Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İhracat beklentisi artıyor…

Yazının Giriş Tarihi: 01.05.2017 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.05.2017 00:03

İhracat hem döviz girdisi, hem de üretim ve istihdam açısında elbette çok önemli. Aynı şekilde ithalat da ihtiyaç duyulan hammadde, yarı mamul ve diğer gereksinimlerin yurt dışından karşılanmasını sağlıyor.

Bu anlamda ihracat ve ithalatın, yani toplamda dış ticaretin takibi ile geleceğine dair öngörüler dikkatle izleniyor.

Ekonomi Bakanlığı geçtiğimiz günlerde, Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü tarafından yapılan 2017 yılı 2. çeyrek dönemine ilişkin Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçlarını açıkladı.

İhracatımızın yüzde 40’ını, ithalatın da yarısına yakın kısmını yapan 560 firmanın iştirak ettiği anketin sonuçlarına göre, Nisan-Mayıs-Haziran aylarını kapsayan yılın 2. çeyreğinde ihracat beklentisi ile ilgili endeks 16 puan artarak 125 seviyesinde, ithalat beklentisi ise sadece 1.7 puan artarak 112’ye ulaşmış durumda.

Burada, ihracat beklentisinin üçer aylık dönemler itibariyle son 6 yılın en yüksek üçüncü seviyesine ulaştığını belirtmeliyim. Endeks, 2011’in ve 2013’ün 2. çeyreklerinde sırasıyla 160 ve 150 düzeyindeydi.  Ayrıca 2017’nin 2. çeyreğinde Avrupa ülkelerine yönelik ihracat beklenti endeksinin geçen yılın aynı dönemine göre 12 puan, Ortadoğu ülkelerine yönelik ihracat beklentisinin de 15 puan arttığını da eklemek isterim.

Ayrıca, şu anda kayıtlı ihracat siparişi 16 puan, son 3 aydaki ihracat siparişi de tam 24 puan artmış durumda.

Bu beklenti hiç şüphesiz en çok ihracat yapılan iller arasında İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alan Bursa’yı da yakından ilgilendiriyor.

2017 yılı 2. çeyreği itibarıyla, lojistik maliyetlerin yüksekliğini sorun olarak gören ihracatçı firmaların oranı yüzde 72 iken, enerji maliyetlerinin ve hammadde ile ara malı fiyatlarının yüksekliğini sorun olarak belirten ihracatçı firmaların oranı sırasıyla yüzde 69.5 ve yüzde 68.5 düzeyinde. Buna ek olarak, yüzde 68 düzeyindeki finansman maliyetlerinin yüksekliği ve yüzde 57 seviyesindeki döviz kurlarının olumsuz etkileri de firmalar tarafından en çok belirtilen diğer sorunlar olarak karşımıza çıkıyor.

2017 yılı 2. çeyreği itibarıyla, yurtiçi üretimin olmamasından dolayı ithalat yaptığını belirten firmaların oranı yüzde 61.7 olurken, var olan üretimin yetersizliği ve yurtiçi fiyatların daha yüksek olmasını ithalat nedeni olarak belirten firmaların oranları sırasıyla yüzde 57 ve yüzde 42 olmuş. Bu nedenleri yurtiçi kalitenin yetersiz olması ise yüzde 41.7 takip ediyor.

Bu bilgiler ışığında Nisan ayı ihracat verileri yarın açıklanacak ve değerlendirmeye devam edeceğiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.