Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Toprak: MİT Müsteşarı hakkında başkasının lafıyla sorgulamayı yanlış buluruz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında ABD ve İsrail basınında çıkan haberlerle ilgili olarak, "MİT Müsteşarı hakkında başkasının söylediği lafla sorgulamayı yanlış buluruz." dedi. Toprak,...

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2013 12:46
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2013 12:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Toprak: MİT Müsteşarı hakkında başkasının lafıyla sorgulamayı yanlış buluruz
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında ABD ve İsrail basınında çıkan haberlerle ilgili olarak, "MİT Müsteşarı hakkında başkasının söylediği lafla sorgulamayı yanlış buluruz." dedi. Toprak, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun üzerinde mutabık kaldığı 60 maddenin Meclis’ten geçirilmesiyle ilgili de "60 madde konusunda netiz. 4 partinin anlaşması var gelin hep beraber çıkartalım." diye konuştu.

Cihan Tv Network’te yayınlanan Anadolu’da Sabah programına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Program sunucusunun ABD ve İsrail basınında MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında çıkan haberleri hatırlatması üzerine Toprak şöyle konuştu: Biz ana muhalefet partisiyiz. İktidarın alternatifiyiz. Devletin içerisindeki bazı gizli bilgileri bilmiyoruz. Bize bu konuda bilgi verirlerse çok memnun oluruz. Yorum yaparken doğru bir karar vermiş oluruz. İstihbarat savaşları hızlı bir şekilde devam ediyor. Bilgi sahibi olmadığım için yorum yapmayı doğru bulmam. Her bilgi doğru değildir. Her yazılan doğru değildir. Doğrumu değil mi bilmediğimiz bir konuda yorum yapmayı yanlış buluruz. Devleti yönetenlerin ana muhalefet parti genel başkanına bakın böyle bir bilgi var. Ama sizde kalsın der ana muhalefet partisi lideri de o bilgiyi kendisinde tutar. MİT Müsteşarı hakkında başkasının söylediği lafla sorgulamayı yanlış buluruz. Farklı yerlerden bilgi gelir teyit edersek o zaman açıklamamızı yaparız. Gördüğüm bulanık suda balık avlamak gibi bir şey. Bir yorum yapmayı yanlış bulurum. Devletin ana muhalefet partisiyiz ciddi görevlerimiz var.”

"GENELKURMAY’IN ACİLEN MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞINA BAĞLANMASI LAZIM"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in Balyoz davası sonrası kendisine yönelik eleştirileri cevaplarken kullandığı ‘kamu görevlisiyim’ sözleri askeri vesayetin bittiğini mi gösteriyor sorusunu ise şöyle cevapladı: "Türkiye’deki asker gölgesinin bu kadar siyasetin üstünde olması doğru değildi. Genelkurmay Başkanı sonuçta bir bölümün başkanıdır. Bende Devlet Su İşleri Başkanı ne ise diğer genel müdürlükler ne ise Genelkurmay Başkanı da odur. Genelkurmay Başkanlığı’nın acilen Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması lazım. Milli Savunma Bakanlığı üstünde bir pozisyonda da olmaması lazım. Bu konuda bizim çalışmalarımızda var. Genelkurmay Başkanı Milli Savunma Bakanına bağlı olmalı. Başbakan ile irtibatı arasında bir bakanlık olmalı. Diğerleriyle ne farkı var. Elinde silah olması ona bu yetkiyi vermez ki. Sınırlarımızı korur. Ona da saygı duyarız. Çok mana yüklemeyi de doğru bulmam. Kanun gelirse de bizde destekleriz. Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmalı. Askerlik süresiyle ilgili de 12 aya değil biran önce 9 aya çekilmeli. Türkiye’nin 3 milyon 178 bin 20-23 arası genci var. Her celp döneminde 100 ile 120 bin alıyor. Rezervi çok fazla. Bizim o gençlerin süresini askerde heba edeceğine bunu Türk ekonomisine sanayisine harcamasını isterim.

"60 MADDE KONUSUNDA NETİZ, GELİN HEP BERABER ÇIKARALIM"

AK Parti’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda kabul edilen 60 maddenin Meclis’ten geçirilmesiyle ilgili teklifini dünkü MYK toplantısında konuştuklarını ifade eden Erdoğan, "Uzun süredir 4 parti hummalı şekilde çalıştı. 60 maddeye çıktı daha üzerine çıkabilir. 4 siyasi parti olarak mutlaka ihtilal anayasasının değiştirilmesi gerektiğini söyledik. En büyük değişiklik Bülent Ecevit başbakanlığı döneminde 3 partili koalisyon hükümeti zamanında yapıldı. Tüm partiler buna katıldılar. Çok güzel ilerleme olmuştu. Bu süreçte 4 parti değişiklikleri parlamentodan çıkartırsak bunu taçlandırmış olacağız. Türkiye’nin anayasa değişikliğine ihtiyacı var. 4 parti imza atmıştı, parlamentoda arkasında durması lazım." diye konuştu.

