Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İhracatçılara büyük kolaylıklar…

Yazının Giriş Tarihi: 16.01.2017 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.01.2017 00:00

Ekonomik faaliyetler içerisinde üretmek, çarkların dönmesinden istihdama kadar pek çok açıdan elbette çok önemli. En az üretmek kadar önemli başka bir husus da ürettiğini satabilmek

Bu satabilme işlemi rekabetin kıyasıya yaşandığı yurtdışı pazarlarda daha da önem kazanıyor. Çünkü hem üretici hem de ülke kazancını döviz olarak elde ediyor…

Onun için her şey ihracat ve ihracatçı için

İhracatçılara yurtdışına çıkış ve finansman konularında yeni kolaylıklar sağlanıyor.

Geçtiğimiz Ekim ayının sonunda “İhracatçılara Yeşil Pasaport netleşiyor” diye yazmıştım… Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, yaklaşık 15 bin ihracatçıya yeşil pasaport verileceğini müjdelediğini, yıllardan beri söylenen bir kolaylığın daha iş dünyasına sağlanmış olacağını eklemiştim.

Son olarak da,

- 1 ile 10 milyon dolar arası ihracat yapan şirkete 1,

- 10-25 milyon dolar arası 2,

- 25-50 milyon dolar arası 3,

- 50-100 milyon dolar arası 4,

- 100 milyon dolar üzerinde ihracat yapan şirkete ise 5 yeşil pasaport hakkı verileceğini duyurmuştum.

Bakan Zeybekçi önceki gün yaptığı yeni bir açıklamada, ihracatçı şirketlere hususi (yeşil) pasaport verileceğini hatırlatarak, "En kısa sürede belki ocak bitmeden de bu sistem devreye girmiş olacak" dedi.

Yeşil pasaport ihracatçıya pazarı olan yurtdışına çıkış işlemlerinde kolaylıklar sağlayacak olması yönüyle bir avantaj sağlayacağı şüphesiz

İhracatçılara bir başka yeni kolaylık da finansal konusunda demiştim.

Eximbank’ın sermaye tavanı 10 milyar TL’ye çıkarıldı. Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklama şöyle;

Küresel finans krizinin ardından dünya ekonomisinin yaşadığı yapısal dönüşüm devam etmektedir. Bu dönüşümün etki gösterdiği alanlardan biri de dış ticaret olarak kendini göstermektedir. Kriz sonrasında dünya ticareti, küresel büyümeden daha zayıf bir performans sergilemekte, dış ticarette rekabet şartları giderek zorlaşmaktadır. Bu bağlamda 2017 yılı için “ihracat seferberliği” yılı diyebiliriz. Ülkemizin küresel arenada daha sağlam bir konuma erişmesi için temel yolun daha fazla üretimden, daha fazla pazara daha fazla ürün satmaktan geçtiğini biliyoruz. Bu hususu dikkate alan hükümetimiz de sürdürülebilir büyümemiz açısından önem taşıyan ihracatın daha güçlü desteklenmesi çerçevesinde tedbirler almaktadır. Türk Eximbank ile KGF arasındaki yeni uygulamaya göre; doğrudan Eximbank aracılığı ile KGF’ye başvuran ihracatçı KOBİ’lerimiz kısa vadeli işletme sermayesi ve orta-uzun vadeli yatırım kredilerinin yüzde 100’ü oranında kefalet sağlama imkânına kavuştu. Bu eksende ihracatçı KOBİ’lerimizin 2 milyon TL olan kefalet limitleri 3 milyon TL’ye çıkarılırken, 1,5 milyon dolara kadar Hazine Destekli kefalet alabilmelerine de olanak tanındı. Öte yandan, çalıştıkları bankalar aracılığı ile Eximbank’tan kredi kullanmak isteyen KOBİ’ler ve KOBİ dışındaki ihracatçılarımız ise ticari bankalar aracılığıyla kullandırılan Eximbank kredilerinden KGF kefaleti ile yararlanabilecek.

Bu uygulama da ihracatçılara finansal anlamda rahatlama sağlayacak.

Hedef önce üretimi sonra da üretilenin satılmasını arttırmak…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.