Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkan Yılmaz: “Çerkes halkı onurlu ve gururlu bir millet”

Konya’da Adige Dil Derneği Kültür Merkezinin açılış törenine katılan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Çerkes halkı onurlu ve gururlu bir millet” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2017 15:08
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2017 15:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Konya’da Adige Dil Derneği Kültür Merkezinin açılış törenine katılan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Çerkes halkı onurlu ve gururlu bir millet” dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Adige Dil Derneği Başkanı Ali İhsan Tarı’nın girişim ve çabalarıyla Konya’nın Ilgın İlçesi İhsaniye Köyünde yaptırılan Adige Dil Derneği Kültür Merkezinin açılış törenine katıldı. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda misafirin katıldığı açılış töreninde bir konuşma yapan Başkan Yılmaz; “AK Parti iktidara geldiği 2002 yılından buyana ülkemizde yaşayan, her konuşmasında Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği Çerkes’i, Kürdü, Arnavut’u, Laz’ı hiçbir azınlığa hiçbir ayrım yapmaksızın onların sahip olduğu kültürel değerlerini ve miraslarını yaşatmak ve onları geliştirmek adına yapmamız gereken hiçbir şeyi hiçbir ayrılık, hiçbir ötekileştirmeyi asla yapmaksızın bunun gereğini yapacağız diyen söyleyişiyle birlikte hakikaten ülkemizde yaşayan Osmanlı İmparatorluğu’nun küçülmesiyle, genç Cumhuriyetin kurulmasıyla Anadolu topraklarında toplanmış olan Osmanlı tebaası tıpkı Çerkesler gibi diğer azınlıklarda hakikaten tarihin uzunca bir sürecinde ve periyodunda görmediği, kültürel özelliklerini geliştirme konusunda fırsatlar yakaladılar. İşte Çerkesler de Çerkes halkı da bu hakkı kullanıyor, bu hakkı kullanma yönünde çaba içerisinde. Bir insanın dilini unutmamak, kültürel değerlerini unutmamak, onun kimliğini ve kişiliğini oluşturan o değerleri yaşatma yönündeki mücadelesi kadar haklı ve insani bir mücadele olabilir mi? O bakımdan ben bu mücadeleye katkı veren siz değerli misafirlerimizi, Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelerek burada Ali İhsan Bey’in bu heyecanını paylaşan siz değerli misafirlerimizin önünde hakikaten saygıyla eğiliyorum” diye konuştu.

Çerkes halkının onurlu ve gururlu bir halk olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, “Bu onur ve gururla birlikte Kurtuluş savaşımızın en güzel mücadelelerini, Kurtuluş savaşının başlangıcındaki vermiş oldukları milis mücadelelerini, genç cumhuriyetimizin kuruluşunda verilen büyük mücadele ve emeklerini, Çerkes halkı buraya göç ettikten sonra ki hırs ve mücadelelerini burada vermiştir ve hala ülkemizin ihya olmasında elinden gelen gayreti ve çabayı gösteren bir halk Çerkes Milleti. Ama daha çalışkan olmamız lazım, daha üretken olmamız lazım. Biraz girişimcilik ruhumuz az. İş kurma, iş büyütme, sanayi yatırımı yapma, zanaatta, teknolojide, mühendislikte, bilimde, serbest girişimcilikte iş kurma konusundaki biraz yavaşlığımızı, daha memuriyeti, daha askerliği, daha Atalarımızdan bize kalmış genetik özelliklerimizin üzerine, içimizde bulunduğumuz yüzyılın taşımamız gereken girişimcilik ruhunu da ilave ederek o gayretkeşlik, o çalışkanlık ruhumuzu geliştirerek bu topraklarda daha fazla faydalı olmamız ve daha fazla hizmet etmemiz gerekir diye düşünüyorum. Ali İhsan Beyi ve ailesini bir kez daha tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Kültür Merkezi’nin yapımı sırasında verdiği destek nedeniyle Başkan Yılmaz’a Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Nusret Baş tarafından bir teşekkür plaketi, Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan tarafından da 15 Temmuz plaketi takdim edildi.

Açılış törenine Başkan Yılmaz’ın yanı sıra, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan, Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Nusret Baş, Adige Dil Derneği Başkanı Ali İhsan Tarı, Konya Çerkes Derneği Başkanı Hasan Parılyıldız, İstanbul Çerkes Derneği Başkanı Vahip Küçükyedek, Marmara Çerkes Derneği Başkanı Erol Karayel, Yurt dışından (Amerika,Hollanda,Ürdün ve Adige Özerk Cumhuriyeti) gelen misafirler, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Program yöresel halk oyunları ve şarkılarının sergilenmesinin ardından sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.