Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hesap tutmadı herkes galip!

Yazının Giriş Tarihi: 01.04.2019 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.04.2019 00:08

Mahalli seçimlerle ilgili sandık oylaması bitti. Halkımızın, seçmenin anketi açıklandı. Sonuçlara göre Bursa’da Alinur Aktaş Cumhur İttifakı adına girdiği Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini kazandı.

Ülke genelinde ise AK Parti ile MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı yine yüzde 52 oranının üzerinde bur oyla siyasetteki güçlerini korudular. Millet İttifakı olan CHP, İP ve diğer destekçi partilerin ise oy oranlarının bekledikleri gibi olmadığı anlaşıldı.

Bu dönem mahalli seçimlerle ilgili çalışmalar, adayların erken açıklanmasıyla, ekim aylarında başlamıştı. Ekim ayından bu yana 6 aylık zaman dilimi içinde bizler basın mensupları olarak siyaseti ve siyasetçileri takip ettik. Yine, adayları gölge gibi izledik. Sonucunda, sandıklarda seçmenler konuştu; demokrasi tecelli etti ve sonuçlar ortaya çıktı.

Bursa’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini beklendiği gibi Cumhur İttifakı adayı Alinur Aktaş kazandı. İlçelerde ise durum epey sancılı geçti bütün adaylar bakımından. Önce, AK Parti’nin yaptığı değerlendirmelere bakalım. Gemlik ilçesi kaybedildi. Bunun nedeni ise aday belirlemede yapılan hatalar olarak konuşulmaya başlandı. Çünkü, Saadet Parti’nin adayı Adnan Bıyıklı, uzun süre AK Parti’den haber bekledi. Gemlik seçmeni, yapılan anketlerde değişim istiyordu. Başkanın çalışmalarını yeterli bulmadığını ifade ediyordu. Fakat, değişim denilirken, yapılan yanlış bir tercih yüzünden Gemlik ilçesinde AK Parti seçimleri kaybetti.

Karacabey ilçesinde eski başkan Ali Özkan’la “yola devam” denildi. Sonuçlara baktığımızda ise AK Parti buradaki seçimleri kazandı. Ama, muhalefetin aldığı oylara bakıldığında, kazanılan seçimlerin pek de beklendiği gibi bir zafer olmadığı konuşuluyor. Karacabey’in hemen yanındaki Mustafakemalpaşa ilçesinde ise AK Parti beklediği başarıyı elde edemedi.

Seçim akşamı, sonuçlar gelmeye başladığında, AK Parti merkezlerindeki sıkıntılar insanların yüzlerine vurdu. Seçmenlerin, bu seçimlerde belki de AK Parti merkez yönetimine, ana yönetimine belki de bir ders vermek istemesi de dikkate alınabilir ama durum bana göre öyle değil. Bursa’daki sıkıntı biraz da aday belirlenmesi, teşkilatlardaki seçim çalışmaları sırasında eski milletvekilleri de dahil pek çok partiye geçen kişinin parti programlarından haberdar edilmeyişi olabilir mi acaba? Diyenler var.

Yine, partiye emeği geçenlerin bazılarının ise belki de Belediye Meclis üyelikleri listesinde değerlendirilmeyişi de küslüklere yol açmış olabilir. Ki, seçim sonuçlarına baktığımızda, Osmangazi açısından sıkıntılı gözüküyor. Seçim sonuçlarına bakıldığında, AK Parti Osmangazi’de hayal kırıklığı yaşadı diyebiliyoruz açıkça.

Nilüfer Zaten sıkıntılı idi. Bu ilçede, AK Parti’nin oylarını artırma yerine, MHP desteği olmasına rağmen düşürmesinin belki de hesabı en fazla tartışılacak konu olacak yerel siyasette. Bir başka konu ise, Nilüfer’de, rant cephesi içinde yer almakla sıfatlandırılan AK Parti içindeki AKP’lilerin son üç mahalli seçimlerde CHP’ye verdikleri desteği bu seçimlerde biraz daha artırdığına tanıklık ediyoruz. Ki, bu ilçedeki AK Parti ve MHP oyları, hesaplamalara göre yüzde 50’i aşıyordu.

Demek ki, birileri, bir yerlerde yanlış yapmışlar. AK Parti’nin yanında yer alıp, teşkilatlarında görev yapıp, mahalli seçimlerde CHP’yi destekleyenlerin de bu seçimde iş başında oldukları gözüküyor. Önümüzdeki günlerde bu durum daha da açıklığa kavuşur.

AK Parti bu kez Yıldırım ilçesinde yine beklendiği gibi zorlanmadı. İnegöl ilçesinde zorlanmadı. Dağ ilçelerinde açık ara birinciliğini korudu. Yine en fazla oy Büyükorhan ilçesinden geldi.

Şimdi, Bursa’daki yerel sonuçlara baktığımızda, CHP ilçe belediye başkanlığı sayısını üçe yükseltti. Mevcut olan Nilüfer ve Mudanya ilçelerine Gemlik ilçesini ekledi. Ki, CHP, bu dönem sıkıntı yaşayabileceğini düşündüğü Nilüfer ilçesinde rekor oy topladı. Mudanya’da da anketlerin çok üzerinde bir oyla seçimleri rahat kazandı. Gemlik ilçesi belki sürpriz oldu ama, Gemlik’te AK Parti bu kez seçimlere beklenen ilgiyi zaten göstermediği gözlemleniyordu.

Yenişehir ilçesinde ise Cumhur İttifakı anlaşmasına göre belediye başkanlığı MHP’nin oldu.

Yine de önümüzdeki günlerde bu seçim sonuçları çok tartışılacak. Çünkü, AK Parti, özellikle Büyükşehir oylarında yüzde 55’in üzerinde bir rakam bekleniyordu. Yıldırım, Osmangazi, İnegöl ilçeleri ile Mustafakemalpaşa ilçesinden gelecek oyların diğer ilçelerle birleşmesi halinde beklenilen yüzde 55’lik oranın rahatlıkla ulaşılacağı düşünülüyordu. Tabi, evdeki hesap, siyaset bürolarındaki hesap, sandık sonuçlarına uymadı.

Bursa’da yaşanılan bir başka olay ise, sandıklarla ilgili bilgilerin seçim kurulunca hesaplanması sürerken, sandıkların yüzde 40 oranlı açıldığına dair bilgilerin yayınlandığı sırada, Millet ittifakı adayı CHP’li Mustafa Bozbey, parti merkezinde “seçimleri biz kazandık. Yüzde 46 AKP, yüzde 50’nin üzerinde CHP oyları var” diye açıklama yaptı. İlerleyen saatlerde ise bu açıklama anlamını kaybetti.

Ama, o sıralarda, seçim kurullarınca açıklanan sonuçlar tam tersi idi. Yine de sandıklarla ilgili sayım tamamlanınca arada 2 puanlık bir fark bile olsa seçimlerin kaybedilmesini sanırım hazmedemedi CHP adayı.

Sonuç; Ak Parti Büyükşehir’i Alinur Aktaş’la zorlansa da kazandı. CHP ise Nilüfer ve Mudanya’nın yanında Gemlik’i kazanıp, başarı sağladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.