Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hırsızlık ne kolay!

Yazının Giriş Tarihi: 09.10.2015 00:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.10.2015 00:12

 

Teknoloji geliştikçe maalesef hırsızlarlar da bu imkanları kullanarak inanılmaz yöntemler geliştiriyorlar. Devlet kurumlarında çalışanların yetersizliği, ilgisizliği ve memur zihniyeti yüzünden de boş buldukları bu meydanda maalesef rahatça at koşturuyorlar. Bu tarz dolandırıcılık şebekeleri, havadan para ya da hediye vaatleriyle insanların anlık heveslerini tahrik edip ciddi paralar kazanıyorlar.

 

PTT üzerinden dolandırıcılık

Son yöntem ise tamamen teknoloji ve maalesef devletin resmi kurumu PTT Kargo kullanılarak hayata geçiriliyor. Bu örnek olayları duyuyordum ama benim de başıma gelince, başından itibaren tüm süreçlerini izleyip gerekli belgeleri toparlayarak köşe yazıma konu etmeyi planladım.

Tam da bayram öncesi 22.09.2015 tarihinde cep telefonuma 'Tele Hukuk' başlığıyla gönderilen ve adıma hitaben yazılmış şöyle bir mesaj aldım: "Sayın Cihat Özkan, adınıza gelen 1750 TL değerindeki paketinizi 3 iş günü içerisinde almamanız durumunda iade olacaktır. İrtibat 0212 9980623"

Hemen aradım tabi. Adamlar bildiğiniz call center kurmuş. Bana paketin içerisinde son model Samsung cep telefonu, kol saati ve parfüm olduğunu söylediler. (Espriyi de ihmal etmiyorlar. Bu tarz paketlerden mutlaka bir kol saati çıkıyor) Tabi paketi teslim almak için 99 TL tutarındaki kargo, vergi, sigorta vb gibi ücretleri ödemem gerektiğini de eklediler. Düşünsenize 99 TL'ye karşılık 1750 TL değerinde ürünler kazanıyorsunuz. 'Bu paket de nereden çıktı, siz dolandırıcı mısınız?' diye sorduğumda, bayram için firmaların çekilişlerle müşterilerine hediye yolladıklarını ve kendilerinin de bu dağıtımı yapan aracı firma olduklarını söylediler.

Ben de gazeteci olduğumu ve daha önce bu tarz paketleri teslim alanların hep dolandırıldıklarını ve konuyu emniyetle de görüştüğümü söylememe rağmen pişkince kendilerinin de bu tarz firmalardan mağdur olduklarını söylediler. Ayrıca kendilerinin devlet kurumu olan PTT Kargo ile çalıştıklarını ve bana PTT'den barkot numaralı resmi bir bildirim mesajı geleceğini de belirttiler.

Paketi yollamalarını istedim ve hemen ardından 155'i arayarak ilgili şubeye iletmeleri için yukarıda numarayı ihbar ettim.

 

Yükte hafif, pahada ağır paket

Bayram sonrası PTT'den mesajım ve paketim geldi. Kısa bir araştırmayla ödemeyi yapmadan paketin içini açamayacağımı öğrendim. Bursa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi'ni arayarak Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği'ni bağlattım. Konuyu anlatıp ilgili PTT şubesine birlikte gidip paketi açmamızı ve ardından şikayetçi olmamı sağlayacak evrakları düzenlememizi istedim ancak olumlu yanıt alamadım. Kargoyu kabul ettiğimiz için içinden 1750 TL yerine 5 TL değerinde ürün çıksa bile bir şey yapamayacaklarını söylediler. Ben de direkt PTT'ye giderek 500 gramlık paketi gördüm ve fotoğrafını çekerek elimdeki belgelerin arasına koydum.

Paketi gönderen BZY Grup diye bir firma ve pakette telefonu bile yok. PTT yetkilisi, gönderici firma ilgili onay kutusunu işaretlemediği için parayı ödemeden paketi açıp kontrol edemeyeceğimi söyledi. Olayı anlatıp 'sizin sayenizde bu dolandırıcılar para kazanıyor' dediğimde ise boş bir ifadeyle yüzüme baktı. Ertesi gün bu kez 'Takip Hukuk' başlığıyla başka bir sms aldım. Kargoyu almayıp şirketi zarara uğrattığım için hakkımda yasal işlem başlatılacağı yazıyordu. Adamlar son şansına kadar meseleyi zorluyor. Yazımı yazdığım dakikalarda söz konusu numarayı tekrar aradım ama tahmin edebileceğiniz gibi numara çoktan iptal olmuştu.

 

Devlet nerede?

Devletin en asli vazifesi vatandaşını korumaktır. Bu dolandırıcılara ben bile gazeteci kimliğimle bir işlem başlatamadıysam vatandaş ne yapsın? İnternete girin bu konuyla bir sürü yazı onlarca firma ismi ve yüzlerce telefon numarası var. Ekşi sözlükte bile bu konuyla ilgili açılan başlıklar var. Devletin ilgili birimleri ne yapar? Beyler vatandaş daha ne yapsın, google'dan bir arama yapsanız takip edeceğiniz sayısız ipucu var. Bir tanesine operasyon yapıp medyada gösterseniz emin olun diğerlerinin hepsi geldikleri fare deliklerine kaçarlar. Evet yarın başka bir yöntem bulurlar ama o siz de yine takip edeceksiniz. Polisler, hakimler, savcılar, PTT yöneticileri ve ilgili diğer devlet personeli bizim vergilerimizden toplanan paralarla neden maaş alıyor? Bunlarla bile mücadele edemeyecek durumdaysanız o koltukları niye işgal ediyorsunuz?   

 

Bu millete ne oldu?

Biz ne ara böyle bir millet olduk? Hakikaten tarihi ve sosyolojik yönden ciddi bir incelemeye ihtiyaç var. Sefere giderken geçtiği bağdan yediği üzümlerin karşılığını, dallara keseler asarak ödeyen ordular, mahallelerdeki sadaka taşlarına gece vakti sokularak kimse görmeden gücü kadar para bırakan varlıklı insanlar, sonrasında yine bir gece vakti gelerek sadece ihtiyacı kadar alan yoksul insanlar nereye gitti? Nereden geldi bunca arsız, hırsız, yankesici ve dolandırıcı? Bir gece ansızın bu ülkeye meteor düştü de bu topraklara dedelerimizin yerine başka bir nüfus mu yerleştirildi?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.