Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İlkyardımda mucize buluş

Yazının Giriş Tarihi: 04.12.2015 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.12.2015 00:10


 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl dünyada trafik kazaları sonrası araçtan yaralının hatalı çıkarılışı nedeniyle 150 bin kişi omurilik felci oluyor. İlkyardım çalışmalarında yaşanan bu aksaklığı tamamen ortadan kaldıracak bir buluşa imza atıldı, üstelik de Bursa’da.

 

‘Proneck’ çığır açacak

Buluşun sahibi ise on parmağındaki on marifetle tanıdığımız Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Öztahtalı. Benim de yakın dostum olan İbrahim Hoca, yıllardır Kızılay’da ve AKUT’ta içerisinde arama kurtarma faaliyetlerinin de olduğu çalışmalar yapıyor. Bu konularda yıllardır kafa yoran Öztahtalı, sık karşılaştığı baş-boyun-omurga yaralanmalarını engelleyecek mucizevi bir teknik geliştirdi. İlkyardım faaliyetlerinde dünya çapında literatürü değiştirerek çığır açacak bu buluşun adı ‘Proneck’. Global bir kullanım alanı olduğu için adı İngilizce seçilmiş. Proneck, gelişmiş boyunluk anlamında kullanılıyor. 

 

Geleceğiniz koltuk başlığınızda

Patent başvuruları yapılan ve prototip çalışmaları süren bu buluşun çok basit ve pratik bir kullanımı var. Bu sayede kazalar sonrasında ilkyardım eğitimi olmayan insanlar bile sorunsuz bir şekilde kazazedeleri araçtan çıkarabilecek.  

Tamamen mekanik olarak çalışan Proneck araç koltuklarının başlık kısmına gömülü olarak üretim aşamasında yerleştiriliyor. Başlığın arkasında Proneck’i açmayı kolaylaştıracak iki oyuk bulunuyor. Bu oyuklara iki parmağınızı sokarak cırtlarını açıyor, yaralıyı hiç kımıldatmadan ön taraftan yine cırtlar yardımıyla bağlıyorsunuz. Buraya kadar standart bir boyunluğun yaptığını yapıyorsunuz. Daha sonra yaralıyı hafifçe öne çekerek boyunluğun arkasındaki iki kulağı yukarı ve aşağı doğru açarak kilitliyorsunuz. Standart bir boyunluk 10-15 cm’lik bir alanı sabitlerken, Proneck 40 cm’lik bir alanı tam sabitliyor böylece yaralının omurilik felci olma riskini, baş-boyun-omurga düzlemini sabitleyip önlüyor. Bu uygulamayı on yaşındaki bir çocuk bile kolayca yapabiliyor.

 

Bursa’dan dünyaya

Her yıl 150 bin insanın yatağa mahkum olmasının önüne geçmeyi sağlayacak bu buluşun arge ve prototip çalışmaları sürüyor. Tek kullanımlık bir sistem olmadığı için maliyetinin de oldukça makul olması beklenen Proneck için Ermetal Şirketler Grubu çalışmalara başladı. Bu buluşun hayata geçirilmesi için İbrahim Öztahtalı ile el sıkışan Ermatel’de bugünlerde yoğun bir mesai devam ediyor. TÜBİTAK’ın da takip ettiği projenin üretim süreçleri ve prosedürleri tamamlandıktan sonra Bursa’dan tüm dünyaya ihracatının yapılması planlanıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.