Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Her şey kontrol altında (!)

Yazının Giriş Tarihi: 13.05.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.05.2020 00:01

Bilindiği üzere dünya Aralık 2019’dan beri Covid-19 ile mücadele kapsamında…

Bu mücadeleye Türkiye de 10 Mart itibariyle tanıştı ve mücadelesine başladı. Salgınla birlikte oluşturulan Bilim Kurulu Heyeti, periyodik olarak toplandı.

Ve hükümet de Bilim Kurulu’nun önerilerine dayanarak bir çok konuda adım attı. Bu adımlardan biri de 20 Mart’ta kapatılan alışveriş merkezleri, kuaförler, berberler ve güzellik merkezlerinin kapatılması oldu.

Temasın en çok olduğu bu alanlar 11 Mayıs’ta alınan yeni kararla kontrollü olarak yeniden açıldı. İşleyişinde her hangi bir sıkıntı yaşanmadığında önümüzdeki süreçte başka adımlar da gelecektir.

Bu normalleşmenin gerekçesi olarak vaka ve can kayıplarındaki azalma gösterildi. Bundan sonraki süreç ise tamamen elimizde…

Kontrollü sağlamak için olmazsa olmazımız kurallara uymak…

Peki bu mümkün mü?

Pek mümkün olduğu söylenemez… AVM’lerin açıldığı ilk güne baktığımızda sosyal mesafeyi ve kuralları hiçe saydığımızın bir sürü örneğine şahit olduk. Hatta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, oluşan kuyruklara ve hiçe sayılan kuralları sosyal medya hesabında bir paylaşımla herkesi bu konuda hassas davranmaya çağırdı.

Normalleşme ile birlikte sokaklar da hareketlenmeye başladı. Ancak sokaklardaki görüntülere de baktığımızda bu durumu umursamayan çok sayıda insan olduğunu görüyoruz.

Özellikle maske takma konusunda ciddi sıkıntılar var. Kimi maskeyi cebinde taşıyor, kimi çenesinde tutuyor, kimi de başında süs olarak kullanıyor. Maske konusunda en acı veren görüntü ise bilinçsizce çevreye atılan maskeler…

Ülkelerin sosyo-ekonomik durumları göz önüne aldığımızda bir yerden hayatın normale dönmesi gerekiyor. Bu normalleşme süreci de her bireyin üzerine düşeni yapmasıyla gerçekleşmesi mümkündür.

Ancak; ülkemizdeki normalleşme sürecine baktığımızda bireysel olarak mücadele dönemine girdiğimiz şu günlerde kurallara harfiyen uyan vatandaşların yanında çiğneyenlerin de çoğunlukta olduğunu görüyoruz.

Örneğin AVM’lerin açıldığı ilk gün büyük bir kitle akın etti. Her birinin de ayrı bir bahanesi vardı. Basın mensuplarının sorularına çoğu vatandaş komik cevaplar verdi.

Kimi çocuğu için kıyafet ve bez alacağını, kimi de halı ve çaydanlık almaya geldiğini söyledi. Bu söylediklerinin bahane olduğu kendileri de biliyorlar.

Sadece Türkiye açısından değil, bütün dünya açısından sıkıntılı günler yaşadığımız bu süreçte, duyarlı insanlarımız Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nca alınan ve uygulamaya konulan kurallara bire bir uyma konusunda dikkat ediyorlar. Bazı özensiz vatandaşlarımız ise ne sokağa çıkma yasağını dinliyor ne de çocukların evde kalması için alınan kararları.

İşte burada herkesin hem kendi canı için hem çevresi için bir süre daha tedbiri elden bırakmadan kuralları uygulama bilinci ile hareket etmesi gerekiyor.

Her şey kontrol altında (!)

KORONA DA, CANAVARI DURDARAMADI

Dünyada bir yandan koronavirüs can alırken, bir yandan da trafik canavarı boş durmuyor. Ülkelerin birinci gündem konularının başında gelen trafik konusu bu sene yerini koronaya bırakmış olsa da yine önemli konular arasında yerini koruyor.

Son gelen raporla veriler yine çok üzücü…

Dünyayı kasıp kavuran virüs salgını sebebiyle toplumun büyük kesiminin karantinada olmasına rağmen Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı,2020'nin ilk 4 ayında Türkiye genelinde meydana gelen trafik kazaları raporunu yayınladı.

Rapora göre; 2020'nin ilk 4 ayında Türkiye genelinde 106 bin 545 trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalarda  60 bin 626 kişi yaralanırken 543 kişi hayatını kaybetmiş.

Kamuoyuna paylaşılan rapora göre, bir ay boyunca ülke genelinde 15 bin 212 kaza meydana geldi. 7 bin 747 kişi yaralanırken 142 kişi hayatını kaybetti. Kazalardan 40 bin 726'sına sürücü kusuru sebep olurken, 3 bin 678 kazaya yaya, 939 kazaya araç, 197 kazaya yol, 568 kazaya ise yolcu kusuru olmuş.

Resmi verilere göre; yılın ilk 4 ayında Ankara'da 25, Bursa'da 15, İstanbul'da 24 ve İzmir'de 41 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti. Bin 490 yaralamalı kazanın meydana geldiği Bursa'da 2 bin 189 kişi hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

Bursa Emniyet Müdürlüğü, kent genelinde geçtiğimiz Nisan ayında 205 kazada 279 kişinin yaralandığını, 3 kişinin de hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada; sürücülerin anlaştığı kazaların ise rakamlara dahil olmadığı belirtildi.

Dört aylık dönemde ülke genelinde 4 milyon 883 bin 240 sürücü ve yayaya 1 milyar 978 milyon 874 bin 156 lira ceza kesildi. Cezalardan 1 milyar 394 milyon 6745 bin 973 liralık bölümü kural ihlali yapan araçların plakasına yazıldı. Ocak - Nisan döneminde alkol alıp direksiyona geçen 48 bin 943 sürücü hakkında ise yasal işlem uygulandı. Çeşitli kural ihlalleri sebebiyle 356 bin 743 araç ise trafikten men edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.