Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güne kahvaltı ile başlamak

Yazının Giriş Tarihi: 07.10.2017 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.10.2017 00:01

İspanya'da yapılan bir çalışma, düzenli kahvaltı yapma alışkanlığı olan kişilerdeki damar sertliği riskinin güne kahvaltı yapmadan başlayanlara oranla çok daha az olduğunu belirlemiş bulunuyor.

Bu çalışmayı özetlemeden önce konuyla ilgili bir kavramdan kısaca bahsetmem gerekiyor. Damar sertliği doğumla başladığı düşünülen ve yavaş ilerlediği için başlangıç dönemlerinde belirti vermeyen bir tür iltihap, yeni adıyla yangıdır. Mikrobik olmayan bu iltihabın sonucunda damarın beslediği organda kan akımı kısmen veya tamamen durunca ilgili organa ait belirtiler ortaya çıkar.

Bugün sözünü edeceğim çalışma damar sertliğine ait belirtilerin henüz ortaya çıkmadığı subklinik ateroskleroz dönemine aittir. Anlaşılması kolay olsun diye gelin biz bu döneme gizli damar sertliği adını verelim.

Günün en önemli öğünü olduğu toplumca da genel kabul görmüş olan kahvaltının değerini bir kez daha gözler önüne seren PESA isimli bu çalışmanın sonuçları Journal of American College of Cardiology isimli degide Dr. Irina Uzhova tarafından yayınlanmış bulunuyor.

40 ile 54 yaşları arasındaki 4 bin kişinin dahil edildiği çalışmada kahvaltı alışkanlığı bakımından kişiler üç gruba ayrılmış:

% 27 lik grup günlük enerji ihtiyacının % 20 ya da daha fazlasını kahvaltı ile karşılıyormuş.

% 70 lik çoğunluk için bu oran % 5 ile 20 arasındaymış.

% 3 lük grup ise ya kahvaltı yapmıyor ya da günlük enerji ihtiyacının % 5 ten azını kahvaltıdan elde ediyormuş.

Bu son gruptaki kişilerin aynı zamanda en sağlıksız yaşam tarzına sahip kişiler olduğu da belirlenmiş.

Altı yıl boyunca bu kişilerin kalp damarları, boyun, kasık ve aort damarları görüntüleme teknikleri kullanılarak incelemeye, takibe alınmış.

Kahvaltıyı es geçenlerin damarlarında darlık görülme olasılığı iyi kahvaltı yapan ilk gruba oranla 2,5 kat fazla bulunmuş.

Ortaya çıkan sonucun anlamı sabah kahvaltısı yapmayanların gizli damar sertliği riskiyle karşı karşıya olmalarıdır. Bu kişilerin şişmanlamaya daha eğilimli oldukları, açlık kan şekerlerinin daha yüksek ve kan yağlarının daha sağlıksız oranlarda olduğu bulunmuş.

Bu olumsuz sonuçların ortaya çıkmasının biyolojik saat ritminin bozulmasıyla ilgili olduğu da apaçık ortaya çıkmıştır.

Sonuç olarak, yaşamlarının erken dönemlerinde kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmamış kişilerin ileriki yıllarda kalp damar hastalıkları başta olmak üzere birçok önemli hastalığa yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Sağlık ve huzur dileklerimle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.