Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İktidar 'Emek' ister...

Yazının Giriş Tarihi: 01.06.2018 00:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.06.2018 00:17

Mübarek Ramazan ayının içerisinde kıran kırana bir seçim yarışı ile karşı karşıyayız. Milletvekilleri listelerinden rahatsız olan vatandaşlar alternatifi olmayan siyasette kendi alternatifini üretme derdine düşmüş durumda. Alınteri dökerek, gece gündüz ekmeğinin peşinde olan iş dünyası ama işvereni ama işçisi ile olumsuz ekonomiden veryansın ediyor. Adalet sisteminin çöktüğü, kamu çalışanlarının ağır ekonomi altında maaşlarının mum misali eridiği Türkiye'de, iktidarın yolu yokuş...
Türkiye'nin en büyük oy potansiyeli ve merkezi konumunda olan Marmara'da havalar yağmurlu. İstanbul başta olmak üzere birçok ilde Ak Parti'nin listelerine ateş püskürülürken, demografik yapı iktidarı belirleyecek. Demografik listelerin tartışıldığı Türkiye'de Bursa'dan listeye giren Suriyeli adaya ülke genelinde tepkinin büyük olduğu gözlemleniyor. Türkiye'nin en önemli ekonomi kenti Marmara'nın göz bebeği Bursa, 16 yıldır alamadığı yatırımlar ve de yaşanan ekonomik kriz karşısında gitgeller yaşıyor. Bursa'nın en önemli oy potansiyeli olan ilçeleri sırasıyla Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, İnegöl, Karacabey ve Mustafakemalpaşa olarak sıralananan Bursa'da; Orhangazi, Gemlik, İznik ve Yenişehir hattı en zorlu parkur. Oy potansiyeli bakımından güçlü bir demografik yapısı olmasına rağmen listelerde ön sıralarda yer bulamayan Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz halkının yoğunlukta olduğu Osmangazi ilçesinin Emek bölgesi ve beraberinde ki 18 mahallede kriz gün geçtikçe büyüyor. Karadenizlilerin listelere büyük tepki gösterdiği Emek bölgesinde Seçim Koordinasyon birimlerinden hiçbir iz bulunmazken, Ak Parti 1'nci Bölge'nin hangi adayının bu bölgenin demografik yapısına hitap ettiğini biz bile kavramış değiliz. Yoğunluklu Balkan nüfusunun listelerde yer aldığı Ak Parti'de Doğu ve Güneydoğu ile Karadeniz oyları adeta hiç düşünülmemiş. Ak Parti Belediye Meclis üyelerinin yıllardır hizmetsizlikle baş başa bıraktığı bölgede Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın da yapabildikleri bir yere kadar. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin etkili hizmet üretemediği, yıllardır kentsel dönüşüm izni alamayan ve de çarpık yapılaşmayla atıl durumda kalan bölge aynı zamanda Bursa'nın en değerli arazilerini barındırıyor. Ak Parti başta olmak üzere CHP, HDP, İYİ Parti seçmenin yoğun olduğu bölgede ipi göğüsleyenin iktidar olacağı kesin olduğu halde Ak Parti ilçe başkanlığı ve mahalle başkanlarının neden saha çalışmalarını bu bölgede yoğunlaştırmadığı manidar! Yıllardan beri sadece Yakup Aktaş Kültür Hizmet Merkezi ve bünyesinde bulunan OSMEK kursları ile sosyalleşen bölge halkına maalesef bugüne kadar hiçbir belediye meclis üyesinin de hizmet üretemediği biliniyor. Halkın sorunlarından uzak ve aynı zamanda halkla ilişkileri zayıf olan Ak Parti'nin karşısında güçlü bir muhalefer saha çalışması var. Emek bölgesinde sokaklarda gezdiğinizde Milletvekili isimlerini kimse bilmezken, esnafın sorunlarına cevap olacak, halkın sıknıtılarını giderecek ve bölgede yaşayanların kendi yörelerinden isimlere yer verilmediği görülüyor. Rize başta olmak üzere, Samsun, Muş, Erzurum, Ağrı ve diğer Doğu Güneydoğu bölgelerini temsil eden bölgeyi tanıyan Milletvekili listelerini sahaya süremeyen Ak Parti'nin bölgesel seçim çalışmaları da tam anlamıyla fiyasko.

Erdoğan markası yeterli mi?

Ak Parti Bursa listelerine yönelik tepki, ekonomik krizin nakit krizinin ötesinde vatandaşın icra dairelerine düşmesiyle artıyor. Bir yandan yerel dinamiklerin diğer yandan hizmet birimlerinin ödenmeyen faturalar veya cezalar nedeniyle icralık ettiği halkın Ak Parti'den yana nereye kadar pozitif tavır koyacağı belirsiz. Seçimden seçime muhatap bulduklarını, çoğu mahalle başkanının ilçede, ilçe başkanının ise yerel yönetimlerde karşılığının olmadığını ve yeni teşkilatların kimseye ulaşamadığını ifade eden halk, 'elbette oyumuzu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a vereceğiz ama Milletvekili seçimlerinde ya Cumhurittifakı üyesi MHP'ye oy veririz ya da Milletvekili oyunu kullanmayız' diyerek tepki oylarının artacağını işaret ediyor. Özellikle son günlerde kulislere yansıyan Ak Parti kurucularının da MHP Bursa listelerine oy vereceği iddiaları ile siyaset gergin günler yaşıyor. Ak Parti'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan markasıyla halen daha güçlü ilçelerde sahalara inemediğini de gözönüne alırsak ve yine düşük profil Milletvekillerinin yanı sıra yeni teşkilatlarla ne kadar saha hakimiyeti kurulacağı ise merak konusu. Ak Parti Bursa'da 1'nci bölgede 'kuzuların sessizliği' dönemi yaşanırken 2'nci bölgede Efkan Ala ve Osman Mesten tepkileri hızla artıyor. Doğu ve Güneydoğu'yu temsil eden Bursa Milletvekili Müfit Aydın'ın 5'nci sıraya konulmasını ve yine genç bir Muşlu Milletvekili ile sahaya inilmesini kabullenmeyen halkın olumsuz tutumlarını ise, Ak Parti teşkilatları çaresizce izlerken Ak Parti'nin Bursa'da Milletvekili kaybetmesine an itibariyle kesin gözüyle bakılıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.