Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gündem Yine Ekonomi…

Yazının Giriş Tarihi: 02.09.2019 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.09.2019 00:04

Ağustos ayı ile birlikte yaz da bitti… Tabii ki mevsimlerdeki değişiklik nedeniyle sıcaklar bir süre daha devam eder ama Eylülde esas sıcaklık ekonomide hissedileceğe benziyor.

Bugün yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verisi açıklanacak. Bu yılın Nisan-Haziran dönemine ilişkin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verisi TÜİK tarafından açıklanacak. Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,6 küçülmüştü. İkinci çeyrekte de yüzde 1.6 ile 2 arasında küçülme bekleniyor.

Yarın da her ayın 3’ünde olduğu gibi yine TÜİK tarafından enflasyon oranları açıklanacak. Enflasyon gerileme trendine devam edecek gibi gözüküyor.

Öbür gün ise Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından ağustos ayı dış ticaret verileri Sivas’ta açıklanacak.

TÜİK'e göre temmuzda ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.9 artışla 15 milyar 160 milyon dolar olmuştu. Temmuz ayı ihracatı Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarken, Ağustos’ta da Kurban Bayramındaki tatiline rağmen ihracattaki artışın sürmesi bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (TCMB-PPK) 12 Eylül'de toplanacak. Temmuz ayında yeni başkanın katıldığı ilk toplantıda TCMB-PPK bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yani politika faizi 425 baz puan düşürerek yüzde 24'ten yüzde 19.75'e indirmişti. Oran biraz daha düşük olmakla birlikte bu toplantıda da faiz indirimi kararı gelebilir.

Bu arada doğalgaza Ağustos ayı başında yapılan yüzde 14.97 zammın ardından, dünden itibaren geçerli olan yüzde 14.90 oranındaki ikinci zamma iş dünyasından tepki var. İş dünyası temsilcileri, “Bu zamlar üretim ekonomisine zarar verebileceği gibi destek olduğumuz enflasyonla mücadele programı ile de bağdaşmıyor” diyorlar.

Diğer taraftan Bankalar konut kredisi faiz oranları düşmeye devam ediyor. Kamu bankaları tarafından en düşük yüzde 1.49 olarak belirlenen ihtiyaç kredisi oranı giderek düşüyor.

Faiz indiren bankalara Albaraka Türk, Alternatif Bank, Akbank, Denizbank, Finansbank, Garanti Bankası, HSBC Bank, ING Bank, İş Bankası, Odeabank, TEB ile Ziraat Katılım Bankası da katıldı.

Kamu bankalarının faiz indirimi piyasalarda önemli moral oluşturmuştu, özel bankaların da sürece dahil olması önemli bir finansman rahatlığı sağlayacaktır. Tabii ki bankalar uygulamada kredi kullanmak isteyenlere kolaylıklar sağlamak koşuluyla…

Yılın ilk yarısı yerel seçimlerle geçerken, yaz aylarının da geride kalmasıyla gündem yine ekonomi olmaya devam edecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.