Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Günümüz dervişi Ahmet Kovancılar

Yazının Giriş Tarihi: 10.02.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.02.2019 00:02

Ahmet Kovancılar ismi Bursa bürokrasisine ve muhtaç insanlara çok tanıdık bir isim. Esnaflıktan gelme, ilgi alanında psikoloji olan, kitap okumasını çok seven, gerçek bir halk adamı. Ahmet Kovancılar kimdir diye bana sorulursa bir cümle ile net olarak şu cevabı her alanda ve her ortamda, “Ahmet Kovancılar günümüzün modern dervişidir” diyebilirim. Bursa doğumlu olan Ahmet Kovancılar ile oturup konuşursanız Mevlana’dan, Yunus Emre’den, İbrahim Hakkı hazretlerinden, örnekleri keyif alarak dinleyebilirsiniz.

1947 yılında Pirinç Handa kurulan Bursa Hayırseverler Sünnet Cemiyetinde 25 yıl aralıksız görev alan Ahmet Bey, Osmangazi Belediyesi Somuncu Baba Vakfı Eskici Mehmet Aşevinde gönüllü olarak çalışmaya devam ediyor. Her gün aşevine uğrayan gönül insanı Ahmet Kovancılar, dertli insanları özellikle arayıp buluyor ve karınca misali çalışarak bu yaralı gönüllere merhem olup fayda sağlamaya çalışıyor. Bu konuda bazı örnekler verelim; çoğunlukla ilaç, erzak, kırtasiye, elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyemeyenler, icralık olanlar, işte bu insanların dertlerini kendine dert edinip çözüm üreten bir gönül insanı.

Haftanın belirli günlerinde yoksullara kesme şeker, pirinç, makarna, çocuklara da meyve suyu, çikolata dağıtıyor. 25 Yıldır İvazpaşa ve Alacahırka mahallelerinde aralıksız ücretiz ekmek dağıtımı yapıyorlar. Bu ekmekler çeyrek asırdır aralıksız muhtaç insanlara dağıtılıyor. Hiçte kolay bir iş değil, halihazırda yine Alacahırka mahallesinde gerçekten yoksul insanlara anlaşma yaptıkları eczaneden ücretsiz ilaç alımı yaptırıyorlar. Bu ilaç ve ekmek paralarını kimi zaman Ahmet Bey karşılıyor kimi zaman da hayırseverler tarafından Ahmet Beyin talimatıyla ödeniyor. Durumu iyi olan vatandaşlarımız bu konuda dilerlerse gönül rahatlığı ile yardımcı olabilirler ve yardımlarının kesinlikle doğru yere gideceğine isimleri kadar emin olabilirler. Dileyen yardımseverler bu yardımı Ahmet Bey nezdinde bizzat muhtaç sahiplerine kendileri de yapabilirler.

Ahmet Kovancılar bürokrasi sebebiyle birçok mağdur, felçli ailelerin emekli maaşını bağlatmıştır. Kendisinin 10 yıllık bürokrasi birikimi vardır. Resmi kurumlarda derdini anlatamayan ifade zorluğu yaşayan vatandaşlar, boynunu bükerek resmi kurumdan ayrılır. Malum bu vatandaşların müdüre çıkma ve erişme şansları da yoktur. Bu konuda Ahmet Beye ulaşanlar bizzat teknik ve takip yardımı alarak Ahmet Bey sayesinde emekli olabilmişlerdir. Uludağ yolunda bir dönem bira kutusu toplayan bir kadın ve ilkokul öğrencisi kızıyla birlikte ekmek mücadelesi veriyordu. Kadının dul olduğunu ve merhum babasından kendisine maaş bağlanabileceğinden bihaber olduğunu, kadının muhtaç olduğu komşuları tarafından Ahmet Beye iletilir. Kadınla konuşan Ahmet Bey sorduğu sorular ve istediği evraklar ile olayı çözer ve bürokratik işlemleri bizzat yürütüp muhtaç kadına toplu para ve maaş bağlanmasını sağlar.

Ahmet Kovancılar'ın en büyük keyfi muhtaç insanlardan dua alabilmektir. Bir garibanı bir muhtaç kadını, yoksul bir çocuğu sevindirebilmek onun enerjisi ve en büyük mutluluğudur ve bir örnek veriyor; “Allah içinizden bir topluluğun güzelliği yaşamayı emretmesi ve bu topluluğun en büyük topluluk olduğunu” söylüyor ve on yıldır kendisine şu soruyu soruyor “hayatın anlamı nedir?”

Misafir olup gelip geçtiğimiz bir dünyada iyilikler yaparak, güzelliklere imza atarak gök kubbede hoş bir seda bırakmaktır.

Ahmet Kovancılar, Esra ismini verdiği bir kız babasıdır. Sevgi içinde büyüttüğü kızının örnek olduğunu ifade ediyor, “çocuğunuzu sevgi ile büyütürseniz sevmesini öğrenir, nefret ile büyütürseniz nefret etmeyi öğretirsiniz” diyerek devam ediyor “bir kız çocuğu babadan destek gördüğü an onun önünde hiç bir şeyin duramayacağını” ifade ediyor. Kızının ilkokuldan bu yana birincilikle sınıfları geçtiğini, Yıldırım Merkez İmam Hatip Lisesinde Türkiye birincisi olduğunu ve Milli Eğitim ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Medine'ye mükafat olarak gönderildiğini, Uludağ Üniversitesinde kardeşlik topluluğunu kuran ve İlahiyat Fakültesini bitiren ve kitap okumasını çok seven, diplomasını aldığı an üniversitenin merdivenlerinde bir fotoğraf çektirip altına “bu adam benim babam, bir gün bana ders çalış demedi, bir gün başarılı ol da demedi, iki dilim ekmeğimiz olduğunu, biri senin, biri benim, yeter ki sen mutlu ol, kendini insanlığa adayan mücahit, bu diploma benim değil senin eserindi” diye not yazar sevgili kızı Esra. Ahmet Bey ise şöyle diyor; “Peygamber efendimiz bir baba çocuklarına güzel ahlaktan daha büyük bir miras bırakamaz” diye taşı gediğine koydu.

Ahmet Kovancılar'ı on yıldır tanırım karşılıklı çok sohbetimiz olmuştur ve her zaman onun siyaset üstü bir değer olduğunu ısrarla söylerim. Yaptığı insani çalışmalar, verdiği emekler takdire şayandır. Birçok olayı ve yardımını yazımızda yazmadım çünkü okuyucunun da vicdanı bu ağırlığı kaldıramaz. Ben şahsen kaldıramıyorum. Bir gün kendisine bu kadar ağır yükü nasıl kaldırıyorsun? diye sordum, “ihlas benim sırrımdır ancak sevdiğime veririm” (hadisi şerif) dedi. Kendisine sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.