Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

IMF mi? Moody’s mi?

Yazının Giriş Tarihi: 19.03.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.03.2018 00:02

Günler hızla geçiyor. 2017’yi 2018’e bağlayan gece daha dün gibi ama yılın üçüncü ayının da neredeyse sonuna geliyoruz… 10 gün sonra Mart ayı da bitecek.

Biz yine dönelim ekonomiye ve verilerimize…

Geçen hafta ekonomi ile ilgili iki açıklama geldi. Bunlardan birisi kısa adı IMF olan Uluslararası Para Fonu’ndan, diğeri de kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’den.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu Ba1'den Ba2'ye düşürdü, not görünümünü negatiften durağana çevirdi ve böylece Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin iki not altına çekmiş oldu.

Moody's, açıklamasında Türkiye'nin not görünümünün geçen yıl negatife çevrilmesinde rol oynayan iki temel gelişmenin belirleyici olduğu, bunların özetle kurumların direncindeki süregelen kayıp ile dış şok riskinin yüksek borç ve siyasi riskler nedeniyle artması olarak sıralandı. Ayrıca, dış şok riskinin ise yüksek cari açık ve dış borçların yanı sıra, artan siyasi riskler ve küresel faiz oranları nedeniyle yükseldiği öne sürdü.

Moody's bu kararla bağlantılı olarak, Türkiye’nin döviz tavanını Baa3’ten Baa2’ye, yabancı mevduat tavanını Ba3’ten Ba2’ye, yerel mevduat tavanını ise Baa3’ten Baa2’ye indirdi.

Şimdi gelelim IMF’ye…

IMF ise Türkiye'nin 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin büyüme beklentilerini yüzde 4,3'e yükseltti.

IMF’nin ‘Küresel Beklentiler ve Politika Zorlukları’ raporunda yer verdiği ‘Gayri Safi Yurtiçi Hasıla Artışı’ tablosunda Türkiye ile ilgili, büyümenin geçen yılın ikinci yarısından itibaren ciddi derecede artan yatırımların ve ticaretle birlikte ivme kazandığına işaret edilirken, Türkiye’nin beklenenden iyi performans göstermesinin 2018 ve 2019 yıllarına yönelik büyüme beklentilerinin yukarı çekilmesine neden olduğu hatırlatıldı. 

İki açıklamada da bana göre kritik nokta yatırım yapılabilirlikle ilgiliydi…

Moody's, Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin iki not altına çektiğini açıklarken IMF yeni yatırımlar ile büyümeyi örnek gösteriyor.

İnsana kendisinden başka yardım edecek kimsenin olmadığı gibi ülke olarak da yine birlik ve beraberlik içinde kendi krizlerimizi çıkarmadan kendimize sahip çıkmamız, bunun için de çok çalışıp üretmemiz gerekliliği ortada…

* * *

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bugün, Ocak ayı itibariyle Uluslararası Yatırım Pozisyonu verisini açıklayacak. TÜİK ise yarın Tüketici Güven Endeksindeki son durumu, Çarşamba günü Konut Satış İstatistiklerini, Perşembe günü Sektörel Güven Endekslerini, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Tüketici Kredilerine İlişkin İstatistikler ile Kredi Kartı Harcamalarına İlişkin İstatistiklerini açıklayacak.

Tabii ki biz de değerlendirmelerimizi sürdüreceğiz. Hayat devam ediyor

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.