Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisinden Kudüs deklaresi

Büyükşehir Belediye meclisinin 2017 Aralık ayı 4. birleşiminde, ABD’nin verdiği kararı kınamak amacıyla ’Kudüs’ deklaresi yayımlandı.Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı 4. Birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi,...

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2017 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2017 17:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisinden Kudüs deklaresi

Büyükşehir Belediye meclisinin 2017 Aralık ayı 4. birleşiminde, ABD’nin verdiği kararı kınamak amacıyla ’Kudüs’ deklaresi yayımlandı.

Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı 4. Birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, başkanlığında yapıldı. Belediye meclisinde grubu bulunan meclis üyeleri Başkan Nihat Çiftçi, tarafından hazırlanan ’Kudüs’ deklaresine imza attı. Başkan Çiftçi, tarafından okunan deklare metninde, Filistin’in başkentinin Kudüs olduğu ve bu gerçeğin asla değiştirilemeyeceği belirtildi.

Deklare metninde şu ifadelere yer verildi:

“Kudüs, üç semavi din için de hakkaniyet temelli özgürlüğü ve barışı arayan Ortadoğu’nun yüreğidir. Kudüs, ilk kıblemiz Harem-i Şerifle birlikte üç semavi dinin kutsal mekanlarıyla tarihi, kültürel, dini kimliğini kazanmış olan ve bu niteliğiyle dünya esenliğinin göz bebeği bir şehirdir. Kudüs’ün bu özel statüsüne sahip çıkmak, korumak tüm renkliğiyle barış içinde bir dünyayı gerçek kılmak bakımından hayati derece önemlidir. İkinci Dünya Savaşından sonra Kudüs merkezde olmak üzere Ortadoğu coğrafyasında bir dizi insani, ahlaki, siyasi dram yaşamıştır. Filistin Sorunu dediğimiz ve gerçekte bir insanlık sorunu olan konu, bu yaşananların bir ürünüdür ve halen tüm barış çabalarıyla birlikte bunları tahrip eden saldırgan politikalar nedeniyle insanlığın gündemindedir. 1947’den bu yana tüm Birleşmiş Miletler (BM) kararlarında Kudüs’ün İsrail hakimiyeti altında bulunması kabul edilmemiş, 1967’de İsrail’in Doğu Kudüs’ü işgal etmesinden sonra ise yine BM İsrail’i Kudüs’ün statüsünü değiştirecek girişimlerden kaçınmaya çağırmıştır. Keza İsrail’in 1980’deki ilhak kararları BM güvenlik konseyince kınanmış, bu konuda İsrail Hükümeti’nin almış olduğu tüm kararların hükümsüzlüğü kayıt altına alınmıştır. Bu kararda ayrıca İsrail’deki diplomatik misyonların Kudüs’te bulunamayacağı da ifade edilmiştir. İsrail’in bu türden politikalarını özetleyen “Kudüs’ü başkent yapma” girişimlerini bu güne kadar mesafeli duran ABD’nin bu defa destek verme olarak anlaşabilecek bir yola girmesi asla kabul edilemez Filistin sorunu çözme, bölgeye barış ve istikrar getirme temelinde uzun yıllardan bu yana arabulucu olarak davranan, Dünya kamuoyuna kendi misyonunu bu şekilde anlatan Amerika’nın bugünkü tavrı, bölgede bir dizi tehlikeli gelişmeyi tetikleyecek, çatışma doğuracak, yeni insani dramlara sebep olacak bir yaklaşımdır. Halen Filistin sorununu çözmek için gösterilen barışçıl çabalar bu girişim karşısında muhakkak büyük darbe alacak, Ortadoğu’da bir dizi istikrarsızlık yaşanacaktır. İsrail ve Filistin arasında adil, kalıcı, dengeli, tarihi ve manevi haklara riayet eden bir barış gerçekleşmeden insanlığın huzur ve selameti ulaşmasının mümkün olmayacağı unutulmamalıdır. Bu kabul edilemez gelişmeler karşısında, Türkiye Cumhuriyeti’ni oluşturan 80 milyonun her bir ferdinin, BM kararları hilafına Kudüs’ün tarihi statüsünü değiştirme yönündeki maceracı girişimleri kesin ve tartışmasız bir şekilde reddetme iradesini Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi olarak Dünya kamuoyuna ifade ve ilan ederiz" denildi.

Deklare metninin okunmasının ardından Büyükşehir meclis üyeleri Kudüs’le ilgili düşüncelerini aktardı. Memur Sen Konfederasyonu Kurucu Başkanı Şair ve Yazar Merhum Mehmet Akif İnan’ın kardeşi Ahmet Hamdi İnan ise abisi tarafından kaleme alınan Mescid-i Aksa adlı şiirini okudu.

Başkan Çiftçi, ayrıca geçen hafta Çin’de düzenlenen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) 2017 Dünya Konseyi ve Yönetim Kurulu Toplantısında da Türk heyetinin bir deklare yayınladığını ve bu deklare’ye herkesin imza attığını da sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.