Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İhracattaki gerileme karayolu taşımacılığını da etkiledi…

Yazının Giriş Tarihi: 07.09.2015 01:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.09.2015 01:20


 

İhracattaki gerileme üretime yönelik pek çok sektörü olduğu gibi, dış ticaretle doğrudan bağlantılı lojistik ve karayolu taşımacılık sektörünü de etkilemiş durumda.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ihracat bu yılın ilk sekiz aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,9 gerileyerek 95 milyar 135 milyon dolar olurken, son 12 aylık süreçte de yüzde 5,7 azalışla 147 milyar 947 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ağustos ayında ise ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 düşüşle 10 milyar 482 milyon dolar oldu.

İhracatta durum böyleyken, Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin bu yıla ilişkin ilk 6 aylık verileri, Türk araçlarının varış ülkelerine göre ihracat taşımalarının geçen yılın aynı dönemi itibariyle toplamda yüzde 9’luk gerileme olduğunu gösteriyor. Karayolu taşımasındaki bu gerileme, komşu ülkelere yüzde 14, Ortadoğu ülkelerine yüzde 13 ve Bağımsız Devletler Topluluğu ile Orta Asya ülkelerine ise yüzde 9 düzeyinde.

Bu anlamda, 245 binin üzerindeki araç çıkışı ile en çok karayolu taşıması Irak’a yapılırken, varış ülkesi Irak olan taşımalarda geçen yılın ilk 6 ayına göre bu sene aynı dönemde yüzde 22’lik gerileme gözleniyor.

Buna karşılık Türk araçlarının kapılara ve yükleme ülkelerine göre karayoluyla ithal taşımaları bu yılın ilk yarısında geçen senenin aynı dönemine göre toplamda değişmezken, Avrupa ülkeleri ile Ortadoğu ülkelerinden yapılan ithalat taşımaları yüzde 1 oranında artmış durumda.

Lojistik ve karayolu taşımacılık sektörünün genel durumu da böyleyken, TIR sisteminin rekabetçi hale getirilmesi için sektörün beklentileri kısa adı IRU olan Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği yetkililerine iletildi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) tarafından, TIR sisteminin, transit beyanname ile yapılan taşımalar kapsamında uygulama ve maliyet anlamında geride kaldığı, sistemin daha rekabetçi hale getirilmesi adına öncelikli olarak maliyetlerin transit beyannameli işlemlerdeki maliyet seviyelerine çekilmesi gerektiği, sistemin izlenebilir hale getirilebilmesi adına ivedi şekilde elektronikleştirilmesinin sağlanması ve sektör ihtiyaçları doğrultusunda yeni TIR Karne tipleri ve bunlara bağlı olarak yeni TIR sistemi uygulamalarının hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi.

Tekrar ihracatın durumuna dönersek, bu yılın ilk 8 aylık dönemi itibariyle ülke genelindeki ihracatta yüzde 8,9 oranında gerileme söz konusu olurken, yine TİM verilerine göre 8 aylık dönemde Bursa’dan yapılan ihracat geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 11,7 oranında azaldı. Bu yılın Ocak-Ağustos ayları arasında Bursa’dan 7 milyar 584 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Geçen sene aynı dönemde Bursa’dan yapılan ihracat toplamı 8 milyar 545 milyon dolar düzeyindeydi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.