Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İlk göz ağrımız TRT

Yazının Giriş Tarihi: 28.05.2018 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.05.2018 00:03

İlk göz ağrımız TRT'den bahsedeceğiz bu yazımızda millet olarak televizyonla tanışmamıza sebep olan TRT günümüzde halk tarafından çok şikayet alıyor, özellikle tarafsız yayın ilkesinden uzaklaştığı net olarak görülüyor Devlet televizyonu olma özelliğinden iktidar televizyonu olma yolunda fütursuzca ilerlediği son yıllarda açık bir şekilde görülüyor.

TRT nin kuruluşuna ve şekline bakalım, Türkiye Radyo Televizyon kurumu 1 mayıs 1964 yılında özel bir yasayla ve özerk ve tüzel bir kişiliğe sahip olarak kuruldu 1972 de Anayasa değişikliği ile kamu iktisadi teşekkülü olarak tarafsız bir kimliğe büründü. 1982 Darbe yönetimi Anayasası döneminden sonra 1984 yılında Türkiye radyo ve televizyon kanunu yeniden düzenlendi. 1986 yılından itibaren özel televizyonlar yayın yapabilmek için çalışmalara başladı ve 1990 yılından itibaren TRT nin tekeli ortadan kalkmış oldu tek kanal tekeli her ne kadar olumsuz gelse de bize göre TRT tek kanal döneminde rakipsiz olmasına rağmen halkımıza en kaliteli yayınları sundu demeyi vicdani olarak kendimize borç sayarız, günümüzde TRT nin o dönem kaliteli yayınları bu gün kendi ve özel kanalların tamamı dahil hiç bir televizyonda yok.

TRT nin kuruluşundan çok önce 6 mayıs 1927 yılında ilk kez yayın yapan İstanbul radyosundan sonra 1928 de Ankara radyosu da yayına başlamıştı, 8 eylül 1936 yıln'dan itibaren Ankara ve İstanbul radyoları PTT ye bağlandı ve PTT ye devredildikten sonra yayınları daha da güçlenen  Ankara radyosu ilk kez işletmeye açıldı, İstanbul radyosu ise 1949 yılına kadar yayınlarını durdurmuş ve bu tarihten itibaren yeniden yayına başlamıştır.

2. Dünya savaşının başlamasıyla radyolar Matbuat umum müdürlüğüne (basın yayın turizm ve enformasyon müdürlüğü) bağlandı 1950 de yayın hayatına başlayan İzmir belediye radyosu da 1953 te Matbuat umum müdürlüğüne bağlandı. Her geçen yılda radyolar gelişerek ve yayın alanını çoğaltarak günümüze geldi bu radyolar 1974 yılından itibaren vericilerin güçlendirilmesi ile TRT 1-2-3 isimlerini alarak günümüze kadar geldi.

TRT Televizyonlarına gelirsek ilk yayın 31 ocak 1968 Yılında yapıldı yani günümüzden 50 sene önce ilk açılış konuşmasını Ankara Mithatpaşa stüdyosun dan Mahmut Tali Öngören yaptı haftada 3 gün üçer saat deneme yayınları ile başlayan yayınlar bir müddet sonra 4 güne çıktı, 1970 te İzmir 1971 de İstanbul televizyonları yayın hayatına başladı. 1974 yılında ise TRT haftanın her günü yayın yapmaya başladı bu tarihte yayınlar nüfusun yüzde 55 ine ulaşabiliyordu tabi televizyonları var ise işte bu süreçlerde televizyon sahipleri evlerini koşu ve akrabalarına açıyor beğenilen diziler birlikte seyredilip ülke genelinde yorumlar yapılıyordu ve haftanın bir günü oynayan yerli sinema nın tadı ise bir başkaydı diyebiliriz. 31 Aralık 1981 yılında TRT kısmen renkli yayına geçti 1984 yılında ise yayınların tamamı renkli olarak devam etti. Bahsettiğimiz bu olaylar bu günün gençlerine bir hayal gibi gelse de ülkemizin gerçekleri bunlardır.

TRT bu gün 14 televizyon kanalı 14 radyo kanalı trt.net,tr ve 41 dilde hazırlanan dergisiyle devasa bir yapıya sahip, yazımızın başında dediğimiz gibi TRT ilk göz ağrımız ve bizim için çok önemli ancak bağımsız yayın ilkesinin çok uzağında kaldı bu şikayetimiz halkın büyük çoğunluğunun şikayetidir ve ciddi ciddi faturalardan kesilen TRT payı bile artık vatandaşı rahatsız etmekte, aslında bu payı insanlar severek ve itirazsız veriyordu bir kaç yıl öncesine kadar.

İktidar tarafından yapılan açıklamaya göre TRT zarar etmekte işte bu cümleyi duymak dahi insanı rahatsız ediyor ve aklımıza kalite markası TRT nin düştüğü içler acısı duruma üzülüyoruz.!

Cevap aklımızdan otomatik men geçiyor ''zarar eden her şey satıyorsunuz TRT yi de satın madem.!''

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.