Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Duramçam Barajı, 78 bin 570 dekar tarım arazisini sulayacak

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, DSİ’nin Ardahan’a yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları suyla buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerde ki taşkın riskini azaltma çalışmalarında devam...

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2017 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2017 15:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Duramçam Barajı, 78 bin 570 dekar tarım arazisini sulayacak

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, DSİ’nin Ardahan’a yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları suyla buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerde ki taşkın riskini azaltma çalışmalarında devam ettiğini söyledi.

(DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Ardahan’da son dönemde yapılan su yapılarının artması ile gerek bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesine gerekse içme suyu temininde büyük rol oynayacağını ifade etti.

Acu, kısa adı (DAP) olan Doğu Anadolu Gelişim Projesi kapsamında olan Ardahan’da tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 10 bin dekar zirai arazinin sulamaya açılmasının hedeflediğini söyledi. Ayrıca sulamaya açılan alanlardan 2 milyon 500 bin TL gelir artışı sağlanmasının 38 adet yerleşim yerinin taşkınlardan korunmasının, HES’lerin kurulu gücünün 617,19 MW’a çıkarılmasının ve 1 milyar 435 milyon kWh yıllık hidroelektrik enerji üretiminin planlanmakta olduğunu belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesi kapsamında Ardahan’ın da nasibini aldığını belirten DSİ Genel Müdürü Acu, ’’Ardahan Göle Durançam Barajında çalışmalar hızla devam etmekte. Durançam Barajında depolanacak su ile 78.570 dekar zirai arazi sulanacak ve yıllık 5 Milyon kWh enerji üretecektir.’’ dedi.

(SSB) Silindir ile sıkıştırılmış beton baraj olarak inşa edilen Durançam Barajının yüksekliğinin 22 metre olup projenin tamamlanması ile 2017 birim fiyatları ile ekonomisine yıllık 2 milyon 622 bin TL katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirten Genel Müdür Acu, ’’DSİ olarak Toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız; tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doğru ve planlı işletilmesi neticesinde ulaşılabilir. 1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz; belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir. Son olarak bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.’’ dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.