Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hareketsizlik ve kanser

Yazının Giriş Tarihi: 29.09.2018 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.09.2018 00:00

Hareketsizlik birçok kronik hastalığın yanı sıra kanser riskinin de artmasına neden olur. Toplumun bu gerçeği bilmediğini ortaya koyan yeni bir çalışmayı özetlemek istiyorum sizlere.

ABD'de yapılan ve The Journal of Health Communication isimli tıp dergisinde yayınlanan bu çalışmaya göre yetişkin Amerikalıların sadece yüzde 3 kadarı kanser riskinin artmasında düşük fiziksel aktivitenin rolü olabileceğine inanmakta.

Hareketsizlik nedeniyle kanser riskinin arttığının bilinmemesi, insanların hareket konusunda yeterince gayretli olmasının önünde ciddi bir engel oluşturuyor.

Söz konusu çalışmada yaş ortalaması 47 olan 360 kişiye şöyle bir soru sorulmuş:

“Hareketsizlik yüzünden artan üç hastalık adı söyler misiniz?”

Bu soruya verilen cevaplarda katılımcıların yüzde 66’sı hareketsizlik ile şişmanlık ve şeker hastalığının bağlantılı olduğunu söylemiş. Kalp damar hastalıklarının hareketsizlikle bağlantılı olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 64 olmuş. Katılımcıların yüzde 11’i sırt ağrıları ve benzer fiziksel sorunlarla, yüzde 8’i ise depresyon ve stres ile hareketsizlik arasında bağlantı olduğunu düşünüyorlarmış. Hareketsizlik ve kanser arasında bir bağlantı olabileceğini düşünenlerin oranı sadece yüzde 3 bulunmuş.

Kalp hastalığı, şeker hastalığı, şişmanlık, fiziksel sorunlar ve depresyonun fiziksel aktiviteden olumlu etkilendiği toplumca çok iyi bilinirken, fiziksel aktivitenin kanser riskini azalttığı konusu pek bilinmeyen bir konudur. Bu farkın muhtemel nedeni kanser dışındaki kronik hastalıklarda egzersizin yararının deneyimlerle göz önünde olmasıdır.

Uzun sözün kısası hareket şart.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.