalemin içerisinde en büyük yekunu da petrol ve doğalgaz oluşturuyor. Dışa bağımlılığı azaltmak için her geçen gün rüzgar türbini ve güneş panelleri yatırımı yapıyoruz ve devlette bu alanlara yatırım yapanlara ciddi teşvikler sağlıyor.

Hal böyleyken, İmralı Adası'nda halen daha elektrik üretimi için jeneratör kullanıldığını öğrendiğimde çok şaşırdım.

18 yıllık israf

İmralı Adası'ndaki cezaevinin tarihi, 1999 yılından beri orada hapis cezasını çeken (pardon krallar gibi ağırlanan) bebek katili Apo'dan daha eski olsa da, bu terörist başı orada kalmaya başladığından beri güvenlik nedeniyle adanın maliyetleri katlandı.

Zamanında belki de çok az kullanıldığı için gerek görülmemiş olabilir ancak Apo'nun adada kaldığı 18 yılda oraya neden bir elektrik hattı çekilmedi? Eğer bu mümkün değilse (ki günümüz teknolojisiyle mümkün) niye adaya rüzgar ya da güneş enerjisine dayalı bir sistem kurulmadı? 'Acaba bu işin içinde başka bir iş ya da menfaatler mi var?' diye insan düşünmeden edemiyor.

İmralı Petrol

800 bin TL tutan jeneratörler ile yıllık 70 bin TL'yi bulan bakım maliyetlerini ihmal ederek, gelin adada jeneratörle 24 saat elektrik üretmenin cebimize maliyetini hesaplayalım.

Adada 500kVA'lık 4 adet jeneratör bulunuyor. 24 saat esasıyla iki jeneratör sürekli çalışıyor. Bir jeneratör saatte 100 litre yakıt tüketiyor. Böylece, günde 4800 litre, yılda ise 1 milyon 752 bin litre motorin kullanılıyor.  

Halk arasında mazot olarak adlandırılan motorinin litresi bugün 4,58 TL. Adada üretilen elektriğin yıllık maliyeti de 8 milyon 24 bin TL. Bugünkü fiyatlarla 18 yılda harcanan para ise 144 milyon 434 bin TL.

Şimdi ben adanın motorin ihtiyacını karşılayan akaryakıt firması olsam, hiç düşünmeden şirketin adını İmralı Petrol koyarım.

Alternatif hesaplar

Elektrik üretiminde kullanılan ve bugünlerde her yerde görmeye başladığımız bir rüzgar türbininin maliyeti yaklaşık 10 milyon TL. Yatırımcılarından öğrendiğime göre rüzgar türbini 4 yılda yatırım maliyetini çıkarıyor. Adaya elektrik hattı çekemiyorsanız bir rüzgar türbini koymayı da mı akıl edemediniz? Hele ki, 18 yıllık akaryakıt maliyetiyle yaklaşık 15 tane rüzgar türbini kurulabilirdi. Bu işe bugün bile başlansa, 4-5 yıl sonra adanın enerji maliyeti sıfıra ineceği için artıya da geçilir.

Kendisine çok iyi bakılan teröristin daha uzun yıllar adada kalma ihtimali düşünülünce bir an evvel harekete geçilmeli. Hiç olmazsa orada sırf Apo yüzünden bulunan personelin devlete olan yıllık devasa maliyetleri de rüzgar türbinlerinden elde edilecek gelirle karşılanır.

Hepsini geçtim de, kanı beş para etmeyen o hain için 5 TL'lik urgan yerine bu kadar maliyete katlanıyor olmamız da ağrıma gidiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.