Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gündemdeki salgın: COVID - 19

Yazının Giriş Tarihi: 23.03.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.03.2020 00:02

Merhaba, değerli okurlarım.

2019 ayının son haftasından bu yana önce Çin'i sonra tüm dünyayı etkisi altına alan COVID -19 pandemisi ( küresel salgın) hakkında Konur Tıp Merkezinde bugün bir sunum yaptım. Sunumda verdiğim bilgileri özetleyerek size de aktarmak istiyorum.

Bulaşma şekli : Hasta kişilerin öksürerek çevreye yaydıkları damlacıklarla doğrudan doğruya veya bu damlacıkların yapıştıkları yüzeye temas eden ellerin ağız, burun veya göze değmesiyle.

Virüsün dış ortamda canlı kalma süresi: Havada üç saate kadar, bakır yüzeyde dört saate kadar, kartonda 24 saate kadar, plastik ve paslanmaz çelikte üç güne kadar.

Kuluçka süresi: 2 - 14 gün.

Bulaşmaya başlama zamanı : Kuluçka döneminde yani henüz hastalık bulguları yokken de bulaşabilir.

Hastalığın belirtileri : Ateş ( % 94 ), öksürük ( % 79 ) , balgam ( % 23 ), yorgunluk ( % 23 ) , kas ağrısı ( % 15 ) , ishal % 5, bulantı % 4.

Gripte de ateş ve öksürük vardır ama halsizlik, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları COVID -19'a göre daha ön plandadır.

Soğuk algınlığında burun tıkanıklığı veya burun akıntısı, hapşırık, boğaz ağrısı ve kırıklık ön plandadır.

Hastalığın şiddeti : % 81,5 hafif , % 13,8 şiddetli ( hastaneye yatışı gerekenler ) , % 4,7 kritik ( yoğun bakım ihtiyacı olanlar )

Yaş arttıkça ölüm oranı artıyor. Oranlar şöyle : 80 yaşın üstünde % 14,8, 70-79 yaşları arsında % 8, 60-69 aralığında % 3,6, 50-59 aralığında %1,3 40-49 aralığında binde 4, 10-39 aralığında binde 2 bulunmuş. 9 yaşın altında ölen yok.

Yayılma hızı: Gribe göre 2 kat, SARS salgınına göre 6 - 7 kat hızlı.

Eşlik eden hastalıklar : Ölenlerin % 48'inde şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp damar hastalığı veya kanser gibi kronik hastalık var, ya da bağışıklığı baskılayan ilaç kullanıyorlar.

Korunmak için şunlar yapılmalı : Elleri sık sık en az 20 saniye süre ile sabunlu suyla yıkamak. Elleri ağız, göz veya buruna götürmemek, tokalaşmamak, ortamı sık sık havalandırmak, yüzeyleri % 70’lik alkol veya 50 de 1 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile dezenfekte etmek, soğuk algınlığı belirtileri olan kişilerle araya en az 1 metre mesafe koymak, öksürürken ağzı mendil veya dirsekle kapamak, yiyecekleri iyi pişirmek, iyi uyumak, yeterli sıvı almak ve yeterli beslenmek, kıyafetleri 60 - 90 derecede yıkamak, soğuk algınlığına ait belirtiler varsa yaşlılara yaklaşmamak, soğuk algınlığına ait belirtiler varsa maske takmadan dışarı çıkmamak, ateş, öksürük ve nefes darlığı varsa maske takıp bir sağlık kuruluşuna gitmek, yaşlıların risk ile ilgili ikinci bir açıklamaya kadar zorunlu haller dışında dışarıya çıkmaması.

Sağlık Bakanlığınca bildirilen olası vaka tanımları :

A ) Son 14 günde yurt dışında bulunmuş bir kişide ateş + öksürük veya solunum sıkıntısı olması ama bu tabloyu izah edecek bir başka hastalık olmaması.

B ) Öksürük veya solunum sıkıntısı olması ve bulguların başlamasından önceki 14 gün içinde doğrulanmış COVID - 19 vakası ile yakın temas.

C ) Ateş + öksürük veya solunum sıkıntısı, son 14 günde gelişen ve yatış gerektiren bulguların ( düşük tansiyon, hızlı ve zorlu sulunum, akciğerlerde yaygın zatürre ) varlığı, bu tabloyu izah edecek başka bir hastalık olmaması.

Bilgi almak için en doğru iki kaynaktan biri Sağlık Bakanlığının internet sitesi ve diğeri Dünya Sağlık Örgütü'nün internet sitesi. Sağlık Bakanlığının Bilim Kurulunu en başında devreye sokmuş olması, öyle inanıyor ve umuyorum ki ulusumuz için büyük bir şans olmuştur.

Panik yapmak hiç doğru değil ama hep birlikte tedbirli olmamız şart.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.