Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hipertansiyon ve probiyotikler

Yazının Giriş Tarihi: 17.02.2018 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.02.2018 00:01

Aşırı tuz tüketimi ile hipertansiyon arasındaki bağlantı oldukça iyi bilinen bir gerçektir. Önemi git gide daha iyi anlaşılmakta olan bağırsak sağlığının, hipertansiyonla da bağlantılı olduğunu ortaya koyan yeni çalışmalardan bahsetmek istiyorum bu makalemde sizlere.

Massachusetts İnstitute of Technology ve Almanya'dan bazı merkezlerin katılımıyla yapılan çalışmaların sonuçları The Journal Nature dergisinde yayınlanmış bulunuyor.

Biliyorum, meraklı olanlar sonuna kadar okuyacaklar ama acelesi olanlar için yeni bir araştırmanın sonucunda elde edilen ana fikri hemen söyleyeyim. Öyle anlaşılıyor ki, probiyotikler aşırı miktarda tüketilen tuzun zararlı etkilerini bir ölçüde de olsa düzeltebiliyorlar.

Dr. Muller başkanlığındaki çalışma ekibi 14 gün boyunca iki grup fareden bir gruba tuzdan zengin diyet, diğer gruba normal diyet vermiş. Yüksek tuz diyetiyle beslenen farelerin dışkılarında yapılan analizde, yararlı bir bakteri olan Lactobacıllus murınus'un bulunmadığı belirlenmiş. Ayrıca bu farelerin dışkılarında T helper adı verilen hücrelerin daha çok olduğu da anlaşılmış.

T helper hücreler, vücuda giren yabancı bir maddeye karşı mikropsuz iltihap ( inflamasyon ) yanıtının oluşmasına, dolayısıyla da o maddeyle mücadeleye katkıda bulunurlar. Fakat inflamasyon kronik hale geldiğinde birçok kronik hastalığın oluşmasına giden sürecin de önü açılır. Hipertansiyon bu kronik hastalıklardan biridir.

Yüksek sodyum diyetiyle beslenerek hipertansif hale getirilen farelere probiyotik olarak Laktobacillus verildiğinde, T helper hücrelerin sayısının azaldığı ve tansiyonlarının düzeldiği görülmüş.

Benzer bir çalışma insanlarda da yapılarak aynı sonuçlar elde edilmiş.

Araştırmacılar ilginç bir gözlem daha yapmışlar insanlarda. Yüksek tuz diyetine tabi tutmadan bir hafta evvel probiyotik alan insanlarda bu yararlı bakteri miktarı daha çok ve tansiyon düzeyi de normale daha yakın bulunmuş.

Bağışıklık sisteminin hipertansiyonla bağlantısının nasıl gerçekleştiği henüz tam anlaşılmış değildir. Bu konuda çok daha geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır. Yüksek tuzlu diyetle beslenip sonra da probiyotik kullanarak hipertansiyonun düzeltilmesi gibi bir öneri yapılması elbette söz konusu değildir.

Sonuç olarak, bağırsak sağlığının vücudun genel sağlığıyla yakın bir bağlantısı olduğunu, yaşam tarzı hatalarının sağlığımızı bu yolla da bozmakta olduğunu bir kez daha görmüş oluyoruz.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.