Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya, kıdem tazminatını değerlendirdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Erzincan‘da gerçekleştirdiği bir dizi incelemelerde, son günlerde Türkiye gündemini meşgul eden kıdem tazminatı fonu ile ilgili açıklamalarda bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya, “Hükümetin...

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2013 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2013 13:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya, kıdem tazminatını değerlendirdi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Erzincan‘da gerçekleştirdiği bir dizi incelemelerde, son günlerde Türkiye gündemini meşgul eden kıdem tazminatı fonu ile ilgili açıklamalarda bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya, “Hükümetin burada istediği o fonda biriken paraya el koymak. Çünkü sıkıştı. Hazıra dağ dayanmaz derler.” açıklamasında bulundu.

    Ulalar beldesinde toplu açılış törenine katılmak üzere Erzincan’a gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, beraberinde CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekinci ve CHP Erzincan Milletvekili Dr. Muharrem Işık, Türk-İş Sendikası Temsilcisi Bülent Bulut’u ziyaret etti. Sendika ziyaretinde kıdem tazminatı konusunda açıklamalarda bulunan Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, 10 yıldır Türkiye’nin tamamen dışa bağlı politikalar ile yönetildiğine söyledi.

    Akkaya açıklamasını şöyle sürdürdü: “Örgütlü işçi sayısına baktığımızda; 1980 öncesi nüfusumuz 43 milyon iken, yaklaşık 3 milyona yakın sendikalı işçi vardı, bugün nüfusumuz 73 milyon, 1 milyon sendikalı işçimiz var. Bunun sadece 735 bini toplu sözleşme hakkından yararlanıyor. Geldiğimiz olumsuz durumun temel nedeni özetlediğimiz bu rakamlar ile belli. Bunun için kıdem tazminatını da getiriyorlar. Çünkü işçinin elindeki son kalem. Biliyorsunuz kıdem tazminatı 1936 yılında 3008 sayılı kanunla CHP tarafından çalışma hayatının içerisine getirilmiştir. CHP’nin tarihine baktığımızda ne kadar çalışma hayatı ile sendikal örgütlenmenin önündeki yasakların kaldırılması ile ilgili ne kadar bir düzenleme var hep CHP dönemlerinde getirilmiştir. İşte en son yapmaya çalıştıkları, sendikaların karşı durmaya çalıştığı, CHP olarak bizimde sendikalarla beraber hareket ettiğimiz bu son dönemde kıdem tazminatından bizim anlayamadığımız bir durum söz konusudur. "

    "Kıdem tazminatının olmasını, fonun olmasını işveren tarafı istemiyor. İşçi istemiyor. Fon kurulmasını peki hükümet niye istiyor? Çok çarpıcı hükümetin burada istediği o fonda biriken paraya el koymak. Çünkü sıkıştı. Hazıra dağ dayanmaz derler." diyen Akkaya, "Bu hesapla kıdem tazminatında birikecek para 10 yılda 170 milyar lira, dolara vurduğumuzda 85 milyar dolar. İşsizlik sigortasını düşürüyorlar, yaklaşık 61 milyar lira, düşürdüğü zaman tam yeni fonla beraber 106 milyar yeni bir fon kaynak yaratılmaya çalışılıyor. Bu da işte hükümet için çok önemli bir girdi. Kıdem tazminatının hükümet tarafından kurulma nedeninin istenme nedeni budur. Amaç burada dikensiz bir gül bahçesi yaratmak. İşçiden aldığı paraları kendi sistemleri doğrultusunda ve kendi yandaşlarına aktaracak kaynaklar yaratmaktır. Şimdi bu kıdem tazminatı fonu çıkarsa doğal olarak oraya yatırmayacaklar, kıdem tazminatı fonuna yatıracaklar. Onun için faizsiz kredi kullanma imkanı da ortadan kalkacak. Yani bu tasarıda işçinin şu kadarcık bir faydası yok.” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.