Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İftar sofrasındaki yatırım bereketi

Yazının Giriş Tarihi: 17.05.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.05.2019 00:03

Seçimler bitti, başkanlar koltuklarına oturdu. Meclislerdeki komisyonlar oluştu. Şimdi sıra geldi, seçim öncesinde halka verilen vaatlere.

31 Mart Mahalli seçimler öncesinde, Bursa’da yerel olarak tartışılan ve hala gündemdeki sıcaklığını koruyan en önemli konu ulaşım. Cumhur ittifakı adayı Alinur Aktaş, ulaşımla ilgili olarak iki önemli proje açıkladı Bursa için. Bu projeler, demiryolu ağı, yani raylı sistem yatırımları idi. Ve, işin en ilginç yanı ise bu iki ayrı proje için Ankara kaynaklı, Ulaştırma Bakanlığı kaynaklı yatırımların yapılacağının açıklanması olmuştu.

Biz, Bursalılar olarak Ankara kaynaklı yatırımları pek bilmiyoruz. Anlamıyoruz. Çünkü, Bursa, senelerdir kendi göbeğini kendisi kesen bir mahalli idare yönetimleriyle karşı karşıya kaldı. Sadece, ulaştırma değil, ülkemizin ve hatta Bursa’nın en büyük yatırımları içinde yer alan stadyum yatırımını bile belediye kaynaklarıyla yapan bir Bursa’da yaşıyoruz biz. Tabi, seçim öncesinde açıklanan iki ayrı raylı sistem yatırımının da merkezi hükümet, yani Ankara kaynaklı, bakanlık bütçesi kaynaklı yatırımlarla gerçekleşeceğinin söylenmesi, bizlerde “acaba?” diye biraz tereddüt etmemize yol açmıştı.

Evet, şimdi icraat zamanı başladı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ile Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Necdet Sümbül'ü ayrı ayrı ziyaret edip, kentte hayata geçirecekleri ulaşım yatırımları için destek istedi. Bu projeler ise seçim öncesinde açıklanan Yıldırım ile Nilüfer’i birleştirecek Güney kesim projesi ile Demirtaş ile Nilüfer Çalı arasında yapılacak olan merkezi yatırım projesi.

Bursa’da ulaşımı sorun olmaktan çıkarmak amacıyla akıllı kavşak ve yol genişletme çalışmalarının yanı sıra ilave raylı sistem hatları yeni köprü ve kavşak projeleriyle, trafikte rahatlama adına çalışmalar yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, seçim vaatlerini gerçekleşme adına epey hareketli çalışmalara imza atıyor. Bursa’nın en önemli sorunu olan ulaşıma köklü çözüm üretecek projeleri değerlendirmek üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’la görüşen Aktaş, hazırladıkları raylı sistem ve kent merkezindeki Karayolları denetimi altındaki yollardaki projeleri tüm detaylarıyla Bakana aktardı.

Görüşmesinde özellikle 5 proje üzerinde duruldu. Ulaşım master planında yer alan Acemler Kavşağı ve civarı, İstanbul Yolu Adliye Kavşağı, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nin Çevre Yolu’na bağlanması, Bursaray Emek Hattının Şehir Hastanesi’ne uzatılması ve T2 Kent Meydanı- Terminal hattının sisteme entegrasyonunun ele alındığı görüşmede, Bakan Cahit Turhan yapılan çalışmaların önemli olmasına dikkat çekti. Aktaş bu projeler için Bakanlık desteği istedi. Bakan Turhan da görüşmede ele alınan başlıkları önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacaklarını, alınacak kararlara göre öncelik belirlenip, yatırım desteklerine başlayacaklarını ifade etti. Aktaş daha sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Necdet Sümbül'ü de ziyaret etti. Sümbül, başta T2 hattı olmak üzere hazırlanan ulaşım projelerinin fizibilite çalışması için önümüzdeki günlerden Ankara’dan bir ekibi Bursa’ya göndereceklerini söyledi.

Bu görüşmeler Bursa adına sevindirici.

Birinci neden; Bursa’nın bütçesi malum. Geliri gideri malum. Belediye imkanlarıyla belli bir noktaya kadar yatırım ve planlama yapılabiliyor. Gerisi, yatırım gerçekleşmesi için mali güç gerektiriyor. Bursa, şimdiye kadar kendi imkanlarıyla raylı sistem ve tramvay hatları yapımında başarılı oldu. Fakat, bazı yatırımlarda para desteği yeterli olmadığı için teklemeler yaşanıyor. Mesela, T2 diye isimlendirilen Kent Meydanı ile Terminal arasındaki tramvay hattı. Bu hattın temeli atılırken, 13 ayda tamamlanacağı konuşuldu. Temel atılmasından bu yana tam 3 yıl geçti. Bursa’yı İstanbul’a bağlayan ana yolda, esnafın ve etrafının iş yerleri ile donatılı olduğu yolda 3 yıldır inşaatın devam etmesi, yolun bazı kesimlerinin kısmen trafiğe kapatılması çevre insanları üzdü. Hala üzüyor. Maddi ve manevi yıkımlara bile yol açtı.

Şimdi, bu projeden başlanılıp Ulaştırma Bakanlığı bütçesinden gelecek olan mali kaynakla diğer projelerin hayata geçirilmesini bekliyoruz.

Bir başka beklentimiz daha var. İstanbul’da öğrenci toplu taşıma ücretleri yüzde 55 düşürüldü. 85 liradan 40 liraya indirildi. Bursa’da ise bu rakam çok farklı. Hatta, geçtiğimiz günlerde yapılan zam geri tepti. Bursalı öğrenciler, Alinur Başkandan “İstanbul indirim yapıyor da Bursa neden yapmasın?” diye müjde beklemeye başladılar.

Yine, ev hanımları ve dar gelirli vatandaşlarımız da su fiyatında indirim bekliyorlar. Nedeni, AK Partili belediyelerin mahalli seçimler öncesinde hizmet bütünlüğü içinde, halkın memnuniyeti için görev yapacaklarına dair Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşlara söz vermesi. Yoksa, İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi kararı alındıktan sonra, “İstanbul’da seçim öncesinde fiyatlar indirildi. Bursa’da indirilmiyor. Orada da seçimden sonra zam yapılır” düşüncesine kapılıp, muhalefetin değirmenine su taşımaya başlanmasın…

Ramazan mübarek gün, kurulan iftar sofrasındaki zor kararlardan bir tanesi böyle. Bursa’ya da Bayram müjdesi gelir inşallah.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.