Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İddialı bir kültür sanat programı

Yazının Giriş Tarihi: 10.10.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.10.2019 00:00

Bursa’nın 2019-2020 Kültür-Sanat faaliyetleri Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından Bursa kamuoyuna açıklandı. Başkan önceki gün bir basın toplantısı düzenleyerek önümüzdeki bir yıl içinde planlanan sanatsal etkinlikleri anlattı. Bursa’nın çok değerli ve özellikli bir şehir olduğunu söyleyen Başkan Aktaş, kentin yeni etkinliklerle buluşacağını ifade ederek, “Kültür ve sanat, bir toplumun can damarıdır. Millet olarak 1000 yıllık geçmişimize baktığımızda, Orta Asya’dan Avrupa’ya uzanan engin bir kültür havzamızın olduğunu görürüz. Ecdadımız bizlere muhteşem bir tarih, kültür ve medeniyet mirası bırakmış. Bize düşen de bu mirası koruyup geleceğe taşımaktır” dedi.

Bursa’nın adının sanatsal faaliyetlerle daha fazla duyurulması, şehrin tanıtımına önemli bir katkı sağlayacaktır şüphesiz. Aynı zamanda Bursa’da yaşayan 3 milyon insanın, kentte kültür ve sanat organizasyonlarını görmesi, katılması şehrini daha çok sevmesi ve farklı bir tat almasını da sağlayacaktır.

AK Partili belediyeler kültür ve sanatsal organizasyon konusunda bir tık geride kaldılar açıkçası. Elbette çok şey de yapıldı ama, özellikle seküler  hayat tarzına sahip vatandaşlar için sanatsal faaliyetlerin önemi daha bir geç keşfedildi. Aslında Alinur başkanda basın toplantısında  “bu konuda istediğimiz mesafeyi kat edemedik” diyerek bu konudaki yetersizliği, gecikmişliği bir nevi itiraf ta etti dürüstçe .

Bursa’nın bulunduğu konjonktür, sosyo ekonomik durum göz önüne alınırsa kültür ve sanatsal etkinlikler bakımından Türkiye’nin önemli cazibe merkezlerinden birisi olmaya en uygun şehirler arasında olması gerektiği muhakkaktır. İşte, açıklanan bu sanatsal etkinlik takvimi Bursa’yı hak ettiği bir noktaya taşıyacak yeterlilikte bir programdır. Başkan Aktaş’ın da ifade ettiği gibi Bursa, köklü tarihi ile büyüleyici bir yer olmasının yanında kent kimliğini oluşturan kültürel değerlerinin sanat dünyasına ilmek ilmek işlendiği bir şehirdir

2019-2020 faaliyet programının içeriğine baktığımızda, 7’den 70’e herkesin istifade edeceği dolu dolu bir program hazırlandığını görebiliyoruz. Bursa’yı Kültür ve sanatta iddialı bir şehir haline getirebilecek geniş kitlelerin katılımının sağlanacağı etkinliklerin olduğunu görüyoruz.

Etkinlik Takvimi

Bursa Düşünce Akademisi ile Türkiye’nin önde gelen fikir ve bilim insanlarının düşünce hayatına yönelik verecekleri seminerlerle gençlerin bakış açısının ve ufkunun genişlemesine katkı sağlanacak. Bu programlar, 5 Ekim - 28 Aralık tarihleri arasında, her Cumartesi, saat 17.00’de Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek

Bursa Edebiyat ve Yazı Akademisi’nde de önemli isimlerin farklı konularda konuşmacı olarak katılacağı programlar tertip edilecek. Bursalıların edebiyat ve kültür hayatına farklı bir bakış açısı sunulacak. Bu programlar da Tayyare Kültür Merkezi’nde 4 Ekim – 27 Aralık tarihleri arasında her Cuma, saat 17.00’de gerçekleştirilecek.

“UNESCO’nun ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde yer alan ve Ordinaryüs Prof. Dr. Mehmed Fuad Köprülü’nün: “Bütün Türk Edebiyatı’nı terazinin bir gözüne, Dede Korkut’u öbür gözüne koysanız, yine Dede Korkut ağır basar” dediği Dede Korkut Destanın, bu yıl bulunmuş olan ve Türk Dünyasına kazandırılmış olan “13. hikâye”sinin,  yani Salur Kazan’ın yedi başlı ejderhayı öldürdüğü hikâyenin minyatürünün basılmış olup, programa katılan herkese bu poster hediye edilecek.

Etkinlikler kapsamında tiyatro faaliyetlerini de anlatan Başkan Aktaş, “Bu sezon oynanacak oyunların seçiminde değerlerimizi ön plana alan, toplumumuzun tüm kesimlerine hitap eden, ağırlıklı yerli oyunlara yer verildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, 2019-2020 sanat sezonunda Turgay Nar tarafından yazılan Mevlana Celaleddin Rumi’nin can yoldaşı Şemsi Tebrizi’yi arayışını anlatan ‘Can Ateşinde Kanatlar (Mevlana)’ adlı oyun ile 12 Ekim Cumartesi, saat 20.00’de Tayyare Kültür Merkezi’nde perdelerini açacak” dedi.

Bitmedi tabi ki,

Bursa’da sinemaya gidemeyen çocuklar ve gençlerin sinema ile buluşturulacak. İlçelerde salonları uygun okullarda haftanın belli günlerinde çocuklara film gösterimi yapılacak. Aynı zamanda Tayyare Kültür Merkezi’nde de okul sezonu boyunca Kasım-Mayıs ayları arasında her salı, perşembe, cuma, cumartesi ve pazar günleri çocuklara animasyon film gösterimleri yapılacak. Tayyare Pazartesi Kuşağı’nda ise sinemaseverler, Kültür ve Turizm Bakanlığı film listesinde yer alan sanatsal filmlerin yanı sıra ilgi uyandıran filmleri iki haftada bir pazartesi günleri ücretsiz olarak izleyebilecekler. Aynı zamanda yaz sezonu boyunca Bursa ve ilçelerinde yazlık sinema programı kapsamında ‘Yıldızlar Altında Sinema Keyfi’ sloganı ile film gösterimleri de gerçekleştirilecek.

Film festivali müjdesi

2009 yılından bu yana devam eden ve son yıllarda çeşitli sebeplerle ara verilen Bursa İpekyolu Film Festivali tekrar kaldığı yerden devam edecek. Başkan Aktaş “Bursa’da yeni bir ‘Film Festivali’nin hazırlıklarına başladık. Diğer festivalleri taklide kaçmadan, Bursa’ya yaraşır, değerlerimizi ortaya koyabilecek özgün bir festival yapmayı planlıyoruz” diyerek, 2020 yılında festivalin gerçekleşmesini istediğini söyledi. Açıkçası, belediye bütçelerinin bir hayli zorlandığı bu süreçte, Başkan Aktaş’ın sinema festivali müjdesi sanata bakışının önemli bir yansıması olarak bizi umutlandırdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.