Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan'ın 'sektördekilerle anlaştık' sözü dershanecileri incitti

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, önceki akşam Eskişehir'deki dershane sahibi ve yöneticileriyle yaptığı toplantının ardından “Yaptığımız görüşmelerde sektörün büyük bölümünün bu dönüşüm sürecini destek verdiğini, vereceğini...

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2013 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2013 15:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakan'ın 'sektördekilerle anlaştık' sözü dershanecileri incitti
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, önceki akşam Eskişehir'deki dershane sahibi ve yöneticileriyle yaptığı toplantının ardından “Yaptığımız görüşmelerde sektörün büyük bölümünün bu dönüşüm sürecini destek verdiğini, vereceğini görüyoruz.” açıklamasını yapmıştı. Bakan Avcı ile Öğretmenevi’nde gece görüşen dershaneciler, "Bakan ve bizim aramızda dershanelerin dönüştürülmesi konusunda mutabakata varılmadı. Bu sözler karşısında incindik. Bize 'Açık liseye dönmek isteyen var mı' dedi? Kimseden ses çıkmadı. 'Dönmeyi kabul etmeyen var mı?' deyince yine kimse cevap vermedi. Bizlerin dönüşümü kabul ettiğimiz yönünde bir durum yok. Sadece açık liseye dönüşün şartları konuşuldu. Kendimizi bir sürü gibi hissetmek istemiyoruz.” dedi.

    Milli Eğitim Bakanı Avcı, önceki gece geldiği Eskişehir Öğretmenevi’nde kentte bulunan 20 civarındaki dershane sahibi ve yöneticiyle görüştü. Görüşmeye bazı dershane sahipleri ve yöneticilerinin çağrılmadığı halde katıldığı, bazılarının ise tepki amaçlı iştirak etmedikleri ortaya çıktı.

    Toplantı sonrasında Bakan Avcı, gazetecilere bir açıklama yaparak, “Dershanelerle ilgili kapatılma yok dönüştürme var. Bu kadar büyük bir camiayı ilgilendiren bir konuda şüphesiz orasını beğenen, burasını beğenmeyen olur. Ama genel olarak sektörle yaptığımız görüşmelerde sektörün büyük bölümünün bu dönüşüm sürecini destek vereceğini, verdiğini görüyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

    Ancak Bakan Avcı’nın bu sözleri Eskişehir’de toplantıya katılan dershanecileri üzdü. Es Sönmez Eğitim Kurumları Kurucusu Basri Sönmez ve İkieylül Dershanesi Sahibi Cahit Akyol, söz konusu toplantıda hiçbir dershaneci ile bakanlığın mutabakata varmadığını kaydetti.

    Sönmez ve Akyol, “Toplantıda bakan ve bizim aramızda dershanelerin dönüştürülmesi konusunda mutabakata varılmadı. Bize 'Açık liseye dönmek isteyen var mı' dendi? Kimse den ses çıkmadı. 'Dönmeyi kabul etmeyen var mı?' denince yine kimse cevap vermedi? Bizlerin dönüşümü kabul ettiğimiz yönünde bir durum yok. Bakan 'Büyük oranda kabul gördü' dedi ama böyle bir durum yok. Bize dershaneleriniz dönüşüme uygun mu değil mi? diye bile sorulmadı. Direkte kapatma, çevirme işi anlatıldı. Sadece dershanelerin açık liseye çevrilme şartları konuşuldu. Çok garip durum, kendimizi bir sürü gibi hissetmek istemiyoruz.” diye konuştu.

    Toplantıya ‘Belki bizim için iyi şeyler çıkar’ umuduyla katıldıklarını aktaran Sönmez, şöyle konuştu: “Toplantıyı duyunca gittik. Belki bizim için iyi şeyler çıkar diye düşündük. Ama olmadı, hayal kırıklığına uğradık, beklentilerimiz boşa çıktı. Görüşmenin bir anlamının olmadığını gördük. Bizim önümüze eli boş gelmişler, anlatacak projeleri, programları yoktu. Sonra kalkıp ‘dershanecilerin büyük çoğunluğu ile anlaştık’ dendi. Böyle bir şey yok. Biz kabul etmedik. Çünkü bizim için tatmin edici şeyleri yoktu. Benim binamın ne olacağı belli değil. Bize taslak verseler üzerinde çalışsaydık. Bunu yıllara yaysalardı kimse muzdarip olmazdı. Ben istedim oldu, bitti hepimizi mağdur ediyor."

    "Biz sebep değil, sonucuz” diyen İkieylül Dershanesi Sahibi Akyol’da, “Siz sebebi kaldırın biz zaten dershaneleri kaldırırız. Siz eğitiminizi düzelttiğinizde zaten dershane kendiliğinden ortadan kalkar. Çocuk, veli ihtiyaç duymaz ve böylece dershaneye gelmez.” şeklinde konuştu.

    Çocuk dershaneye gelmeyince zaten dershanenin de kendiliğince kapanacağının altını çizen Akyol, “Biz kimseyi zorla dershaneye getirmiyoruz, çağırmıyoruz. Sebepler kalkmadıkça dershaneler kalkmaz. Önce araştır ve bul ‘dershane neden ortaya çıkmış. Hal böyle olunca dershane kendiliğinden piyasadan kalkar.” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.