Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İhracatta yeni bir rekor daha!

Yazının Giriş Tarihi: 03.12.2018 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.12.2018 00:05

Kasım ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.5 artışla 15.5 milyar dolar oldu. Böylece tüm zamanların en yüksek Kasım ayı ihracatına ulaşıldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bu dönemde "durmak yok, ihracata devam" söylemini slogan olarak kullanıyor.
"İhracatçılarımızın yoğun gayretleri ile 170 milyar dolar olan yılsonu hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz" diyen TİM Başkanı İsmail Gülle, "Yeni bir yatırım ve istihdam seferberliği başlatarak 2019'a güçlü bir şekilde giriş yapacağımızın müjdesi ile biz de ihracatçılar olarak istihdam seferberliğine destek verecek, daha çok üretime ve daha çok ihracata odaklanacağız” açıklaması yaptı.
Evet, bu dönemde ihracata çalışanlar kazançlı, rakamlarda bunu doğruluyor...
Kasımda ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.5 artışla 15.5 milyar dolara yükseldi. Böylece 2013 yılı Kasım ayında gerçekleştirilen 14.2 milyar dolarlık ihracat rakamının üzerine çıkılarak tarihteki en yüksek kasım ayı ihracatına ulaşıldı.

Son 12 aylık dönemde ise ihracat yüzde 7.8 artışla 168.1 milyar dolar oldu. 11 ayda ihracat yüzde 7.7 artışla 154.2 milyar dolara çıktı. Kasım ayında, 2018 yılı Ekim ve Mart aylarından sonra, tüm zamanların en yüksek üçüncü aylık ihracatı gerçekleşti.
Ülke genelinde durum böyle peki Bursa nasıl acaba?
Bursa'nın Kasım ayı ihracat verilerine geçmeden önce şunu belirtmeliyim ki, Bursa ihracatta ikinci il olma özelliğini Mayısta Kocaeli'ye kaptırdı ve 3'üncü sıraya düştü. Yıl sonuna yaklaşırken hala üç...
TİM verilerine göre bu yılın Kasım ayında gerçekleşen Bursa ihracatı geçen yılın Kasım ayına göre yüzde 18 oranında gerilemiş durumda.
Kasım ayındaki bu gerileme Otomotiv Endüstrisinde yüzde 39'a yaklaşmış gözüküyor.
Ülkemizde en fazla ihracat yapan iller sıralamasında mayıs ayından bu yana yani 7 aydır 3 sırada bulunan Bursa'nın ihracatındaki gerileme de buradan kaynaklanıyor zaten.
Bursa'nın kasım ayı ihracatına ilişkin bir başka bilgiyi de şöyle paylaşalım...
Kasım ayı içerisinde Bursa'dan Almanya'ya yapılan ihracat yüzde 13, İtalya’ya yapılan ihracat yüzde 37, Fransa’ya yapılan ihracat yüzde 49, Belçika’ya yapılan ihracat yüzde 56, Hollanda’ya yapılan ihracat yüzde 35, Avusturya yapılan ihracat yüzde 35, İsveç'e yapılan ihracat yüzde 62 oranda gerilemiş.

Demek ki Bursa'nın yeni pazarlara ihtiyacı olduğu ortada ve BTSO bu konuya öncelik ve ağırlık vermekte çok haklı…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.