Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Halit Akçatepe

Yazının Giriş Tarihi: 02.04.2017 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.04.2017 00:06

Yeşilçam'da yaprak dökümü sürüyor. Son olarak Halit Akçatepe'nin vefat haberi geldi. 1 Ocak 1938 doğumlu olan oyuncu 79 yaşında geçirdiği kalp krizi sebebiyle hayata veda etti. Akçatepe'nin vefat haberini duyunca ani bir şaşkınlık geçiriyor ve inanamıyorsunuz. Adeta bir akrabanızı kaybetmiş gibi hissediyorsunuz.

Annesi Leman Akçatepe'yi bir çok filmde izleme imkanımız olmuştu. Temiz yüzlü birazda hüzünlü bir tavrı vardı. Filmlerde rahmetli Leman hanımın ve yine merhum babası Sıtkı Akçatepe'yi de birçok filmde izlemiştik. Özellikle Hababam sınıfı serisinde Paşa Nuri tiplemesiyle sık sık gaza getirilip omuzlara alınan sevimli hoca karakteri unutulmazlarımız arasında ve yine Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Şener Şen filmi Şaban oğlu Şaban'da Nazır paşayı oynamıştı. Aileden oyuncu olan Halit Akçatepe ilk kez 5 yaşında 1943 yılında kameralar ile tanışmıştır.

Filmler hayatımıza o kadar girmiş ki her oyuncu size bir veya bir kaç hatıra bırakabiliyor. Özellikle bizlerin ve biraz daha üst yaş gurubunun hayatında bambaşka yeri olan TRT tek kanal dönemlerinde bu filmlerin keyfi ve yeri bambaşkaydı. Hangi gün oynarsa oynasın günü bazen değişiyordu; salı, perşembe ve cumartesi olarak hatırlıyorum. Gece ailece veya misafirler ile film izlenir sabah ülkede her yerde gündem seyredilen filmin değerlendirilmesiydi. Günümüzde bunu hayal etmek dahi zor. Anlattığınızda inanılması zor.

Halit Akçatepe Hababam serisinin güdük Necmi'si olarak ilk serilerde hatırlansa da yıllar sonra Özel Çamlıca Lisesine öğretmen olarak geri döndüğü Hababam filmlerinin son serisinde de oynamıştı. Kemal Sunal’lı filmlerde yine kurnaz fakat vefalı tiplemeleriyle yerini almıştı. Tarık Akan ile 1973 yılında oynadığı ‘Canım Kardeşim’ filminde çocuk karakter Kahraman Kral ile birlikte bütün izleyicileri ağlatarak unutulmaz bir filme imza atmışlardı.

Köyden İndim Şehre ve Salak Milyoner filmlerinde Zeki Alasya, Metin Akpınar ve Kemal Sunal'ın en küçük kardeşleri Gayret tiplemesi ile yine unutulmaz filmlerde yeteneğini göstermişti. Saf Anadolu köylülerinin büyük şehre gelerek define aradıkları bu film tüm ülkeyi kahkahaya boğmuştu. Özellikle dublaj ve yöresel şive seslendirmelerini kendilerinin yaptığı bu iki film günümüzde hala keyif alarak izleniyor.

Mavi boncuk filminde ise felekten bir gün çalmak için gazinoya giden ve gelen hesap yüzünden gazino çalışanları tarafından dayak yiyen bu sebeple intikam almak için gazinonun assolisti Emel Sayını kaçıran gariban ekibin içinde yine Halit Akçatepe'yi görüyoruz. Yani kısaca kaliteli filmlerde Halit Akçatepe renk olarak daima var ve oynadığı filmlere farklı bir lezzet katmış.

Halit Akçatepe şimdi birlikte rol aldığı Kemal Sunal, Zeki Alasya, Tarık Akan, Adile Naşit, Dinçer Çekmez, Yadigar Ejder, Hulusi Kentmen, Reha Yurdakul, Mürvet Sim, Ali Şen, Tekin Akmansoy, Leman Çıdamlı annesi Leman Akçatepe babası Sıtkı Akçatepe ve diğerleri ile buluştu. Bizleri güldüren, düşündüren ve kimi zaman ağlatan Yeşilçam emekçilerini rahmet ve dua ile anıyoruz mekanları cennet olur inşallah. Güle güle Halit Akçatepe hoşça kal Güdük Necmi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.