Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Haymana’nın tarihi ve önemi

Yazının Giriş Tarihi: 08.10.2018 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.10.2018 00:03

Haymana, yontma taş devri, cilalı taş devri ve maden devrine uzanan bir geçmişin izlerini taşımakta, Hitit, Frigya, Pers, Galat, Roma-Bizans hakimiyetine şahit olmuş, Kral Yolu üzerinde bulunan bir yerleşim yeri dir. Haymana, Gavur Kalesi kazılarında ortaya çıkan kültür, tabakalarından anlaşıldığına göre üç kavmin yerleştiği bir belde olmuştur. Frigyalılar’dan sonra yerleşen diğer kavim de Galatlardır. Bugün Fransa topraklarında yaşayan Golvar ların bir kolu olan Galatlar, İsa' dan 278 sene önce Trakya' dan Anadolu' ya geçtiler. Bir süre Ankara, Galatların en büyük merkezi oldu.Romalılar bu bölgeyi şifa müessesi olarak kullanmışlardır. 

Orta Çağ' da ise 395-1073 yılları arasında hüküm süren Bizanslılar Ankara ve çevresinde yerleşmişler ve burası imparatorluk ordularının kışlık konaklama yeri olarak önem kazanmıştır. Haymana' da bir çok yerde Bizans kalıntılarına rastlanmıştır. Daha önce Bizans hakimiyetinde olan Haymana 1127 yılından itibaren Selçuklu Türk hakimiyetine girdi. Selçuklular' ın Haymana' da kaldıklarını belgeleyen sadece iki tarihi yapı vardır. Bugün Haymana' nın Kutluhan köyü yakınında bulunan Kutluhan Camii ve miladi 1188 yılında yapılmış olan Yenice köprüsüdür. Timur 1402 Ankara savaşını kazandıktan sonra Haymana ovasında ilerlemeye başladı böylece Haymana Timur'un eline geçti. Timur döneminden sonra Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı topraklarına katıldı. (1521) 16. Yüzyılın sonlarından Ankara Anadolu Eyaleti içinde kendi adıyla anılan bir sancağın ve aynı zamanda bir kadılık bölgesinin merkezi idi. Haymana 19 y.y. ilk yarısında 264 köye sahip olan bir kaza merkeziydi.  

Kurtuluş Savaşı Yıllarında Haymana 

23.Ağustos.1921' de başlayan ve 12.Eylül.1921' de sona eren ve 22 gün 22 gece sürerek dünya meydan savaşları içerisinde en uzun süreli olan Sakarya Meydan Savaşın' da Haymana' nın stratejik önemini ve Haymana ve çevresinde Türk ve Yunan ordularının çarpışmalarını anlatmadan geçmek olmaz. işte bu esnada Atatürk' ün "Hattı müdafa yoktur, Sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır" sözleri Haymana' da söylemiş olması da çok mühimdir. 

Mustafa Kemal, meclisi Ankara' da toplayarak Ankara' yı Türk devletinin başkenti yapmıştı. İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunanlılar yeni bir devletin kuruluşunu başından engellemek için işgal ettikleri batı topraklarımızdan Ankara' ya doğru büyük bir hareket başlattılar. Bu harekatın sonunda Türk ordusu aldığı bir kararla birliklerini geri çekmeye başladı. Ta ki Haymana' ya kadar.Yunan birliklerinin Haymana' ya gelerek Ankara' yı tehdit etti. Halk uzun konvoylar halinde Ankara' dan Kayseri, Sivas, Kırşehir'e doğru şehri terk etmeye başladı. Tam bir panik havası yaşanmakta idi. İşte bundan sonra Mustafa Kemal sahneye çıkarak 5.Ağustos.1921' de Meclis' ten başkomutanlık rütbesini alarak büyük yetki ve söz sahibi olarak orduların başına geçti.  

Ankara' ya girerek Milli Mücadelenin merkezini dağıtmak isteyen Yunan saldırısı 23.Ağustos.1921' de başladı. 24.Tümen ve 47. Alaydan oluşan 1. Grubumuz Haymana' nın Kaltaklı mıntıkasını koruyacaktı. 24.Ağustos' ta muharebe 90 Km.' lik bir cephede hakiki şiddetine ulaştı. Ağırlık merkezi Beylik köprü' den itibaren güneye doğru idi. Mevziler sürekli olarak el değiştiriyordu. Yunanlıların karşılaştıkları bu inatçı direniş karşısında ilk ümit kırıklarını 25.ağustos' ta duydukları sanılır. Yunanlıların asıl hedefi Çaldağ zirvelerini ele geçirmekti.kanlı çarpışmalar sonucunda Çaldağ' da Yunanlılar' ın eline geçti. Fakat Türk birlikleri yine de çekilmedi. Türk ordusu savaşın en kritik gününü 1.Eylül.1921' de yaşamıştır.Türk Baş Komutanlığı bütün yedek birliklerini bu bölge de savaşa sürmüştür. Türk birlikleri haymana' nın elden çıkmaması için çok şehit, ve mevcutları 30 ere inmiş olsa da savaşı kazanmışlardır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.