CHP’nin tutuklu milletvekillerini ön şart olarak getireceği iddiasıyla ilgili Toprak şöyle konuştu: "Parlamentoda milletvekili olmak istediğimizde önce adalete gider milletvekili olmamın önünde engel var mı diye sorarız. Bunu partiye veririz partide yüksek seçim kuruluna verir. Engel vardı ise YSK bunu bize söylemeliydi. Türkiye seçimlerle en üst makam YSK ise biz kendimizi aldatılmış hissediyoruz. Onlar milletvekili olamayacak ise niye YSK bunları kabul etti. Eğer kabul ettiyse yasa ihtiyaç var ise bunu çıkartmamız lazım veya YSK’nın kararlarıyla ilgili bizim bir çalışma yapmamız lazım. Eğer milletvekili olamayacak ise söyleseydiniz bizde yerine başkasını koyardık. Çünkü bizim 7 günlük süremiz. Şunlar eksik, şunları çekin yerine başkasını verin derler. Yargıdan temiz kağıdı almışız, YSK’ya vermişiz. Bundan sonra olamazsınız demek parlamentonun ayıbı. Seçilmiş ise gelip yemin edip halka hizmet etmeleri gerekir. Söylediğimiz bu parlamento kendisine sahip çıkmalı. Kendisine sahip çıkmayan parlamento ülkeye sahip çıkamaz. 60 madde konusunda netiz. 4 partinin anlaşması var gelin hep beraber çıkartalım. 4 parti bu konuda uzlaşırsa çıkartmak için engel yok. 60 maddenin Meclis’ten çıkmasının anayasayı çift ruhlu hale getireceği iddiasına katılmadığını ifade eden Toprak, “Anayasa değişikliği bugün yapılmadı ki. Anayasa değişikliği 80’den sonra çok yapıldı. En büyük değişiklik 57 hükümet döneminde yapıldı. Çift ruhlu olmadı. Anayasa’da belli şeyler güncellenebilir. Sayısal 367’si vardır. Anayasa değişir. O mantıkla gittiğiniz zaman kanunlarda da olur. Anayasa zamanı gelmişse yapılabilmeli. 60 madde azımsanmayacak bir madde." şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİNDE YOL HARİTASI YANLIŞ

Çözüm sürecinde yol haritasının yanlış olduğunu anlatan Toprak, "Kürt vatandaşların kaderini Abdullah Öcalan’a Kandil’e bağlamamalıyız. Bu yanlıştır. Benim vatandaşlarımın niye terör örgütü başına kaderini bağlıyorum. Masanın başında anlaşamadılar. Ben oradaki Kürt vatandaşlarımızın haklarını vermeyecek miyim? Niye vermeyeyim. Niye vatandaşlarımızın haklarını pazarlık masasına getirmeliyim. Bizim CHP olarak verdiğimiz yasa teklifleri var. Gelin bunlara çıkartalım. Yasa teklifleri eksik kalabilir. Bunun içerisini dolduralım. Sizde kanun teklifi getirin ortak çıkartalım. Kürt vatandaşlarımızla terör arasında bir izolasyon koyalım. Onların geçişlerini engelleyelim." şeklinde konuştu. "Terör örgütü tehdit ediyor. Bu Türkiye’ye yakışan tablo değil." diyen Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye analar ağlamasın kan dursun. Pazarlık masasında Kürt vatandaşlarımızın haklarını İmralı ile Kandil arasına sıkıştırmayalım. Gelin parlamentoda kanunları çıkartalım. Hiç birşeyi beklemeyelim."

TÜRKİYE KAYBEDEN, ESED KAZANAN SAFINDA

Türkiye’nin Suriye konusunda bataklığa girdiğini savunan Toprak, "Teröristlerin yuvalandığı bir bataklığa Türkiye girdi. Tehlikeli oyun oynadı. Tehlikeli oyun döndü Türkiye’yi vurdu. Kaybedenler safında Türkiye var. Esed kazananlar safında. Türkiye uluslararası alanda terör örgütlerini destekleyen ülke haline geldi. Bu Türkiye’ye yakışan bir tablo değil. Hiçbir devlet komşularıyla çatışarak ekonomisini büyütemez, istikrarı sağlayamaz. Komşuların yok sayarak huzuru bulamaz. Komşularımızla çatışarak etrafımızda izolasyon duvarı ördük. Bizim yapmamız gereken komşularımızla dayanışma içinde hem huzuru bulmalı hem ticaret hacmini geliştirmeliyiz." diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.