Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hızlı Trenin dumanı

Yazının Giriş Tarihi: 24.12.2018 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.12.2018 00:01

Allah korusun, geçen hafta Ankara’da meydana gelen hızlı tren kazasıyla ilgili haberleri duyunca epey sinirlerimiz gerildi. Tabi, konuyla ilgili ortalıkta bir ihmaller zincirinin var olduğuna dair iddialar yayılıyor.

Her ne olursa olsun, ulaşım konusunda tren ve demiryolları hala dünyanın en güvenilir araçlarıdır. Bizler, Bursa olarak senelerdir hızlı tren hayaliyle yanıp tutuşuyoruz. Eskiden Eskişehir-Bursa arasında sanırım 1980’li yıllarda yapılan tren ve raylı sistem projelendirilmesi vardı. Yada yoktu. Siyasetçilerimiz bizlere, Bursa Eskişehir arasında hızlı tren yolculuğu yapacağımızı söylüyorlardı o dönemlerde. Sonraki dönemlerde de durum değişmedi. Her seçim öncesinde miting meydanlarına gelen bakanlar, başbakanlar, siyasi partilerin genel başkanları hep Bursa’ya tren sözü verdiler.

Sonra, trenin güzergahı ve projeleri değişti. Bilecik-Osmaniye ile Bursa arasında mekik tren yapılacağı açıklandı. İhaleye çıkıldı. İnşaatlar başladı. Tam bizler, “bu defa tamam” diye beklerken, yine tren kazasına uğradık. Hani, etkili ve yetkililerimiz “beklenmedik sorunlar çıktı” diyerek  inşaat yapımı sırasında ortaya çıkan yer altı suları ve tünellerin içindeki bu suların kontrol altına alınamayışı gibi sıkıntılar nedeniyle yatırımlar durdu.

Sonra ise, Bursa hızlı tren projesi tasarruf önlemlerine kurban edilmek istendiğine dair söylentiler çıktı.

Bursa bu konuda çok sabır etti. Hala ediyor. Nedeni, bu şehir kendi dertlerini kendisi çözebilecek durumda. Hem ekonomik olarak hem de mali güç kaynağı olarak.

Ama, hızlı trenle ilgili siyasetin bana göre ilgisizliği diye yazmak istemem ama yeterli takip edilmeyişi nedeniyle Bursa sıkıntı çekiyor. Bizler, ulaşım konusunda hala sıkıntı çekiyoruz.

Bu dönemde, Bursalı iki milletvekilimiz Kamu İktisadi Komisyonu, bir başka deyimle halkımız arasında KİT komisyonu olarak bilinen devlete ait şirketlerin denetlendiği komisyonda görev aldı. Bunlar, Mustafa Esgin ve Ahmet Kılıç.

Mustafa Esgin, Bursa’nın termal sağlık turizmi ve sağlık turizmi konularında senelerce yatırım yapılması ve işlevsel hale getirilmesine yönelik plan projeler üreten birisi. Tabi, siz ne kadar plan proje üretirseniz üretin, en önemli nokta, yapılan veya halka arz edilen bu hizmetlere ulaşmak önemli. Ulaşım olmadan, milyon dolarları, milyon liraları gömüp yatırım yapmak insanlara hiçbir şey kazandırmıyor. Dr. Mustafa Esgin, ulaşım konusunda en büyük sıkıntılarımızdan birisi olan Havayolu konusuna el attı. Yunuseli Havalimanı dahil, Yenişehir Havalimanı ve bu kentin hem ülke içinde hem de ülke dışındaki ulaşım noktalarına ulaşmasına yönelik çalışmalar başlattı.

Umarım başarılı olur. Çünkü, senelerce çok denendi. Çok söylendi. Bugün de aynı konuları konuşuyor ve tartışıyorsak demek ki beklenilen hizmetler olmamış…

AK Parti Bursa Milletvekili, KİT Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyon Toplantısında, Bursa’nın öncelikli konularından biri haline gelen hızlı tren konusuyla ilgili sorular sordu. Bir nevi Bursa adına, kendisini vekil seçenler adına; “Ne olacatk bizim hızlı trenin hali? dedi.

Ahmet Kılıç, Bursa’nın hızlı tren beklentisini TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ve KİT Komisyon üyelerine aktardı.

Bursa’nın büyük bir istek ve kararlılıkla hızlı tren projesini beklediğini ifade eden Kılıç, Apaydın’a hızlı tren projesinin hayata geçmesi için planlanan tarihin daha öne çekilmesi gerektiğini belirtti. İhracat üssü Bursa’nın ihracatının büyük çoğunluğunu karayolu ile yaptığına dikkat çeken Kılıç, buna demiryolunun mutlaka entegre edilmesini belirtti.

Evet, Bursa’nın ekonomik ve sosyal ve tarihi varlığının ulaşımsızlık nedeniyle böylesine atıl vaziyette kalmasına artık bir son verilmeli. Vekilimiz Ahmet Kılıç’ın bu konudaki girişimlerini sonuna kadar destekliyorum. Artık yeter. Birileri,kim karar veriyorsa, verecekse bu konuda Bursa halkını oyalamak yerine gerçekleri anlatıp, projenin zaman aşımına uğramadan bir an evvel gerçekleştirilmesine imza atılması lazım.

Ahmet Kılıç Bursalıların beklentilerine tercüman oldu.

“Hızlı tren projeleri hükümetimizin öncelikli kamu yatırımları arasında yer alıyor. Şu anda yüksek hızlı tren projelerinden devam eden projeler içerisinde Bursa-Bilecik hattı, en önemli hatlardan biri. Bursa’nın 3 milyonluk nüfusunu, konumunu ve sanayideki gücünü düşündüğümüzde Ankara ve İstanbul’a bağlanmasının ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek yok. Ayrıca bu bölge yolcu taşımacılığının yanı sıra yük taşımacılığında da kullanılabilecek bir güzergâh. Bursa sanayide en çok ihracat yapan ikinci şehir konumunda. İhracatının yüzde 78’ini karayoluyla gerçekleştiriyor. Biz bunu demiryoluyla entegre etmemiz gerekiyor. Bu proje kapsamında havayolumuzu da hareketlendirecek bir entegre söz konusu olabilir. Sunumunuzda hızlı tren projesinin 2021 yılında gerçekleşeceği ile alakalı bir durum belirttiniz. Bizler bu sürenin daha erkene alınmasını arzu ediyoruz. Çünkü bu hat kendi kendini çok rahatlıkla amorti edebilecek bir hat. Bunları bir kez daha dikkate alıp projenin bitiş tarihini daha öne çekmenizi arzu ediyoruz.”

Bizler, Bursa halkı olarak, devletin demiryolu yatırımlarından pek fazla nasiplenemedik. Ulaşım konusunda kent içi metro ve hafif raylı sistem ile tramvay projelerini hep Büyükşehir Belediye bütçesinden harcanıyor. Yapılıyor. Diğer şehirlere bakıyorum, hepsinin raylı sistemlerinde Ulaşıma Bakanlığı’nın Ankara Merkezi yatımların imzaları var. Bursa’nı neyi eksik diye sormak ebette ki bizim hakkımız eğil midir?

Hal ve durum böyle olunca haklıyız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.