Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güncellenen Sülün Osman'lar

Yazının Giriş Tarihi: 18.03.2018 00:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.03.2018 00:34

Gelişen ve değişen dünya düzenine birçok kurum, kuruluş ve devletler ayak uydurmak zorunda. Çağı yakalamayanlar tarih sayfalarında yerlerini kısa bir müddet sonra almaktalar.
Peki yalnızca üstte yazdıklarımız kendilerini güncellemek zorunda değil mutlaka hızla değişen zamana ayak uyduran bir de dolandırıcı kesimi var, kısa zamanda uzun vadeli kar payı sunan kuruluşlar çığ gibi çoğalmakta, tarihimizde en ünlü dolandırıcımız mutlaka Sülün Osman'dır kıvrak zekası ile bir çok uyanık kerizi dolandırmıştır, filmlere ve kitaplara konu olan Sülün Osman acaba günümüzde yaşasaydı nasıl bir yol haritası izlerdi acaba? Sülün Osman'ı hatırlayalım.
1923'te İstanbul'da doğan Osman Ziya Sülün başta kent meydanlarındaki saatler, şehir hatları vapurları, tramvaylar olmak üzere birçok kamu malını ve tarihi eseri halka satarak ya da kiraya vererek büyük paralar kazanmış. Çevirdiği işler ve yaptığı savunmalarla fıkra gibi bir hayat yaşayan Sülün birçok filme ve kitaba da konu oldu.
Sülün Osman birkaç arkadaşıyla birlikte Dolmabahçe Sarayı'nın önüne gidip beklermiş. Etraf kalabalıklaşınca arkadaşlarına saatlerini ayarlatır sonra da onlardan saat ayarlama parası alırmış. Duruma anlam veremeyen insanların arasından, bir süre sonra dayanamayıp “Ne yapıyor bu adam?” diye soranlar mutlaka oluyormuş. Bunun üzerine her Türk insanı gibi “Ne kadar kazanıyorsun sen buradan?” diye muhabbete giren vatandaşlara da geçmiş oluyormuş.
Dolmabahçe Sarayı önündeki numarasına benzer bir numara bu da aslında. Önce Taksim Meydanı'na paspas serip oradan geçenlerden “Burası benim” diyerek para alıyor, daha sonra “Ne kadar kazanıyorsun sen buradan” diyenlere komple Taksim Meydanı'nı satıyormuş.
“Kusura bakma hakim bey. Memlekette Galata Kulesi'ni satın alacak eşekler olduğu sürece ben bu kuleyi satarım.”
Galata Kulesi'ni de sahiplenen Osman, mahkemede kendisini bu sözlerle savunmuş.
Sülün, bir barda kadınlarla tüm gece yiyip içip eğlendikten sonra, hesabın o kadınlara ait olduğunu söyleyerek bardan çıkmış. Kendisinin Sülün Osman olduğunu anlayan kadınlar, korkudan olayın çok üzerinde durmamışlar. Bunun üzerine Sülün Osman “Adım çıkacağına canım çıksaydı” demiş.
Önceki yöntemlerinden bir farkı yok. İnsanlar köprüden geçiyor, arkadaşları para ödeyince insanlar, “Ne yapıyor bu adam?” diye sormadan gördüklerini yapıyor ve ardından Galata Köprüsü'ne de talip çıkıyor. Bu olay daha sonra Türk filmlerine konu oluyor. Fakat Sülün Osman'ı yakalatan olay da bu oluyor.
Hemen hemen her röportajında dolandırmaya çalıştığı insanların herhangi birileri ya da fukara olmadıklarını, kolay yoldan para kazanmaya çalışan ve hatta kendisini dolandırmaya çalışan kişiler olduğunu belirten Ziya Osman Sülün, 20 Nisan 1962’de hapisteyken 'Alınteri ile Yaşamak' konulu konferans vermiş!
Hayatı birçok filme konu olan Sülün Osman, Aziz Nesin'e bir kitabında kendisinden bahsettiği için dava açmış. Kitapta geçen bir söz Sülün Osman'ın manevi duygularını rencide etmiş.
Sülün Osman'dan günümüze kimleri gördük. Olan yine birikimini, malını, mülkünü bu kurnazlara kaptıranlara olacak. Çiftlik Bank sahibi Mehmet Aydın, SPK raporuna göre Çiftlik Bank sistemiyle 77 bin 843 kişiden 511 milyon TL para toplantı. Yine rapora göre 62 bin 877 kişiye 393.3 milyon TL ödeme yapıldı. Kalan 113.4 milyon lira ise Kıbrıs'a ve Çitlik Bank CEO’su Mehmet Aydın ile eşinin hesabına aktarıldı. Geçtiğimiz hafta Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Çiftlik Bank'a idari yaptırımlar uyguladıklarını ve reklâmları durdurduklarını belirterek, paralarını yatıran vatandaşların Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunabileceklerini ve dava açabileceklerini söylemişti. Çiftlik Bank yetkililerinin sistemi döndürmelerinin mümkün olmadığını belirtmişti. Tüfenkci, Çiftlik Bank'ın üye sayısının 132 bini aktif toplam 500 bin olduğunu ve yüksek kâr vaatleriyle ciddi paralar toplandığını açıklamıştı. Ülkemizde güncellenen tek şey belli ki Sülün Osman'lar...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.