Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Herşey 1 oy için...

Yazının Giriş Tarihi: 28.01.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.01.2019 00:00

Seçim adeta satranç tahtasına dönmüş durumda. Her adım, her hamle hatta her bir birey 1 oy daha fazla kendi tarafına kazandırmak için mücadele ediyor. Oyun kurucular çok güçlü hamleler yapmak zorunda. Tek bir yanlış bütün doğruları götürebilecek hassasiyette. Ak Parti 'nin Bursa kurmayları kadar CHP ve İP'in de Bursa kurmayları çok güçlü. Her iki ittifakın da Genel Başkan Yardımcıları ve önceki dönem Başbakan Yardımcıları, Bakanları sahada. Bursa Ak Parti adına o kadar hassas ki, kaybedilirse çok sayıda Büyükşehir'in kaybedilmesi ihtimal dahilinde.

Cumhur'un oy kaybetme oranının yüksek olduğu yerde Millet ittifakı ciddi oy kazanma potansiyeline ulaşma şansı yakalıyor. Osmangazi, Nilüfer, İnegöl, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Gürsu, İznik, Orhangazi ve Gemlik ile Mudanya Ak Parti adına en riskli bölgeler. Mudanya'da Ak Parti adına kazanmak bana göre imkansız. Öyle ki, Ak Parti Mudanya ilçe yöneticileri bile Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım'dan meclis üyeliklerine başvurmuş durumda. Veyahut kontenjanları zorluyorlar.

Elbette aynı tas aynı hamam hallerden kurtulamayan Ak Parti'nin oyları Osmangazi'de de düşüyor. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın aynı ekiple süreci devam ettirmesi ciddi sıkıntılar oluşturuyor. Belediye Başkan adayı olan isimlerle bugüne kadar hiçbir temasa geçilmemiş olması, Afyon termal otellerde teşkilat buluşmaları ciddi sorunlar oluşturuyor. Ak Parti'de fark edilmeyen hatta hiçte önemsenmeyen rakip CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın. Öyle ki, dağ yöresi ve merkez sağ oylarının çoğunu sırtlayabilme potansiyeline sahip Aydın'ın meclis üyeleri de sağ ve sol cenahın güçlü isimleri. Hele ki, kontanjan isimleri arasında ciddi nüfuslara temas edebilecek sanayici ve iş adamları olduğu bilgileri Ankara kulislerini titretmeye yetiyor. Her ne kadar CHP Osmangazi, yüzyılın kaosunu saha da yokluğu ile yaşaya dursa bile Bozbey'in ciddi bir saha çalışmasına Osmangazi'de giriştiği gözlemleniyor.

Ak Parti'nin İnegöl'de Saadet ile başı dertte. Saadet Partisi yüzyıllardır süre gelen söylemlerinde değişime gider ve gönüller kıran, Ak Partilileri hain ilan eden söylemlerinden vazgeçerse İnegöl'de Ak Parti'den ciddi oy devşirebilir. Lakin, İnegöl'ün Ak Parti'de kalacağını ciddi oy kaybına rağmen ifade edebilirim. İznik ve Gemlik'te durum fazlasıyla kritik. Açıkçası İznik'in kaderini Yenişehir ve Gemlik belirleyecek diyebiliriz. Gemlik'te Adnan Bıyıklı, Saadet Partisi'nden aday olması halinde Ak Parti özellikle İznik, Gemlik ve Orhangazi'de oy kaybı yaşayacak. Öyle ki, Ak Parti'nin Gemlik ve İznik'i kaybetmesi ihtimaller dahilinde. Orhangazi'de ise, merkez sağ oylarının yaslanacağı taraf önemli. Ancak çok stresli bir Gemlik ve Orhangazi seçimi olacağı kesin. Cumhur ittifakının en rahat seçim alacağı yer olarak Yenişehir'i görüyorum. İP ve Ak Parti safhasından ciddi oy almasını beklediğim MHP adayı Davut Aydın'a Süleyman Çelik'in oy verip vermeyeceği halen daha muamma! Yenişehir'de Ak Partililerin MHP adayına CHP tabanının ise, İP adayına oy atacağına inanmayanların sayısı yeterince yüksek.

Ve elbette Büyükşehir adına en önemli 2 ilçe Mustafakemalpaşa ile Karacabey. Buralarda Ak Parti adına tek somut ve ciddi varlık 3 seçimdir Bursa Milletvekili Mustafa Esgin. Bölgesel gücü nedeniyle risk alanı olan her 2 ilçe de değişebilecek dengeler Balıkesir ve Çanakkale'de seçim sonuçlarını etkileyebilecek türde. Velhasıl İzmir bile bu değişimden etkilenebilir dersek yanılmayız. Karacabey'de Ali Özkan'ın ekibini ve sistemini değiştirmesi elzem. Şahsına değer verdiğim Özkan'ın ciddi bir samimiyet ve basın halkla ilişkiler maratonuna girmesi şart. Ali Özkan'dan bir Bozbey performansı beklemiyor olsak bile en azından Alinur Aktaş modeli gücünü pekiştirecektir diyebiliriz.

Ak Parti Genel merkez ziyaretlerimde sürekli ifade edilen tek somut gerçekti, "herşey 1 oy fazla almak için" ifadesi. Ak Parti'de kriter seçimi almak değil! Hele ki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kesinlikle seçimi alın demiyor. Aksine 1 oy fazla alarak oyları arttırın diyor. Erdoğan'ın gördüğü tehlike bugün halen daha Ak Partililerin uyanamadığı Venezualla ve Maduro gerçeğidir. Eğer Ak Parti ve Erdoğan bu seçimlerde bir önce ki 24 Haziran seçimlerinin altında ve hatta 2014 seçimlerinin altında oy alacak olursa Amerika tüm kirli oyunları ve oyuncuları ile sahaya inecek. İşte o vakit hem Ak Parti hem Türkiye için farklı bir dönem yaşanacaktır diyebiliriz...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.