Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Helikobakter pilori

Yazının Giriş Tarihi: 27.05.2017 03:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.05.2017 03:42

Tıp Fakültesinden mezun olduğum 1981 yılında adı bile bilinmeyen bir bakteriden söz etmek istiyorum bugün sizlere. Avusturya' lı iki bilim adamı 1982 yılında gastrit ve ülsere neden olabilen bir bakteriden söz ettiklerinde bu yeni bilgi, ülser tedavisinde bir devrim gibi algılanmıştı.

Midede yanma, ekşime, bulantı, kusma, erken doygunluk hissi ve halsizliğin nedeni sindirim sistemindeki bu tek hücreli canlılar olabilir.

Dünya'daki insanların muhtemelen yarısı sindirim sistemlerinde bu mikrobu misafir etmekteyse de çok azında hastalığa neden olur. Mide asidine dirençli olan bu bakteri, adını burgu (helix) şeklindeki yapısından alır. Vücudun bağışıklık sistemi hücreleri helikobakter pilori isimli bu mikroba ulaşıp onunla mücadele etme şansına sahip değillerdir. Bu bakteri burgu şeklindeki yapısı sayesinde mide zarından içeriye girip mide iç duvarında zaman içerisinde hücresel değişikliklere neden olabilir. Önce gastrit (mide iltihabi), sonra ülser (yara) ve hatta bazen kansere neden olabilir.

Mide kanserinin oluşmasında genetik yatkınlık ve beslenme tarzının rolü uzun yıllardan beri bilinmekte. Son yıllarda Helicobacter pylori isimli bu bakterinin de mide kanserinden sorumlu olabileceği öne sürülmektedir.

Helikobakter pilori mide zarında hasar oluşturduğu için ayrıca B12 ve demir emiliminin bozulmasına da neden olabilir.

Sindirim sisteminde yaşamakta olan bir bakteri olduğu için dışkı yoluyla dolaylı bir şekilde insanlara bulaşabilir. Özellikle kirli sular bulaşmada önemi rol oynar. Bu nedenle gelişmekte olan ülkelerde, çocuklarda ve kalabalık ailelerde daha sık rastlanır bu enfeksiyona.

Bu hastalığı herkeste araştırmak gerekmez. Özellikle mide yakınmaları olanlar ise Helikobakter pilori enfeksiyonu yönünden tetkik edilmelidir.

Amerikan Gastroenteroloji Koleji tarafından yayınlanan güncellenmiş bir kılavuzda, aspirin veya ağrı kesici bazı ilaçları kullanmakta olan kişilerde ülser oluşmasını ve mide kanamasını azaltmak amacıyla Helikobakter pilori testlerinin yapılması önerilmiştir.

Çin'de yapılan bir çalışmada kalp damar hastalıklarının tekrarlamasını önlemek amacıyla düşük doz aspirin kullanmaktayken ülser kanaması geçirmiş olanlarda, aynı zamanda Helikobakter pilori enfeksiyonu da varsa, bu enfeksiyon tedavi edildiğinde ülser kanamasının tekrarlama riskinin azaldığı bulunmuştur.

Bu konuda yapılan çok sayıdaki çalışmanın ortak sonucuna göre, Helikobakter pilori enfeksiyonu tedavisi, ağrı kesici ilaç kullanmaya başlayanlarda ülser kanaması riskini azaltmakta, eskiden beri ağrı kesici kullananlarda ise bu yönde yararlı bir etkisi olmamaktadır.

Enfeksiyonu belirlemek amacıyla pratikte dışkı entijen testi veya üre nefes testi kullanılabilir. Bu iki testin güvenilir olması için mide asidini azaltan proton pompası inhibitörlerinin (Mide koruyucu adı verilen ilaçların) iki hafta önceden kesilmeleri gerekir. Ayrıca son dört haftada antibiyotik ve bizmut içeren mide ilaçlarının kullanılmamış olmasına da dikkat edilmelidir. Kan testleri hatalı sonuçlar verdiği için artık kullanılmamaktadır. Kanser kuşkusu olduğunda gastroskopi yapılması şarttır.

Tedavisi antibiyotik ve mide ilaçlarını birlikte kullanarak yapılmaktadır. Tedavi süresi iki haftadır. Başarı şansı % 80 civarındadır.

Dört hafta sonra Helikobakter pilori testleri tekrarlanarak sonuç alınıp alınmadığı kontrol edilmelidir. Sonuç alınamamışsa antibiyotik değişikliği yapılarak tedavi tekrarlanabilir. Yine sonuç alınamazsa endoskopi ile bakteri örnekleri alınıp kültür ve antibiyogram yapılması gerekebilir.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.