Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Isı yalıtımının tercih nedeni; paradan ve enerjiden tasarruf

Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından yapılan ‘Enerji Verimliliği ve Binalarda Isı Yalıtımı Tüketici Algı Araştırması’ndan çarpıcı bulgular çıktı. Araştırmaya katlan her 10 kişiden 9’u yalıtımı paradan ve enerjiden tasarrufa...

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2013 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2013 17:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Isı yalıtımının tercih nedeni; paradan ve enerjiden tasarruf
Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından yapılan ‘Enerji Verimliliği ve Binalarda Isı Yalıtımı Tüketici Algı Araştırması’ndan çarpıcı bulgular çıktı. Araştırmaya katlan her 10 kişiden 9’u yalıtımı paradan ve enerjiden tasarrufa imkân tanıdığı için önemli görüyor. Her 4 kişiden biri ise yalıtımın enerji verimliliği için önemli olduğu kanısında.



Filli Boya Yalıtım’ın katkı sunduğu araştırmanın verileri basın toplantısı ile açıklandı. Türkiye‘de 16 il ve 7 bölgede yapılan araştırma kapsamında “Daire satın almada belirleyici en önemli etken nedir?”, “Tüketicinin ısı yalıtımı yaptırmamasının en büyük engeli nedir?”, “Türkiye’de tüketicilere göre konutlarda en büyük enerji maliyet kalemleri nelerdir?” gibi sorulara cevap arandı.

Buna göre 10 kişiden 9’u yalıtımı konutta çok önemli olarak tanımlıyor. Dayanakları para ve enerji tasarrufunu mümkün kılması. Ancak 4 kişiden biri ısı yalıtımının enerji verimliliği için gerekli olduğu kanısında.

Araştırmanın çarpıcı yanlarından bir diğeri de tüketicilerin ısı yalıtımının enerji faturalarına olan etkisi ile ilgili algıları. Tüketiciler enerji faturalarını artıran en büyük nedenin elektrikli ev aletleri olduğunu belirtiyor.





ISI YALITIMI MANTOLAMA OLARAK ALGILANIYOR

Türkiye’de 2 bireyden biri ısı yalıtımını mantolama olarak ifade ediyor. Bireylerin yüzde 82’si mantolamayı en etkili ısı yalıtım yöntemi olarak yorumluyor.


KONUT SATIN ALIMINDA YALITIM ÇOK ETKİLİ DEĞİL

Konut satın alımında 4 kişiden biri bina yalıtımına önem veriyor. Konutların konforlu olmasını, ısı yalıtımından daha mühim görüyor.



ENERJİ VERİMLİLİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİ SEVİYESİ GERİLERDE

Öte yandan Türkiye’de her 3 kişiden biri enerji verimliliği için ne yapması gerektiğini, her 2 kişiden biri ise enerji verimliliği ve ısı yalıtımı bağını bilmiyor. Bunlara ek olarak Türkiye’de yalıtıma dair mevzuatın varlığından haberdar olduğunu aktaran bireylerin sayısı yüzde 40 oranında. Yüzde 70 ısı yalıtımına dair en etkin bilgi kaynağını yakın çevre olduğunu dile getiriyor.

ISI YALITIMI YATIRIMI KENDİNİ KISA SÜREDE FİNANSE EDİYOR

‘Enerji Verimliliği ve Binalarda Isı Yalıtımı Tüketici Algı Araştırması’nı cevaplayan her 2 kişiden biri ısı yalıtımına yapılan yatırımın 2 sene içinde kendini finanse edeceğini vurguluyor. Binasında ve dairesinde ısı yalıtımı olan bireyler arkadaşlarına ve çevresine ısı yalıtımını tavsiye ediyor. Yalıtımlı binalarda oturan bireyler halinden memnun. Bunların yüzde 74’ü ısı yalıtımı ile elektrik faturalarında yüzde 40 enerjiden tasarruf ettiğini savunuyor.

Araştırma ile ilgili açıklamalarda bulunan Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Bursa, “Binalarda enerji tüketiminin toplam enerji tüketiminde önemli bir payı bulunduğu temel alındığında, ısı yalıtımının kentsel dönüşümün gizli finansman kaynağı olabileceğini iddia edebiliriz.” dedi.

Yalıtım sektörünün önde gelen aktörlerinden Betek’in Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk da şunları kaydetti:

“Bu araştırma sonucunda da görüyoruz ki ısı yalıtımı yaptıranların büyük çoğunluğu çevresine ısı yalıtımını tavsiye ediyor. Bu da görevimizi iyi yaptığımızın işareti. Araştırma sonucundan gördüğümüz diğer bir sonuç ise ısı yalıtımı yaptırmak dileyenlerin finansman kaynağına ihtiyaç duyması. Burada hem devlete hem de bankacılık sektörünün sorumlulukları mühim. Isı yalıtımında binaların rolünün çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu sebeple de uygulanacak yöntemlerin ülke ekonomisine katkı sunacağı şüphesizdir.”



‘Enerji Verimliliği ve Binalarda Isı Yalıtımı Tüketici Algı Araştırması’nın dikkat çeken bulguları şöyle:

 Her 2 kişiden biri enerji verimliliği ile ısı yalıtımı ilişkisini bilmiyor.
 Konut satın alımında 4 kişiden biri bina yalıtımına önem veriyor.
 Araştırmaya katılanların yüzde 71’inde ısı yalıtımı bulunmuyor.
 Türkiye’nin yüzde 82’si mantolamayı en etkili ısı yalıtım yöntemi olarak değerlendiriyor.
 Bireyler konutlarda enerji faturalarını elektrikli ev aletlerinin arttırdığı kanısında.
 Bireylerin yüzde 66’sı yeni mobilya yerine ısı yalıtımını tercih ediyor.
 Her 4 kişiden 3’ü ısı yalıtımını para ve enerji tasarrufu sunduğu için önemli buluyor.
 Yalıtım yaptıran bireylerin yüzde 74’ü elektrik faturalarında yüzde 40’tan fazla tasarruf yaptığını kanısında.
 Araştırmaya katılanların yüzde 39’u, binalar için zaruri olan Enerji Kimlik Belgesi hakkında yeterince bilgi değil.
 Her 10 bireyden 9’u konutlarda ısı yalıtımının çok önemli olduğu görüşünde.
 Isı yalıtımı yaptıranların yüzde 85’i ısı yalıtım yaptırmayı çevresine tavsiye ediyor.
 Isı yalıtımı konusunda bilgilendirmeler yetersiz bulunuyor.
 Bireyler ısı yalıtımının 2 senede kendisini finanse ettiği görüşünde.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.