Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hava Kirliliği ve Şeker Hastalığı

Yazının Giriş Tarihi: 22.12.2018 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.12.2018 00:07

2018 de güncellenen verilere göre dünya genelinde kentlerde yaşayan insanların en az % 80' inin soluduğu hava kısa adı WHO olan Dünya Sağlık Örgütünün belirlemiş olduğu kriterlere uygun değil.

Dünya Sağlık Örgütüne göre hava kirliliği ile akciğer kanseri, solunum yolları enfeksiyonları, kronik akciğer hastalıkları, felç ve kalp hastalıkları arasında yakın bir bağlantı var.

Washington Üniversitesinde yapılan ve 6 Temmuz 2018 de The Lancet Planetary Health isimli dergide yayınlanan bir çalışmaya göre hava kirliliği ile şeker hastalığı arasında da güçlü bir bağlantı var.

Çalışma kapsamında, daha önce şeker hastalığı olmayıp 8,5 yıl boyunca izlenen kişilerin bazılarında hava kirliliği ile bağlantılı şeker hastalığı ortaya çıktığı belirlenmiş.

Mekanizma tam olarak bilinmiyor. Hava yoluyla alınan zehirli maddelerin kana geçerek doku ve organlara ulaştığı, bu yolla kronik inflamasyonun ( mikropsuz iltihap ) hızlandığı düşünülmekte. Öyle sanılıyor ki, hızlanan kronik inflamasyon nedeniyle insülin üretimi ve duyarlılığı etkilenmekte, şeker hastalığı riski artmakta.

Az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde hava kirliliğine bağlı şeker hastalığı riskinin yüksek, gelişmiş ülkelerde düşük düzeyde olması dikkat çekicidir.

Bu çalışma kronik hastalıkların risk faktörlerini sayarken hava kirliliğinin de unutulmaması gerektiğini bir kez daha ortaya koymuş bulunuyor.

126 yaşındaki baba ile en küçüğü 85, en büyüğü 105 yaşındaki beş oğlundan bahsetmiş olduğum Orada Bir Köy Var Uzakta isimli öykümü burada bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Bu insanların sağlıklı oluşlarında belli ki, denizden 1850 m. yükseklikteki mezralarında tertemiz hava ve tertemiz suyun da rolü vardı.

Sağlıklı ve temiz bir çevrede, sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.